AutóAddikt Autóteszt Toyota Toyota Hilux 2.4 D-4D – az ideális munkatárs minden terepen

[TESZT] Toyota Hilux 2.4 D-4D – az ideális munkatárs minden terepen

MEGOSZTÁS

Kifejezetten magas szintű presztízst tudhat magának a Toyota Hilux, ugyanis szinte kategóriateremtőnek számít a közepes méretezésű pickup-szegmensben. Persze relatív, mi számít közepesnek például az USA-ban (Amerika az egyik kiemelt belpiaca a Hiluxnak), hiszen a gigantikus méretezésű, már inkább teherautónak számító F650-es Fordok, vagy épp a RAM-ek 3500-től felfele mindenképp más megközelítésbe helyezik a tényállást.

Van persze a Toyota portfóliónak is gigászi kisteherautója, a Tundra személyében – sajnos ezt a modellt idehaza nem forgalmazza az importőr, úgy nekünk be kell érnünk – idézőjelben – a Toyota Hilux terepes pickuppal. Ennek megfelelően tesztre is fogtunk egy példányt, természetesen egy olyat, amibe mindenféle földi jót belekonfigurált a magyar képviselet. Jöjjenek a részletek.

Tulajdonképp teljes mértékben újragondolták a Toyota Hilux részleteit, ami jót is tett az autónak. Az 1968 óta töretlen népszerűségnek örvendő kisteher folyamatosan, a mai napig hordozza a szegmensre leginkább jellemző arculatot, tehát a szimpla, vagy dupla kabin mögé ékelt platót, emelt hasmagasságú kialakítással, robosztus jelleggel. Az új Toyota Hilux már elölről is mély benyomást tesz a szemlélődőben, ugyanis a hangzatos 3D hatással felvértezett hűtőrács szemet gyönyörködtető, a krómberakások pedig prémiumjelleget kölcsönöznek. A fényszórók burái követik a hűtőmaszk által előirányzott vonalvezetést, egészen felhúzva az ívet a motortér felső részéig, kihangsúlyozva az autó szélességét.

Tipikus jellemvonások

Dinamizmus és erőteljes karakterisztika jellemzi a Toyota Hilux-ot, a szélesre gondolt sárvédők pedig tovább fokozzák a optikai hatást. Mindez az oldalvonal formatervében csúcsosodik, az élces vonalak meg tudják tartani valamilyen szinten lágyságukat is, s egészen a hátsó rakfelület részletekig kitart.

Ahogyan feljebb már megfogalmaztuk, robosztus az egész összkép, ami nyilván kell is egy 2160 kilogramm gyári üres tömegű kaszni optimális megjelenéséhez: sugallnia kell mindennek, hogy a Toyota Hilux terepre termett, szélsőséges körülmények közé, pakolható, terhelhető, munkába fogható. Amolyan igásló ez a pickup, de kulturált, elit megközelítéssel, kínosan ügyelve arra, hogy akár protokollautvá is át tudjon alakulni – ha épp ez lenne az igény.

Dupla kabinjával a Toyota Hilux kielégíti messzemenően a családosok igényeit is, hiszen a férőhely hatalmas odabenn, a kidolgozás pedig (nyilván az Executive felszereltségnek is köszönhetően) minőségi. Az alkamazott anyagok prémiumszintűek, az első utasülések leginkább fotelek, optimálisra hangolt ülő- és hátlapokkal. Ha épp úgy adódik a kedvünk, hogy terpeszkedve, szétterülve vezetnénk mondjuk egy hosszabb autópálya-szakaszon, semmi probléma: a középre integrált könyöklő bőséges helyet biztosít, s garantálja két felnőtt utas kényelmét; a hátsó szekció pedig bőséges helykínálatot ad az ott utazóknak.

Minden adott ugyanakkor, hogy a Toyota Hilux kényelmes legyen helykínálat szempontjából, ugyanis az 1855 milliméteres szélesség lehetővé teszi, hogy a vállterek is meggyőzők legyenek. 3085 milliméteres tengelytávjával pedig garantálható a lábtér bőséges jelenléte szintén, igaz, itt azért számolni kell a termetes méretezésű platóval is. Nyilván a Toyota Hilux haszonjármű, ennek megfelelően az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mennyire, miként lehet kihasználni e téren a tulajdonságokat.

Ha már kishaszonjármű, lehessen terhelni is

A terhelhetőség fontos, jelen esetben 1040 kilogramm a megadott hasznos érték, ebbe bele kell kalkulálnunk az utasok testsúlyát is, tehát olyan 600 kilogramm körül pakolhatunk a raktérbe.

