AutóAddikt Magazin A Ford Transit a világ leginkább kelendő globális áruszállítója

A Ford Transit a világ leginkább kelendő globális áruszállítója

A földkerekség flottavásárlói és kereskedői világszerte egyre nagyobb számban választják munkájukhoz a Fordot, s ezáltal a Ford Transit modellcsalád mára a bolygó legnagyobb darabszámban értékesített áruszállítójává vált.

ford-transit-usa-autoaddikt

2015-ben a Ford Transit volt a legnagyobb eladásokat produkáló áruszállító-család a világon; az újautó-értékesítéseket regisztráló IHS Markit adatbázisa szerint a 2015-ös év végéig közel 400 ezer darab ilyen haszongépjármű kelt el.

“Folyamatosan arra összpontosítunk, hogy vezető pozíciót szerezzünk a világ teherautó-, áruszállító- és haszongépjármű-piacán” – nyilatkozta Raj Nair, a Ford globális termékfejlesztésért felelős alelnöke és műszaki vezetője. „Míg más gyártók regionálisan forgalmazzák haszongépjárműveiket, a Ford kifejlesztette globális haszongépjármű-családját, amit a helyi igényeknek megfelelően módosít az egyes piacokon.”

A Transit több mint 50 éves múltra tekint vissza Európában, és az IHS Markit adatbázisa szerint 1984 óta a szegmens legkeresettebb járműve az Egyesült Királyságban. Az elmúlt 25 hónap során a Ford 10,8 százalékról 12,9 százalékra növelte részesedését az európai haszongépjármű-piacon.

A teljes egészében megújított és kibővített Transit kínálat (Transit, Transit Custom, Transit Connect és Transit Courier) iránti folyamatosan növekvő keresletnek köszönhetően a Ford 18 éve először piacvezető haszongépjármű-márkává vált Európában.

2016 első háromnegyed évében a Transit Custom európai értékesítése 89.800 darab volt, ami 23 százalékos növekedést jelentett az elmúlt év azonos időszakához képest, a Transit pedig 17 százalékos (64.800 darab) növekedést produkált ugyanebben az időszakban.**

“A Ford több mint 247.000 haszongépjárművet értékesített 2016 első háromnegyed évében (ami 18,6 százalékos növekedést jelentett az elmúlt év azonos időszakához képest), és e siker alapját a Transit-modellek képezik” – mondta el Hans Schep, a Ford Európa haszongépjárművekért felelős vezérigazgatója. “A vadonatúj, erős Ford EcoBlue dízelmotorokkal hajtott Transit és Transit Custom immár még nagyobb szállítókapacitást kínál, méghozzá alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás és csekélyebb üzemeltetési költségek mellett.”

A Transit sikere az USA áruszállító-piacán is első helyre röpítette a Fordot; szeptemberben a teljes méretű áruszállítók amerikai piacán a márka 40 százalékos részesedést tudhatott magáénak – és ez az érték már 2015-ben is 36 százalék volt. A Transit iránti erős keresletnek köszönhetően a Ford – a vállalat által közzétett adatok szerint – olyan erős évet zár az amerikai áruszállító-értékesítésben, amire 1978 óta nem volt példa. Az iparágban regisztrált értékesítési adatok alapján a Transit még Amerika legkelendőbb minivan-modelljének eladásait is felülmúlja.

Az USA-ban és Mexikóban továbbra is növekedésre lehet számítani az 1-3 kategóriájú áruszállítók piacán – erről számol be az NTEA, a régió haszongépjármű-ipari szövetsége, amelynek előrejelzése szerint az iparág 2016-os értékesítési eredményei 10 százalékkal múlják felül a 2015-ös eladásokat.

A China Insurance Information Technology Company adatai szerint a Transit Kínában is piacvezető lett a kisméretű buszok és az áruszállítók szegmensében, és ezt a pozícióját előre láthatóan 2016-ban is megőrzi.

Magyarországon a Transit modellcsalád népszerűsége és piacvezető pozíciója évek óta töretlen, 2016 első háromnegyedévében az amerikai autógyártó haszonjármű családja 3021 darabbal, közel 20 százalékos piacrészesedéssel vezeti a magyarországi hasznjármű eladási listát.

A Ford hosszú sikertörténete

A Ford haszongépjárműveinek diadalmenete 1965. augusztus 9-én kezdődött, amikor az angliai Langley üzem gyártósoráról legördült az első Transit. Az 50. születésnapját nemrégiben ünneplő modell gyorsan Európa kedvencévé vált.

Kínában a Ford 1995 augusztusában lépett együttműködésre a Jiangling Motors Corporation vállalattal, és az első kínai Ford Transit 1997 decemberében készült el. A vadonatúj Transit Kombi gyártása szeptemberben kezdődött.

Eddig több mint 8 millió Transit és Transit Custom készült, és az elmúlt fél évszázad során a kezdetben egyetlen modellből álló kínálat komplett haszongépjármű-termékcsaláddá fejlődött. Ha az elmúlt 50 év alatt legyártott Transitokat egymás mögé állítanánk, a kocsisor körbeérné a Földet. A Ford értékesítési és gyártási statisztikái szerint a világon minden 180 másodpercben megvásárolnak egy új Transitot.

A Transitban bemutatkozik a Ford EcoBlue dízelmotor

A Ford idén mutatta be az új Transit és Transit Custom modelleket, amelyekben a legmodernebb Ford EcoBlue dízelmotor-technológia nagyobb teljesítményt biztosít, miközben az üzemanyag-fogyasztás akár 13 százalékkal csökkent, az alacsony fordulatszám-tartományban rendelkezésre álló forgatónyomaték pedig 20 százalékkal nőtt.

Az új modellekben kifinomult vezetősegítő rendszerek is rendelkezésre állnak:

  • A szegmensben elsőként alkalmazott Gyalogosészlelővel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer szükség esetén vészfékezéssel mérsékli a frontális ütközések vagy a gázolások súlyosságát, illetve segítségével a vezető akár teljesen meg is előzhet bizonyos ütközéseket
  • A továbbfejlesztett Elektronikus Stabilitásvezérlés tovább javított funkciói révén fokozza a jármű menetstabilitását extrém helyzetekben. Jó példa erre az Oldalszél Stabilizálás, amely a jármű egyik oldalán aktiválja a fékeket, hogy csökkentse egy váratlan oldalirányú széllökés hatását, s így a kijelölt nyomvonalon tartsa az autót

A Transit és a Transit Custom vásárlói egy új, hatfokozatú automata sebességváltót is megrendelhetnek, és a Transit kínálatában a fejlett összkerékhajtás mellett a modern SYNC 3 csatlakozási rendszer is szerepel.