AutóAddikt Autó-motorsport A Dakar első hete után öt Toyota van az első hatban az...

A Dakar első hete után öt Toyota van az első hatban az összetettben

Nászer el-Attija hatalmas előnnyel vezet a csapattárs, Hank Lategan előtt. A harmadik helyen meglepetésre egy Dakar-újonc áll a privát Overdrive csapat Toyotájával.

Újabb el-Attija-szakaszgyőzelmet hozott a drámai hatodik szakasz

Hailból indult a 2023-as Dakar-rali hatodik szelektív szakasza, de mivel a tervezett célállomást elmosta az áradás, a rendezők módosították a programot: a szelektív hossza 467 kilométer helyett 357 kilométer lett, al-Duvadimihelyett pedig a mezőnynek egyenesen Rijádba kellett mennie, ahová egy 298 kilométer hosszú összekötőn jutottak el.

Egész biztos, hogy az idei hatodik szakaszra a verseny fordulópontjaként fogunk emlékezni, mert két audis alakulat, az összetett második helyén álló Peterhansel/Boulanger és az összetett negyedik helyén álló Sainz/Cruz kettős is ugyanannál a dűnénél szenvedett nagy balesetet. A francia páros járt rosszabbul, náluk a 10-15 méteres ugratás után a pilóta eszméletét vesztette, de végül a navigátor hátsérülése miatt adták fel a versenyt. A spanyoloknál személyi sérülés nem történt, de az autó futóműve megrongálódott a kemény landolástól, a javítással rengeteg időt vesztettek. Az Overdrive Toyota privát versenyzője, az összetett harmadik helyén álló Jazid al-Radzshi is öt órát veszített egy műszaki probléma miatt.

A három legveszélyesebb vetélytárs kiválásával Nászer el-Attija és Mathieu Baumel megkönnyebbülhetett, hiszen több mint egy órára nőtt az összesített előnyük. Annak ellenére nyerték meg a szelektívet, hogy első autóként indultak, így a navigáció komolyabb feladatot jelentett a szokásosnál. Az idejük 3 óra 13 perc 12 mp volt, 3 és fél percet vertek a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loebre, és 8 perc 52 másodpercet a csapattárs Hank Lateganra, aki a harmadik helyen fejezte be a szakaszt, és az összetettben már a második helyen áll. Mindkét toyotás páros nagyrészt sima napról számolt be, az egyetlen kivétel el-Attija szervokormány-problémája volt az utolsó 10 km-en. Lategan megállt rövid időre al-Radzshi sérült autójánál, hogy adjon egy pótalkatrészt, de ez nem került jelentős időbe a dél-afrikainak.

Giniel de Villiers és Dennis Murphy viszont sokat küszködött a hatodik szakaszon: kezdetben egy eltört hátsó lengéscsillapító miatt lassultak le, aztán az első differenciálmű is megsérült egy nagy ugratáskor. Kénytelenek voltak buggy-módra, hátsókerék-hajtással továbbmenni, és aztán a céltól 40 km-re a szervokormány-probléma náluk is előjött. Végül a peches páros 36 perc 41 másodpercet veszített, de legalább biztonságban elérte a rijádi tábort.

Al-Radzshi hátraesése ellenére négy Toyota Hilux maradt a top 5-ben: el-Attija és Lategan volt a mezőny élén, fiatal brazil Dakar-újonc, Lucas Moraes és navigátora, Timo Gottschalk a harmadik helyen a privát Toyota Hilux T1+-szal, De Villiers és Murphy pedig a negyediken a hármas számú gyári autóval.

A hetedik szakaszon visszavehetett a tempóból el-Attija

A módosított hetedik szakaszon egy 288 km-es összekötőt követően egy 333 km-es szelektívet teljesített a mezőny, ami után egy 240 km-es összekötőt keresztül jutottak el al-Duvadimiba, a szervizparkba. Itt egy mindössze kétórás szerviz volt csak engedélyezve, mielőtt leparkolták az autókat a parc fermében.

A Toyota Gazoo Racing mindhárom egysége stabilan tartotta pozícióját az összetettben. A gyári autók közül az al-Duvadimi melletti szakaszon ezúttal Giniel de Villiers és Dennis Murphy volt a leggyorsabb, akik a negyedik idővel hozták célba a GR DKR Hilux T1+-t, pedig az előző napi időveszteség miatt csak a 26. helyről rajtoltak, és 19 autót előztek meg a pályán. Végül csak 11 perc 21 másodpercet kaptak Jazid al-Radzshitól és navigátorától, Dirk von Zitzewitz-től, akik az Overdrive csapat privát Toyotájával megnyertek a szombati szelektívet.

Henk Lategan és Brett Cummings autója már a második kanyarban defektet kapott, ennek ellenére a hatodik leggyorsabb párosként fejezték be a szakaszt, amivel megszilárdították második helyüket az összetettben. Nászer el-Attija és Mathieu Baumel is megtartotta az első helyet az összetettben, több mint egyórás előnnyel. Nem kockáztattak a címvédők ezen a szakaszon, az elrepedt szélvédővel megelégedtek a 14. pozícióval, 19 perc 12 mp-et kaptak al-Radzshitól. A szervezők örömére két gyári Toyota és két BRX Hunter egy bolyban, egymást előzgetve fejezte be a szakaszt, ami igen látványos felvételeket eredményezett.

Második lett a nyolcadik szakaszon el-Attija, pedig nem is sietett

A verseny első hetét záró vasárnapi, nyolcadik szakasz egy 95 km-es összekötővel indult az Al-Duwadimi közelében lévő rögtönzött bivaktól, majd egy 346 km-es, sziklás szelektív szakasz következett, aztán egy hosszú, 383 km-es összekötő vezette vissza a versenyzőket Rijádba.

Bár nem kellett sietnie, a címvédő el-Attija/Baumel páros érte el a második leggyorsabb időt, mindössze 2 perc 11 másodperccel lemaradva a szakaszgyőztes Loebéktől. Így a Toyota Gazoo Racing legénysége 1 óra 3 perc 46 másodperces előnnyel várhatja a hétfői pihenőnapot és azután a Dakar második hetét, amely már csak hat szakaszt tartalmaz.

Henk Lategan és Brett Cummings vasárnap a negyedik legjobb időt autózta a hibátlanul működő GR DKR Hilux T1+-szal, mindössze 4 perc 53 másodperccel lemaradva a szakaszgyőztesek mögött. Továbbra is a második helyen állnak az összetettben, több mint 16 perc az előnyük a harmadik helyen álló Lucas Moraes/Timo Gottschalk pároshoz képest. A fiatal brazil újoncként áll féltávnál a képzeletbeli dobogón az Overdrive csapat Toyotájával, ami hatalmas bravúr.

Giniel de Villiers és Dennis Murphy ismét nagyon nehéz napon volt túl, már a szakasz elején két defektet kaptak. Ezek után a dél-afrikai páros túlélő üzemmódra váltott, és 240 km-t mentek pótkerék nélkül, jóval lassabban a szokásosnál. Végül közel fél órát kaptak a szakaszgyőztestől, így az összetettben a negyedikről az ötödik helyre esett vissza.

A pihenőnapot hat további szakasz követi, a rali második hete Szaúd-Arábia délkeleti részére, az úgynevezett „Üres negyedbe” költözik. A verseny a tervek szerint január 15-én fejeződik be Dammam városában, a tengerparton.

Nyilatkozatok a nyolcadik szakasz után:

Glyn Hall, a TGR Dakar csapatfőnöke: „Végre véget ért a 2023-as Dakar első hete, és micsoda hét volt ez a csapatunk számára! Ha valaki azt mondta volna nekem a verseny előtt, hogy a pihenőnapon mindhárom autónk a top 5-ben lesz, nagyon boldog ember lettem volna. Most ez a valóság, meg kell csípnem magam, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nem álmodom. Másrészt a maratonival együtt még hat nap van hátra, így egyáltalán nem lazíthatunk még. A Dakarnak soha nincs vége, és nagyon tiszteljük az előttünk álló szakaszokat.”

Nászer el-Attija: „A mai nap jó volt számunkra, és azt kell mondanom, hogy nagyon boldog vagyok a verseny ezen pontján. Úgy gondolom, eddig jó munkát végeztünk, annak ellenére, hogy a kezdetben nagy harcokat vívtunk a versenytársakkal. De az egyik célunk az volt, hogy több mint egyórás előnnyel érjük el a pihenőnapot, örülök, hogy ezt elértük, amihez kellett a tökéletes autó is. Most a következő hétre kell koncentrálnunk, amelyen a terep teljesen más lesz.”

Henk Lategan: „Ma nem nyomtuk keményen a gázt. A sziklás szekciókban már korán megtaláltuk a jó ritmust, ami nagyszerű volt, hiszen tudjuk, milyen könnyű itt defektet kapni. Itt nem igazán siettünk, de később a dűnéknél emeltük a tempót. Úgy gondolom, hogy ez egy nehéz nap volt a legtöbb versenyző számára, ezért örülök, hogy nekünk problémamentes volt a szakasz. Azt hiszem, még tudnánk ennél is gyorsabban menni a dűnéken, de ezt arra tartogatjuk, amikor igazán szükségünk lesz rá. Csak rá kell nézni az összetett állásra, amely megmutatja, hogy milyen megbízható és gyors autónk van, és milyen jól és keményen dolgozik a csapatunk.”

Giniel de Villiers: „Úgy tűnik, a szerencse idén nem áll mellettünk, egyszerűen nem tudunk egymás után két jó napot teljesíteni. Ma 240 km-t kellett megtennünk pótkerék nélkül, annak ellenére, hogy a szakasz elején óvatosan mentünk. De aztán Henk mindössze 60 km után utolért minket, és arra gondoltam, hogy talán túl lazán vettem a dolgot. Alig 20 km-rel később megvolt az első defektünk. Még 30 km, és jött a második is. Innentől kezdve túlélő üzemmódban mentünk a célig.”

Az összetett állás a nyolcadik szakasz után

1.Nászer el-AttijaToyota31óra02p58mp
2.Henk LateganToyota+1ó03p46mp
3.Lucas MoraesOverdrive Toyota+1ó20p22mp
4.Sébastien LoebProdrive Hunter+1ó52p06mp
5.Giniel de VilliersToyota+2ó04p20mp
6.Romain DumasRebellion Toyota+2ó27p11mp
7.Martin ProkopFord+2ó37p00mp
8.Brian BaragwanathCentury+2ó42p06mp
9.Wei HanSMG+3ó15p03mp
10.Juan Cruz YacopiniOverdrive Toyota+3ó40p22mp

Fotók: Toyota Gazoo Racing