Viszonylag alacsonyra lett helyezve a plató rakfelületének vonala, itt is, mint minden egyéb hasonló kategóriás autónál, a rakfelület lehajtható ajtaja súlyosan nehéz, nem árt két kézzel alátartani, amikor lehajtjuk. A pakolhatóság egyébként könnyed, a kisebb dobozok, tárgyak hátra helyezése némi tornamutatványt azért igényel a felület hossza miatt.

Miután a Toyota Hilux teherautóalvázra épített kasznival rendelkezik, ezért nem meglepő, ha a menetkomfort nem a legkifinomultabb. Hozzájön ehhez még a hátsó merev tengely, laprugós csillapítással, tehát ha terheletlen a hátsó traktus, jelentős pattogás érkezik a futómű irányából, főként egyenetlen, göröngyösebb, úthibásabb szakaszokon. Tehát ha lágy csillapítást óhajtunk, töltsük meg a rakteret, máris garantált a kényelmi faktor magasabb szintje. Pontosan úgy, mint egy tradicionális teherautónál.

Visszafogottabb teljesítmény papír szerint, combos nyomaték

2.4 literes gázolajos dolgozik a Toyota Hilux orrában, 150 lóerő maximális teljesítménnyel (@3400 RPM), 400 Newtonméter csúcsnyomatékkal (@1600 RPM). A teljesítmény relatíve alacsonynak tűnhet, bár ez nem érződik például a gyári végsebesség értékén (170 kilométer/óra), a 0-100 sprintnél azért meglátszik: méréseink szerint kereken 15 másodperc kellett ahhoz, hogy a Toyota Hilux egy fővel meglépje a 100 kilométer/órát.

Annyi baj legyen, a Toyota Hilux úgysem száguldozásra termett, a combos nyomaték nyilván vontatáskor, nagyobb teher szállításakor jöhet jól. A hajtásláncba applikált hatfokozatú váltó pontos, bár néha hajlamosnak tűnt gondolkodni, és bőszen kitologatta a fordulatszámtartományokat felváltásoknál.

Közepesen nehéz terepen is teszteltük a Toyota Hilux-ot. Nyilvánvaló, hogy ez a leginkább otthonos környezet az autónak, még akkor is, ha nem terepabroncsokkal volt szerelve az autó. Nagyobb saras kátyúk, körülbelül 50-55 fokos dőlésszögű terepakadályok, salak – ugyan, semmiség, még a felezőt sem kellett közbeiktatni.

A tekintélyes hasmagasságnak, az optimálisra húzott gázlómélységnek és a kiváló első és hátsó terepszögeknek köszönhetően ténylegesen kijelenthető, hogy a Toyota Hilux bármilyen közepes nehézségű terepen elboldogul. Megfelelő felszereltséggel (célirányosan gumik, gallytörő, csörlő, és a többi) nekivághatunk vele szinte bármilyen fajsúlyú talajfelületnek.

Fogyasztás tekintetében már annyira nem domborított a Toyota Hilux, persze ez is relatív. Átlag dízelüzemű személyautóhoz képest nyilván magas az étvágy, kategóriájában viszont átlagosnak tekinthető. Városi forgalomban 10.2 literes átlaggal zártunk 100 kilométerre, autópályán 7.9-8.6 literrel autóztunk, míg országúton, 80-90 kilomléter/órás haladással sikerült 6 liter alá szorítani a fogyasztást – 5.8 litert mértünk. Vegyes használattal (terep, autópálya, országút, város) 8.1 literes értéket mutatott a kijelző.

2016 Toyota Hilux 2.4 D-4D specifikációk

Motor

Motortípus: soros elrendezésű, négyhengeres turbótöltött dízelmotor

Lökettérfogat: 2393 cm³

Maximális teljesítmény: 150 LE @ 3400 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 400 Nm @ 1600 ford./perc

Erőátvitel: 6 sebességes automataváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 5330 mm

Szélesség: 1855 mm

Magasság: 1815 mm

Tengelytáv: 3085 mm

Első gumik mérete: 265/60 R18

Hátsó gumik mérete: 265/60 R18

Tömeg, üresen: 2160 kg

Össztömeg: 3200 kg

Csomagtartó mérete: N/A

Üzemanyagtartály mérete: 80 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 170 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 12.7 másodperc (gyári), 15 másodperc (saját, mért eredmény)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 10.2 l/100 km

Országúti: 5.8 l/100 km

Vegyes: 8.1 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 7.5 l/100km

Országúti: 9.0 l/100km

Vegyes: 6.6 l/100km

CO2 kibocsátás: 174 g/km

Bővebb információ a Toyota hazai honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Együttműködő partnereink: ASUS, Acer Hungary, SonyEPSON, QNAP, AOC, PhilipsMyActionCam, Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte