AutóAddikt Magazin Dupla Guinness világrekordot ünnepel a BMW

Dupla Guinness világrekordot ünnepel a BMW

 

A BMW egyszerre döntötte meg a leghosszabb drift és a leghosszabb páros drift világrekordját az új és az előző generációs BMW M5 sportlimuzin-duóval.

Az új BMW M5 (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 10,5 liter/100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 241 gramm/km) nevéhez máris két világrekord fűződik: 2017. december 11-én, a dél-karolinai Greer városában található BMW Performance Centerben Johan Schwartz, a bajor prémiumgyártó vezetéstechnikai instruktora megállás nélkül, nyolc órán és 374,2 kilométeren keresztül tartotta folyamatos csúszásban az új sportlimuzint, amely a fellocsolt körpályán beállította a leghosszabb drift új Guinness világrekordját. Lélegzetelállító mutatványával Johan Schwartz a korábbi, 230,1 kilométeres világrekordot döntötte meg.

A Guinness világrekordhoz szükséges, nyolc órán át tartó folyamatos csúszáshoz egy speciálisan erre a célra gyártott üzemanyag-utántöltő rendszer kifejlesztésére volt szükség, amelyet a BMW az észak-karolinai Detroit Speed műhellyel közösen készített el. A vadászrepülőgépek levegőbeni üzemanyag-utántöltési technológiájára épülő rendszer lehetővé tette az új BMW M5 drift közbeni tankolását, amelyet Johan Schwartz háttércsapatának kézzel kellett véghezvinnie. Tankoláskor a GUINNESS™ világrekordra törő BMW M5 mellé egy előző generációs testvérmodell csúszott be, amelynek hátsó üléssorából manuálisan töltötték újra a mutatványhoz szükséges üzemanyagot. A második BMW M5 modellt a BMW Performance Center vezető instruktora, Matt Mullins vezette. A manuális utántöltést a Detroit Speed műhely munkatársa, Matt Butts végezte.

„Alaposan begyakoroltuk az üzemanyag-utántöltést a világrekord-kísérlet előtt, hiszen nagyon kicsi volt a hibahatár. Mind izgatottan vettünk részt Johan mutatványában és boldogok vagyunk, hogy segíthettünk a BMW-nek visszahódítani a rekordot” – fogalmazott Matt Butts.

A bajor prémiumgyártó egyúttal a leghosszabb páros drift Guinness világrekordját is megdöntötte: a felvizezett pályán Johan Schwartz és Matt Mullins egy teljes órán át csúszott egymás mellett párhuzamosan, 79,3 kilométeren keresztül.

HIRDETÉS
Előző cikkAz Audi folytatja e-üzemanyagai fejlesztését
Következő cikk88. Genfi Autószalon: Toyota Fine-Comfort Ride – még egy lépéssel közelebb a hidrogén alapú jövő irányába