Site icon AutóAddikt

2005 Smart Fortwo 450: válasszunk ideális városi ügyintézőst hétköznapokra

Beszereztük második, másodlagos projektautónkat, mégpedig egy Smart Fortwo 450-et választottunk, 2005-ből. Hogy miért is? Mindjárt elmondjuk.

Több oka is volt annak, hogy egy 450-es Smart Fortwo mellett voksoltunk. Elsősorban olyan alternatívát kerestünk, amellyel függetlenül a saját autónktól, tesztautótól lehet jönni-menni, elsődlegesen Budapesten belül, külvárosi részeken, rövidebb, de akár hosszabb távon is.

Két személynek ez a prpjekt bőségesen elegendő, ráadásul párhuzamosan futó projektünk főszereplőjéhez is köthetők rokoni szálak ugyebár.

Smart, azaz Swatch, Mercedes, Art. Mindig is különlegesenek, vagy inkább különcnek tartottuk a kilencvenes évek végén debütáló kétszemélyest, így duplán kellemes élményeknek néztünk, nézünk elébe.

Szerdai Gábor, a Zöld Autószerviz tulajdonosa szerint a régebbi Smartokból, konkrétan a 450-esből 2004-2005 környéki faceliftest érdemes venni. Alapvetően benzinesben gondolkodtunk, elsősorban a teljesítmény miatt – a 0.8 literes dízelek visszafogott teljesítménye legendás, viszont cserébe minimális fogyasztást produkál.

Gábor azt javasolta, hogy a 0.7-es, 61 lóerős háromhengeres benzinest válasszuk a 450-esből, azt relítave szimplább javítani, jó az alkatrészellátása, mellé olcsó is minden tekintetben.

Pár hetes keresgélés után megtaláltuk a megfelelő Smart Fortwo 450-est. 2005-ös évjárat, benzin, 130xxx kilométert futott, jó karban, hölgytulajdonostól. Nosza, rajta, hajrá, mehet a projekt.

A tulaj elmondta, hogy az autó végeredményben rendben van, jó, jön-megy, teszi a dolgát. Viszont van egy kisebb (?) hibája, miszerint random néha leáll az egész, se kép, se hang, aztán rövid idő elteltével lehet indítani. A hiba több minden lehet, de az is előfordulhat, hogy egyszerű a megoldás. Kicsire nem adunk alapon beültünk az autóba, elhoztuk, és elkezdtük tervezni a javítások folyamatát.

Javítások mellett volt még azért más teendő is. A 2005 Smart Fortwo 450 alaphangon téli kerekekkel, gyári acélfelnikkel rendelkezett, úgyhogy kellett valami nyári verzió is, lehetőleg alufelnik és nyári abroncsok személyében. Neki is fogtunk a keresésnek, majd rövid időn belül megtaláltuk a megfelelő darabokat.

Mivel egészen új vízekre eveztünk a 2005 Smart Fortwo 450-nel, kellett egy olyan támasz, mankó, segédlet, amely által naprakészek vagyunk folyamatosan az autót illetően.

Így jött a képbe a SmartMania.hu, egy remek átfogó Smart weboldal, amely A-tól Z-ig háttértámogatást nyújt a Smart-felhasználóknak. Tehát a Zöld Autószerviz mellett ők a partnereink még; a SmartMania segítségével tökéletesen tudjuk, tudtuk diagnosztizálni a hibajelenségeket, és eddig mindig száz százalékos megoldást jelentett számunkra.

Együttműködő partnerek: Classic Vehicle Hungary, Zöld Autószerviz, MerciBolt.hu, Hankook Tire Magyarország, SmartMania

Fotó: Canon / Camera Kft.

Utómunka: Acer

Exit mobile version