Site icon AutóAddikt

Az új Ford Fiestában tökéletes zenei élmény várja az utasokat

Volt már olyan, hogy addig nem indultunk el autónkkal, amíg ki nem választottuk a megfelelő zenét az útra? A Hot Chip zenekar tagja, Joe Goddard tudja a választ. Momentum című új számába belesűrítette mindazt, amit a legújabb tudományos kutatások kiderítettek a mindennapos autózáshoz legmegfelelőbb zenékről – áll a Ford legfrissebb sajtóközleményében.

A Ford elkészített egy tanulmányt a Spotify és a New York Egyetem (NYU) segítségével, amiből kiderült, milyen zenék töltik fel a legkellemesebb hangulattal az autósokat. Meglepő módon az derült ki, hogy e tekintetben a melankolikus számok legalább annyira hatásosak, mint a vidámabb zenék.

Új zenéje megírásához Goddard még Amy Belfivel is konzultált, aki a NYU kognitív idegrendszerre szakosodott tudósa; ő vezette azt az új kutatást, ami az autózás közbeni zenehallgatás érzelmi hatásait vizsgálta. Így született meg az új szám, amely egyben tiszteletadás is a művész által legjobban kedvelt, vezetés közben hallgatott zenéi előtt.

“Egy lágy diszkószámot akartam írni, ami eléggé optimista hangulatú, de nem féktelenül eufórikus” – mesélte Goddard. “Eszembe jutottak azok az idők, amikor Anglia-szerte DJ-bulikat csináltam, és késő éjjel autóztam haza; szóval felidéztem, milyen zenéket hallgattam a kocsiban. Rájöttem, hogy ilyenkor nem a pörgős, szaggatott ütemű zenék nyújtották a legkellemesebb élményt, hanem inkább a kellemesen felemelők.”

Goddard emellett egy exkluzív lejátszási listát is összeállított a Ford és Spotify részére, amelyen a legkülönfélébb zenészek, többek közt a Gladys Knight and the Pips, a Depeche Mode vagy a Yellow Magic Orchestra zenéi hallhatók: http://spoti.fi/2u7Rbbd

Belfi kutatása kiderítette, hogy a reggeli autózáshoz megfelelően kiválasztott dalok még két óra múltán is hatással vannak ránk. Egyébként más előadók, például a német electro-dance duó, Mat.Joe és a brit NAO is írtak olyan dalokat, amelyek munkába vagy hazafelé menet mosolyt csalnak az arcunkra. Mindegyik zenéhez tartozik egy, a VICE által készített video is, ami bemutatja az egyes számok megalkotásának folyamatát.

“Nagy örömmel osztottuk meg a tudományos kutatások eredményét a művészekkel, hogy ennek alapján valami igazán különlegeset alkothassanak” – mondta el Marcel Breker, a Ford Európa mérnöke. “A vadonatúj Fiesta B&O PLAY rendszere tökéletes zenei élményt kínál az autósoknak, hogy átadhassák magukat ennek az izgalmas, új zenei élménynek.”

Exit mobile version