AutóAddikt Hírek A Hydrogen Council Davosban ülésezett először

A Hydrogen Council Davosban ülésezett először

Nem kevesebb, mint 13 energetikai, szállítmányozási és járműipari vállalat állt össze és adott ki közleményt, hogy tanúbizonyságát adja elkötelezettségének a hidrogénalapú társadalom mellett. A Hydrogen Council, azaz Hidrogéntanács névre keresztelt társaság legfőbb célja, hogy a legelterjedtebb, legnépszerűbb energiahordozók közé emelje be a hidrogént.

Ez az anyag igen sokoldalú és hatékony energiahordozó, s mivel felhasználása során nem szabadul fel szén-dioxid, rendkívül fontos szerepe van a tiszta, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiarendszer kialakításában. A hidrogénfelhasználáshoz kapcsolódó technológiák és termékek hatalmas fejlődésen mentek át az elmúlt években, sőt piaci bevezetésük is megkezdődött. A tanács feladata, hogy együttműködjön a törvényhozókkal, a nemzetközi ügynökségekkel, a civil szervezetekkel és a piaci szereplőkkel, valamint különféle tanácsokkal segítse őket, hogy minél hamarabb megvalósulhasson a hidrogénalapú társadalom.

Mindemellett a Hydrogen Council tagjai megerősítették, hogy komoly befektetésekkel igyekszenek felgyorsítani a folyamatot. Erről árulkodik, hogy eddig évente 1,4 milliárd eurót fordítottak fejlesztésre, illetve piaci bevezetésre, és a kutatások jövőben is folytatódnak1. Célkitűzéseik csak akkor teljesülhetnek, ha a részvénytulajdonosok is felismerik a hidrogénben rejlő lehetőségeket és megfelelő szerepet biztosítanak számára az energiahordozók között.

Az első, davosi konferencián 13 ügyvezető-igazgató, illetve elnök vett részt a járműipari és energetikai vállalatok képviseletében. Legfőbb törekvésük, hogy elősegítsék a 2015-ös Párizsi Klímakonferencián meghatározott cél teljesülését, miszerint 2100-ig 2 Celsius fok alatt tartandó a globális átlaghőmérséklet emelkedése. A tanács jelenleg az alábbi tagokból áll össze: Air Liquide, Alstom, Anglo American, BMW GROUP, Daimler, ENGIE, Honda, Hyundai, Kawasaki, Royal Dutch Shell, The Linde Group, TOTAL és Toyota. Vezetését két egymástól nagyban eltérő profilú konszern, az Air Liquide és a Toyota vállalta magára.

„A 2015-ös Párizsi Klímacsúcs nagyon fontos lépés a helyes irányba, de további tetteknek kell követnie, hogy valóban megtörténjen a változás. A Hydrogen Council a világ legnagyobb járműipari és energetikai cégeit fogja össze, hogy kidolgozzák a kapcsolódó technológiákat és stratégiákat, egyszersmind minél nagyobb szerepet biztosítsanak a hidrogén számára az ipari és lakossági szektorban, beleértve az energetikát és a járműipart is. De ez egyedül nem fog menni. A kormányzatokra legalább ekkora szükség van a tervek megvalósításához, ki kell építeniük például a szükséges infrastruktúrát. Ma azért fordultunk a világ vezetői felé, hogy segítségüket kérjük a hidrogénalapú energiarendszer megvalósításában és a klímaváltozás megállításában” – osztotta meg gondolatait Benoit Potier, az AirLiquide elnök-vezérigazgatója.

„A Hydrogen Council felelős, példamutató szakmai szervezetként mutatja be a hidrogénalapú technológiákat, illetve előnyeiket a bolygóra nézve, egyúttal együttműködést, megértést és közös munkát kér a kormányoktól, az iparágaktól és persze az emberektől. Mi, a Toyotánál – környezetvédelmi és technológiai szempontból is – mindig vezető szerepre törekedtünk a járműiparban, ezért is mutattuk be üzemanyagcellás autónkat. Tudjuk, hogy ha a hidrogén elterjed a közlekedésben és a különféle iparágakban, jelentősen közelebb kerülhetünk az alacsony szénfelhasználású társadalomhoz. A Hydrogen Council szándéka, hogy aktívan segítse ezt az átállást” – ismertette álláspontját Takeshi Uchiyamada, a Toyota elnöke.

„A Honda elektromos hajtásláncok kidolgozásán és fejlesztésén dolgozik, illetve olyan műszaki megoldásokat keres, melyek révén csökkenthető a fosszilis energiahordozók felhasználása és elérhető a fenntartható társadalom. Azt szeretnénk, hogy 2030-ra a világszerte eladott autók két harmada elektromos (pl. üzemanyagcellás, akkumulátoros, hibrid, plug-in hibrid) legyen, tehát olyan járművek kerüljenek forgalomba, melyek egyáltalán nem bocsátanak ki káros anyagokat. Hisszük, hogy idővel a hidrogénüzemű és az üzemanyagcellás járművek adják majd az energiarendszer magját. A Honda – az üzemanyagcellás technológia egyik vezető fejlesztőjeként – arra törekszik, hogy világszerte segítse a hidrogénalapú társadalomra irányuló törekvéseket. A Hydrogen Council összefogja a bolygó vezető vállalatait, és tevékenységeiket összhangba hozva várhatóan jelentősen felgyorsíthatja az energiaátállás folyamatát” – mondta el Seiji Kuraishi, a Honda Motor Co., Ltd. alelnöke.

A „Miként segítheti a hidrogén az energiaátállást?2” címmel kiadott, Hydrogen Council által készített tanulmány részletesen bemutatja a hidrogén nyújtotta előnyöket, továbbá felsorolja azon alapvető lépéseket, melyek a törvényhozók részéről elengedhetetlenek az energiaátálláshoz.

Az energetikai és egyéb világcégeknek komoly felelőssége van a bolygó jövőjére nézve, ezért létfontosságú, hogy egyesítsék erőiket, s közösen tegyenek az energiaátállásért, valamint az alacsony szénfelhasználású, fenntartható gazdaságért. Fontos, hogy a kormányok és a főbb részvényesek megismerjék a hidrogén előnyeit, s elfogadják, illetve segítsék térnyerését a jövőben. Ennek keretein belül lehetőség adódik számukra, hogy együttműködhessenek a piaci szereplőkkel és hatékony tervet dolgozzanak ki.