AutóAddikt Hírek Matthias Müller lesz a Volkswagen-csoport új elnöke

Matthias Müller lesz a Volkswagen-csoport új elnöke

MEGOSZTÁS

Matthias Müller (62) azonnali hatállyal a Volkswagen AG igazgatóságának elnöke lesz. Erről határozott a felügyelő bizottság pénteki ülésén Wolfsburgban.  Müller jelenleg a Porsche AG igazgatóságának elnöke, Stuttgartban. Ezt a funkciót utódja megnevezéséig a továbbiakban is betölti.

matthias_muller_volkswagen_autoaddikt

Berthold Huber, a Volkswagen AG felügyelő bizottság ügyvezető elnöke hangsúlyozta: „Matthias Müller nagy stratégiai, vállalkozói és társadalmi kompetenciával rendelkező személyiség. Ismeri a vállalatot és annak márkáit, haladéktalanul és teljes erejével megkezdi új feladatát. Ennek során kifejezetten nagyra értékeljük kritikus és konstruktív szemléletét.” Bernd Osterloh, a Volkswagen-csoport üzemi tanácsának elnöke megállapította: „A Volkswagen-csoportnak nincs szüksége kapkodásra a vállalat vezetőségének kinevezésekor. Matthias Müllert jól ismerjük és nagyra becsüljük eltökéltségéért, valamint azért, mert képes döntéseit keresztülvinni. Nem magányos harcos, hanem csapatjátékos. A Volkswagen esetében most ez szükséges.”

Matthias Müller kijelentette: „Legsürgetőbb feladatom a Volkswagen-csoport iránti bizalom helyreállítása – a kíméletlen feltárás és maximális átláthatóság révén, de azáltal is, hogy a jelenlegi helyzetből levonjuk a megfelelő következtetéseket. Irányításom alatt a Volkswagen mindent megtesz majd azért, hogy az egész iparág legszigorúbb Compliance- és Governance- előírásait fejlessze ki és alkalmazza. Ha mindebben sikerrel járunk, akkor innovációs ereje, erős márkái és mindenek előtt hozzáértő és erősen motivált csapata révén a Volkswagen-csoportnak megvan az esélye, hogy hosszútávon megerősödve jöjjön ki ebből a válságból.”

Matthias Müller 1953. június 9-én a szászországi Chemnitzben született. Ingolstadtban érettségizett, majd ezt követően szerszámkészítőnek tanult az AUDI AG-nál, és informatikát hallgatott a Müncheni Szakfőiskolán.  Informatikai diplomája megszerzése után Müller 1978-ban az AUDI AG-nál folytatta szakmai pályafutását Ingolstadtban,ahol 1984-ben a rendszerelemzési osztály élére került, és 1993-ban az AUDI A3 projektmenedzsere lett.   1995-ben vette át az AUDI AG, valamint a SEAT és a Lamborghini termékmenedzsmentjének irányítását.

Müller a Volkswagen-csoport és a Volkswagen márka termék menedzsmentjének vezetőjeként 2007-ben került Wolfsburgba, ahol a konszern főmegbízottjává nevezték ki. 2010 óta a Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG igazgatóságának elnöke, valamint a Porsche Automobil Holding SE igazgatóságának tagja. Jelenlegi funkciójában, a Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG igazgatóságának elnökeként Müller 2015. március 1-ével a Volkswagen AG igazgatóságának tagja lett.

A Volkswagen AG és Matthias Müller között fennálló igazgatósági szerződés az igazgatóság elnökeként betöltött új funkciójában hatályban marad. Ez a szerződés 2020 február végén jár le.

Matthias Müller beosztásában Dr. Martin Winterkorn professzort követi, aki szerdán nyújtotta be lemondását.