AutóAddikt Magazin Biztonságos vezetés télen is – Kiss Norbi tanácsai a csúszós utak kapcsán

Biztonságos vezetés télen is – Kiss Norbi tanácsai a csúszós utak kapcsán

MEGOSZTÁS

Sokan tartanak a téli vezetéstől, pedig nem kellene, csak megfelelően fel kell készíteni autónkat a téli útviszonyokra, és nagyobb odafigyeléssel, óvatosabban kell vezetnünk. Annak érdekében, hogy magabiztosabbak legyünk a csúszós utakon Kiss Norbi segítségével összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet.

teli-vezetes-kiss-norbi-autoaddikt

A hőmérő higanyszála egyre gyakrabban közelíti meg vagy megy 0 fok alá. A hideg csúszós útfelületeken, nehezebben tapadnak a kerekek, a megnövekedett féktávolság és a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb odafigyelést igényel a vezetés. A biztonságos téli vezetés a téli gumiknál kezdődik, de hogy még biztosságosabban közlekedjünk az utakon, a Europcar összeszedett Kis Norbival pár okos tanácsot:

• Ellenőrizzük a téli guminál az abroncs profilmélységét – 4 mm alá ne menjen, mert akkor veszít a tapadásából. A guminyomásra is ügyeljünk, hogy megfelelő legyen.

• Ablaktörlőlapátok ellenőrzése – Célszerű a téli hideg előtt megvizsgálni az ablaktörlőlapátok állapotát, mert ha már elfáradtak a lapátok sok bosszúságot okozhatnak nekünk.

• Nem megijedni, hanem inkább gyakorolni – A téli vezetésbe is bele lehet jönni, csak óvatosabban kell bánni a gázzal és a fékkel. Meg kell ismerni, hogyan viselkedik a kocsink a megváltozott útviszonyoknál. Ma már léteznek olyan vezetéstechnikai tanpályák, ahol gyakorolni lehet a csúszós útviszonyok közötti vezetést.

• Csúszásnál ne tapossunk a fékre – Inkább kormányozzunk enyhén ellen, hogy a megpördülést megakadályozzuk. Az agresszív reakció a csúszós utakon nem jelent megoldást, ilyen helyzetekben is igyekezzünk finoman irányítani az autónkat.

• Tartsunk nagyobb követési távolságot – Kétszer akkora helyet hagyjunk, mint normál esetben. Amikor érezzük, hogy csúszósabb az út próbáljunk meg csak a vezetésre koncentrálni és ne tereljük el figyelmünket telefonálással, énekléssel vagy akár evéssel.

„A legfontosabbnak az autónk téli felkészítését tartom, ellenőrizzük gumijainkat és minél újabb és jobb állapotú abroncsokkal közlekedjünk. A keveset futott, de sok éves gumik is tönkremennek, hiába magas a profilmélység. Ezen kívül fontos a futómű helyes beállítása és a lengéscsillapítók jó állapota is, amelyet szinte minden szervízben tudnak ellenőrizni, és sokszor csomag áron lehet igénybe venni. Gépjárművünket töltsük fel fagyálló folyadékkal és fagyálló ablakmosó folyadékkal is, hogy ne érjen minket indulásnál meglepetés” – tette hozzá Kiss Norbi, kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző.

Balesetmentes, biztonságos közlekedést kívánunk mindenkinek!