AutóAddikt Újdonságok Új Opel Astra K: íme, az IntelliLux LED mátrixvilágítás

Új Opel Astra K: íme, az IntelliLux LED mátrixvilágítás

A holnap intelligens világítórendszere ünnepli premierjét az új Opel Astra K generációval: az iránymutató, teljesen fénydiódás IntelliLux mátrixvilágítás vakításmentes távfényt ad, és most először jelenik meg a kompakt osztályban.

opel_astra_k_2016_nemzetkozi_menetproba_012

Sokkal több egy egyszerű LED-távfénynél, amilyet a konkurencia kínál, mert az intelligens és dinamikus rendszer automatikusan és folyamatosan alkalmazkodik a pillanatnyi forgalmi helyzethez, állandóan a maximális fényerőt nyújtva. Ezt az abszolút friss világítástechnikát, amely eddig csak a luxuskategória sokkal drágább járműveihez volt elérhető, széles vevőkörnek teszi megfizethetővé az Opel. Így, miután az eddigi Astrában bevezette a bi-xenon világítást, ismét élen jár a szakterületen.

„Demokratizáljuk a csúcstechnikát, volumenmodellekben tesszük elérhetővé“, mondta az Opel fejlesztési főnöke, Charlie Klein. „Új fénydiódás IntelliLux mátrixvilágításunk a legjobb példa, hiszen bevezetésével az új Astrában első gyártóként kínál ilyen hatékony és nagy teljesítményű rendszert az Opel a kompakt osztályban. Nemcsak az autó tulajdonosának biztonságát fokozza éjszaka, hanem körülötte az összes többi közlekedőét is.“

Nappali világosság: távfény, mások elvakítása nélkül

Az új Astra forradalmi IntelliLux fénydiódás mátrixvilágítása a holnap világítástechnikáját jeleníti meg már ma. Amint elhagyja az autó a várost, alapvilágításként, tartósan bekapcsolódik a távfény. Tizenhat – oldalanként nyolc – elemből áll, és folyamatosan, önműködően állítja a fénykéve hosszát, illetve eloszlását a forgalmi helyzetnek megfelelően. Ha szembe jövő, vagy előttünk haladó járművet észlel az Opel frontkamera, akkor egyes fénydiódák kikapcsolásával „körbevilágítja” azt, miközben az út többi részét és a környezetet továbbra is az erős távfény világítja meg. Amint eltűnik az idegen járművek fénye, azonnal megint világítani kezdenek az előzőleg kikapcsolt LED-ek. A mátrix-fényszóró egy fokkal magasabbra emeli a világítástechnika pontosságát és alkalmazkodóképességét, ez a pillanatnyilag kapható legkorszerűbb berendezés.

Mint a Darmstadti Műszaki Egyetem és az európai LightSightSafety iniciatíva vizsgálatai mutatják, az IntelliLux távfénye állandóan a lehető legjobb világítási és látási viszonyokról gondoskodik, ezáltal ez egy fontos biztonsági előrelépés. 80 km/órás sebességnél 30 – 40 méterrel messzebbről lát meg út menti akadályokat az autós, mint hagyományos halogén- vagy xenon-tompítottal, ezáltal másfél másodperccel több ideje van reagálni, például az utat hirtelen keresztező szarvasra.

opel_astra_k_2016_nemzetkozi_menetproba_001

Az IntelliLux LED nemcsak hallatlanul jutányos világítórendszer, hanem nagyon intelligens is. Mivel nem feltétlenül lesz mindegyik Astrában navigáció, a rendszernek önállóan kell felismernie, hogy lakott területen belül vagy kívül autózunk éppen. Ez tehát az első fénydiódás mátrixvilágítás egy szériaautóban, amely navigátor nélkül is folytonosan beállítja magát a környezetére. A különféle automatikus tompított- és távfény-eloszlásokon kívül az IntelliLux LED speciális autópálya-módot is kínál, amely tovább fokozza az éjszakai vezetés biztonságát. További komfortszolgáltatás a kísérőfény, amely sötétségben megkönnyíti az autó megközelítését és elhagyását.

Hármas előny: erősebb, tartósabb, hatékonyabb az Opel IntelliLux LED

Az eddigiekhez járul a LED-es mátrixvilágítás hatékonysági előnye. Jelentősen hosszabb az élettartama a halogén- és xenon-fényszóróénál. Mozgó alkatrésze nincs, csak az egyes fénydiódák kapcsolódnak be vagy ki, ami a tartósság javára válik – ami messze meghaladja a jármű élettartamát. A kis LED-eknek köszönhetően filigránabbra készíthetők a megfelelő felszereltségű autók lámpái, elmaradhatnak a nagy helyet foglaló mechanikus állító-berendezések és a túlméretezett fényszóróházak.

opel_astra_k_2016_nemzetkozi_menetproba_022

Az IntelliLux LED mátrixvilágítás funkcióinak áttekintése:

Városi világítás

55 km/órás sebesség alatt automatikusan aktiválódik, amennyiben vannak kiegészítő fényforrások – például folytonos közvilágítás. Széles, szimmetrikus fénykévéje szimmetrikus eloszlású, csökkentett hatótávval és fényerővel, hogy a sűrű városi forgalomban ne vakítsa el a többi közlekedőt.

 Statikus tompított fény

Szűk kanyarban vagy lekanyarodáskor, a kormányzásnak, az indexelésnek és a menetsebességnek megfelelően felkapcsol egy kiegészítő fényszórót, és menetirányban bevilágítja az utat. Ezáltal nem „fekete lyuk” többé a kanyar. A funkció 70 km/óráig aktív.

Beparkolási fény

A beállás megkönnyítésére a statikus kanyarodási fény megvilágítja a sötét területeket, amint hátramenetbe kapcsolnak.

opel_astra_k_2016_nemzetkozi_menetproba_023

Országúti fény

Az utat, illetve annak bal és jobb szélét erősebben és távolabbra világítja meg a hagyományos tompítottnál. A hosszú fénykéve nem vakítja a szembejövőket. A funkció 55 km/órától aktív.

Autópálya-fény

105 km/órás sebességtől egyes mátrix-szegmensek a bal oldalon sorra kikapcsolódnak, hogy ne vakítsuk el a megelőzendő, vagy a szembe jövő sávon haladó járműveket.

Energiatakarékos mód

A motor leállításakor – például piros lámpánál – a városi fény részben kikapcsol. Ha előzőleg a távfény volt aktív, akkor 50 százalékra leveszi a mátrixszegmensek teljesítményét. Motorindítás után ismét száz százalékos a fényerő.

opel_astra_k_2016_nemzetkozi_menetproba_024

 Utazási mód

Az utazási mód a menüből aktiválható, hogy átálljunk jobb- és baloldali közlekedés között. Így bármelyik országban garantált a jó útmegvilágítás, mások elvakítása nélkül.

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS-1D Mark IV fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: ASUSAcer, Gigabyte