AutóAddikt Magazin A Ford startup vállalkozásfejlesztő projektet támogat

A Ford startup vállalkozásfejlesztő projektet támogat

A Ford támogatja a detroiti központú startup vállalkozásfejlesztő projektet, a Techstars Mobility programot, hogy elősegítse az olyan újszerű közlekedési megoldások kifejlesztését, melyek segítenek megbirkózni a növekvő globális kihívásokkal, például az utak zsúfoltságával, a parkolás problémáival vagy a légszennyezéssel.

ford_startup

A program vezetői 10 startup vállalkozást kérnek majd fel világszerte, hogy Detroitba költözve részt vegyenek a projekt kezdeti szakaszában, ahol forrásokhoz, mentori támogatáshoz, képzéshez és toborzási segítséghez juthatnak. A Magna International Inc. és a Verizon Telematics pénzzel és más erőforrásokkal működik közre: a detroiti régióból a Fontinalis Partners, a Detroit Venture Partners és a Renaissance Venture Capital Fund pedig pénzügyi befektetőként támogatja a jövőbeni növekedést.

Hagyományaihoz hűen, az első amerikai autóipari startup vállalkozások egyikeként a Ford Motor Company a Techstars nevű céggel közösen létrehozza a detroiti irányítású Techstars Mobilityt. Ez egy vállalkozási inkubátor, aminek célja, hogy segítse a újszerű járműipari és közlekedési megoldások születését. A detroiti irányítású Techstars Mobility újszerű járműipari és közlekedési megoldásokra fókuszáló szellemi műhelyt hoz létre a városban. A program olyan vállalatokat támogat, amelyek a közlekedés és szállítás fejlesztését szolgáló újításokon dolgoznak, választ kínálva napjaink gyakori kihívásaira, például a forgalomszervezés és parkolás kérdéseire. A cél az, hogy olyan új technológiák és megközelítések kerüljenek a piacra, melyekben a mobil eszközök, a vezeték nélküli kapcsolatok és felhő-alapú rendszerek közösen könnyítik meg az emberek számára a közlekedést. Olyan jövőkép ez, aminek alapelvei már Henry Ford elképzelései közt is szerepeltek a vállalat alapításakor, 1903-ban.

“Mivel a társadalomnak szembe kell néznie a forgalmi dugók, a túlzsúfolt városok és az elégtelen infrastruktúra által felvetett kihívásokkal, újra kell gondolnunk mindazt, ahogyan élünk és vállalkozásainkat működtetjük, hiszen pozitív örökséget szeretnénk hagyni a következő nemzedékekre.” – fogalmaz a Ford világszintű ügyvezető elnöke, Bill Ford. “Napjainkban igen izgalmas fogyasztási cikkeket és szolgáltatásokat találunk a piacon, melyek innovatív startup cégektől származnak. Nagyszerű dolog lesz közreműködni abban, hogy Detroitban és a járműiparban meghonosítsuk ezt az újfajta gondolkodásmódot.”

Induláskor a detroiti irányítású Techstars Mobility részvényesei 10 startup vállalkozást fognak kiválasztani a programban történő részvételre. A program központja Detroit városközpontjában lesz. A kiválasztott vállalatok a három hónapos intenzív üzletfejlesztési, ügyfélszerzési, és hatékony vezetőtoborzási képzés mellett 120.000 dollár összegű támogatást is kapnak, sőt neves vállalkozási mentorok tanácsaira is számíthatnak. Az ’inkubátorprogram’ három éve alatt összesen 30 startup cég kap majd támogatást. A csapatok a befektetőknek, az iparági vezetőknek és a közösség más tagjainak fogják bemutatni elképzeléseiket. A program alapjául Bill Ford jövőképe szolgál; a vállalat vezetője kulcsszerepet játszik abban, hogy felhívjuk a figyelmet a közlekedésben világszerte tapasztalható, egyre növekvő zsúfoltság hosszú távú következményeire. Bill Ford úgy véli: ha nem sikerül időben megoldást találni ezekre a problémákra, akkor a jövőben visszaesik a növekedés, megnehezedik a közlekedés és áruszállítás, és romlik az életminőség. Ford és a vállalat több más csúcsvezetője is aktívan részt vesz majd a programban, amelyben mentorként is szerepet vállalnak. A Ford mellett az autóipari beszállító Magna International Inc. és a Verizon Telematics is részt vesz még a kezdeményezésben. Ezek a vállalatok együttesen 2 millió dollárt fordítanak további mentorok bevonására és egyéb forrásokra a startupok támogatása céljából. A részvevőket több michigani központú kockázati tőkealap segíti majd tanácsokkal. A detroiti régióban vezető szerepet játszó kockázati tőkealapok, a Fontinalis Partners, a Detroit Venture Partners és a Renaissance Venture Capital Fund szintén a program fontos szereplői és az átfogó Techstars ökoszisztéma támogatói. A Fontinalis olyan ötletgazda vállalkozásokba fektet be, melyek világszerte átformálják az új generációs mobilitási megoldások szektorát. A Detroit Venture Partners teljesen friss digitális technológiai cégekbe fektet be Detroitban. A legnagyobb michigani vállalatok által alapított, stratégiai jellegű Renaissance Venture Capital Fund a korai szakaszban IT-befektetésekkel fogja támogatni a programot.

“Hiszünk abban, hogy a Techstars segít majd létrehozni a vállalatoknak azt a következő nemzedékét, melyek előreviszik a régiót” – vélekedett a Renaissance Venture vezérigazgatója, Chris Rizik. “Régóta úgy érezzük, hogy Michigan kiváló befektetési helyszín, és örömmel működtetjük a tőkénket olyan módon, ami segíti a michigani vállalatok növekedését és a régió gyarapodását.”

A Techstars vállalatot 2006-ban alapította a coloradói Boulderben helyi üzletemberek egy csoportja. Az volt az elképzelésük, hogy összehoznak egy vállalkozókból álló hálózatot, aminek három hónapos ‘kiképzőtábor’ jellegű programot kínálnak, ami segít a vállalkozás gyors és gördülékeny beindításában. A vállalat azóta kiterjesztette tevékenységét Bostonra, Seattle-re, New Yorkra, San Antoniora, Austinra, Chicagora és Londonra. A jelentkezőknek kevesebb, mint egy százalékát veszik fel a Techstars gyorsító programjaiba, de a sikeres résztvevők aránya így is impozáns. A detroiti irányítású Techstars Mobility ügyvezetője Ted Serbinski lesz; a Szilíciumvölgyből érkező vállalkozó és befektető 2011-ben költözött Detroitba, hogy csatlakozzon a Detroit Venture Partnershez. Serbinski és csapata március 15-ig várja a jelentkezéseket az első 10 startupból álló osztályba. A program a jövő nyár elején indul, és szeptember 10-ig tart. A detroiti irányítású Techstars Mobility program három évig működik majd, évente 10 induló vállalkozás részvételével.

“A michigani és detroiti startup-ökoszisztémák gyorsan növekednek, és remek érzés, hogy segíthetek Detroitnak a világ közlekedési startup-központjává válni” – mondta el Serbinski.

További információ, vagy akár a detroiti irányítású Techstars Mobility programba történő jelentkezés: www.techstars.com honlapra.

 

Szóljon hozzá!