Site icon AutóAddikt

Új Opel Astra K: íme, az IntelliLux LED mátrixvilágítás

A holnap intelligens világítórendszere ünnepli premierjét az új Opel Astra K generációval: az iránymutató, teljesen fénydiódás IntelliLux mátrixvilágítás vakításmentes távfényt ad, és most először jelenik meg a kompakt osztályban.

Sokkal több egy egyszerű LED-távfénynél, amilyet a konkurencia kínál, mert az intelligens és dinamikus rendszer automatikusan és folyamatosan alkalmazkodik a pillanatnyi forgalmi helyzethez, állandóan a maximális fényerőt nyújtva. Ezt az abszolút friss világítástechnikát, amely eddig csak a luxuskategória sokkal drágább járműveihez volt elérhető, széles vevőkörnek teszi megfizethetővé az Opel. Így, miután az eddigi Astrában bevezette a bi-xenon világítást, ismét élen jár a szakterületen.

„Demokratizáljuk a csúcstechnikát, volumenmodellekben tesszük elérhetővé“, mondta az Opel fejlesztési főnöke, Charlie Klein. „Új fénydiódás IntelliLux mátrixvilágításunk a legjobb példa, hiszen bevezetésével az új Astrában első gyártóként kínál ilyen hatékony és nagy teljesítményű rendszert az Opel a kompakt osztályban. Nemcsak az autó tulajdonosának biztonságát fokozza éjszaka, hanem körülötte az összes többi közlekedőét is.“

Nappali világosság: távfény, mások elvakítása nélkül

Az új Astra forradalmi IntelliLux fénydiódás mátrixvilágítása a holnap világítástechnikáját jeleníti meg már ma. Amint elhagyja az autó a várost, alapvilágításként, tartósan bekapcsolódik a távfény. Tizenhat – oldalanként nyolc – elemből áll, és folyamatosan, önműködően állítja a fénykéve hosszát, illetve eloszlását a forgalmi helyzetnek megfelelően. Ha szembe jövő, vagy előttünk haladó járművet észlel az Opel frontkamera, akkor egyes fénydiódák kikapcsolásával „körbevilágítja” azt, miközben az út többi részét és a környezetet továbbra is az erős távfény világítja meg. Amint eltűnik az idegen járművek fénye, azonnal megint világítani kezdenek az előzőleg kikapcsolt LED-ek. A mátrix-fényszóró egy fokkal magasabbra emeli a világítástechnika pontosságát és alkalmazkodóképességét, ez a pillanatnyilag kapható legkorszerűbb berendezés.

Mint a Darmstadti Műszaki Egyetem és az európai LightSightSafety iniciatíva vizsgálatai mutatják, az IntelliLux távfénye állandóan a lehető legjobb világítási és látási viszonyokról gondoskodik, ezáltal ez egy fontos biztonsági előrelépés. 80 km/órás sebességnél 30 – 40 méterrel messzebbről lát meg út menti akadályokat az autós, mint hagyományos halogén- vagy xenon-tompítottal, ezáltal másfél másodperccel több ideje van reagálni, például az utat hirtelen keresztező szarvasra.

Az IntelliLux LED nemcsak hallatlanul jutányos világítórendszer, hanem nagyon intelligens is. Mivel nem feltétlenül lesz mindegyik Astrában navigáció, a rendszernek önállóan kell felismernie, hogy lakott területen belül vagy kívül autózunk éppen. Ez tehát az első fénydiódás mátrixvilágítás egy szériaautóban, amely navigátor nélkül is folytonosan beállítja magát a környezetére. A különféle automatikus tompított- és távfény-eloszlásokon kívül az IntelliLux LED speciális autópálya-módot is kínál, amely tovább fokozza az éjszakai vezetés biztonságát. További komfortszolgáltatás a kísérőfény, amely sötétségben megkönnyíti az autó megközelítését és elhagyását.

Hármas előny: erősebb, tartósabb, hatékonyabb az Opel IntelliLux LED

Az eddigiekhez járul a LED-es mátrixvilágítás hatékonysági előnye. Jelentősen hosszabb az élettartama a halogén- és xenon-fényszóróénál. Mozgó alkatrésze nincs, csak az egyes fénydiódák kapcsolódnak be vagy ki, ami a tartósság javára válik – ami messze meghaladja a jármű élettartamát. A kis LED-eknek köszönhetően filigránabbra készíthetők a megfelelő felszereltségű autók lámpái, elmaradhatnak a nagy helyet foglaló mechanikus állító-berendezések és a túlméretezett fényszóróházak.

Az IntelliLux LED mátrixvilágítás funkcióinak áttekintése:

Városi világítás

55 km/órás sebesség alatt automatikusan aktiválódik, amennyiben vannak kiegészítő fényforrások – például folytonos közvilágítás. Széles, szimmetrikus fénykévéje szimmetrikus eloszlású, csökkentett hatótávval és fényerővel, hogy a sűrű városi forgalomban ne vakítsa el a többi közlekedőt.

 Statikus tompított fény

Szűk kanyarban vagy lekanyarodáskor, a kormányzásnak, az indexelésnek és a menetsebességnek megfelelően felkapcsol egy kiegészítő fényszórót, és menetirányban bevilágítja az utat. Ezáltal nem „fekete lyuk” többé a kanyar. A funkció 70 km/óráig aktív.

Beparkolási fény

A beállás megkönnyítésére a statikus kanyarodási fény megvilágítja a sötét területeket, amint hátramenetbe kapcsolnak.

Országúti fény

Az utat, illetve annak bal és jobb szélét erősebben és távolabbra világítja meg a hagyományos tompítottnál. A hosszú fénykéve nem vakítja a szembejövőket. A funkció 55 km/órától aktív.

Autópálya-fény

105 km/órás sebességtől egyes mátrix-szegmensek a bal oldalon sorra kikapcsolódnak, hogy ne vakítsuk el a megelőzendő, vagy a szembe jövő sávon haladó járműveket.

Energiatakarékos mód

A motor leállításakor – például piros lámpánál – a városi fény részben kikapcsol. Ha előzőleg a távfény volt aktív, akkor 50 százalékra leveszi a mátrixszegmensek teljesítményét. Motorindítás után ismét száz százalékos a fényerő.

 Utazási mód

Az utazási mód a menüből aktiválható, hogy átálljunk jobb- és baloldali közlekedés között. Így bármelyik országban garantált a jó útmegvilágítás, mások elvakítása nélkül.

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS-1D Mark IV fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: ASUSAcer, Gigabyte
Exit mobile version