AutóAddikt Autó-motorsport Három évtized után tér vissza a Hosszútávú Világbajnokság és a Toyota Monzába...

Három évtized után tér vissza a Hosszútávú Világbajnokság és a Toyota Monzába most hétvégén

A TOYOTA GAZOO Racing szeretné megtartani 100 százalékos Hypercar mérlegét a 2021-es FIA FIA Hosszútávú Világbajnokság (WEC) következő versenyén. A sorozat közel 30 év kihagyás után idén először tér vissza Olaszországba a Monza 6 órás futamra. Az új GR010 HYBRID Hypercar eddig mindkét versenyét megnyerte a szezonban, Spa-Francorchamps és Portimao után pedig Monza nagysebességű versenypályáján veszi fel a kesztyűt: egy helyszínen, amely különleges helyet foglal el a Toyota hosszútávú versenytörténelmében.

1992-ben Geoff Lees és Hitoshi Ogawa itt szerezte meg a Toyota legelső sportautó-világbajnoki címét, a Peugeot felett győzedelmeskedve a TS010 Group C versenyautóval, amelynek neve azóta olyan legendák közé került, mint a Jaguar XJR-14, Mercedes-Benz C11 és Porsche 962. Az a verseny az akkori világbajnokság utolsó futama volt Olaszországban, ahová a WEC először 2017-ben tért vissza előzetes tesztelés céljából. Az 5,793 km hosszú történelmi pálya idén elsőként szerepel a versenynaptárban. 

A TOYOTA GAZOO Racing ereje teljében áll rajthoz Monzában, miután a Hosszútávú Világbajnokság idei szezonjának mindkét futamát megnyerte. A tavalyi Le Mans győztesei, Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima és Brendon Hartley kettős elsőséggel vezetik a pilóták pontlistáját a 8-as számú GR010 HYBRID versenyautóval. A 7-es rajtszámú autót hajtó Mike Conway, Kamui Kobayashi és José María López összeállítású világbajnok csapat mindkét versenyen felállhatott a dobogóra. Miközben az eddigi versenyek nagy izgalmakat szolgáltattak, egy különösen fontos dolog hiányzott: a globális körülmények következtében a rajongók már tavaly február óta csak otthonról drukkolhattak kedvenceiknek. Mindez megváltozik Monzában, ahol korlátozott számban végre visszatérhetnek a nézők a lelátókra. A különösen nagy tempójú Monza ideális felkészülést jelent a Le Mans 24 órás futamra, ugyanis a hosszú egyeneseket szűk sikánok követik, amely felidézi a Circuit de la Sarthe vonalvezetését. Az ikonikus 24 órás verseny 2021-ben is a szokásosnál később, augusztus 21-én kezdődik. Olaszországban július 16-án, péntek délután kezdődik meg a küzdelem az első gyakorlással, amely egy különösen eseménydús szombat követ két edzéssel és egy időmérővel. A 37 versenyző vasárnap délben sorakozik fel a rajtrácsra a mindent eldöntő futamhoz.

Hisatake Murata, csapatvezető

„Izgatottan várjuk, hogy ismét nézők előtt versenyezhessünk. Már több mint egy éve a rajongók által teremtett fantasztikus hangulat nélkül kellett rajthoz állnunk, nekünk pedig ez már nagyon hiányzott. Az olaszok híresen érzelmesen állnak hozzá a motorsportokhoz, így Monza több szempontból is tökéletes helyszín a látogatók visszatéréséhez. Köszönjük a pályának és a rendezőknek, hogy mindezt lehetővé teszik. A hétvége számunkra újabb fontos lépést jelent Le Mans felé haladva, ugyanis a tempós, fékeket nem kímélő Monza hasonló megpróbáltatást jelent a GR010 HYBRID versenyautó számára. Mindannyian izgatottan várjuk a kihívást.”

Mike Conway (GR010 HYBRID #7)

„Boldog vagyok, hogy visszatérhetek Monzába. Néhány évvel ezelőtt már végeztük itt előzetes teszteket és igazán élveztem az akkori TS050 HYBRID versenyautó terelgetését a nagysebességű pályán. Biztos vagyok benne, hogy a GR010 HYBRID esetében ugyanez lesz a helyzet. Ugyanakkor a verseny komoly kihívást is rejt magában, hiszen ez az első alkalom, hogy Hypercar kategóriás járművet hajthatunk itt, vagyis a megfelelő hangolás kulcsfontosságú lesz, különösen a fékezés és a rázóköveken való viselkedés szempontjából. Bízunk benne, hogy sikerül minden és első helyen végzünk.”

Kamui Kobayashi (GR010 HYBRID #7)

 „A WEC mezőnye ugyan még soha nem volt Monzában, de én jól ismerem a pályát. Elsőként itt álltam rajthoz 17 éves junior versenyzőként. Így különösen boldog vagyok, hogy visszatérhetek Olaszországba, korai karrierem lakóhelyére. Ráadásul ez az utolsó verseny Le Mans előtt, így pedig különösen nagy fontossággal bír. Minden kihívásnak eleget kell tennünk, megtalálva a kimagasló teljesítmény és a megbízhatóság optimális keresztmetszetét. Reméljük, hogy izgalmas versenyünk lesz az olasz rajongók előtt, akiket különösen nagy örömmel köszöntünk.”

José María López (GR010 HYBRID #7)

 „Örömmel térek vissza Monzába. Bár jó ideje nem versenyeztem itt, de szép emlékeim vannak a versenypályáról karrierem korábbi időszakából, amikor ráadásul a közelben éltem. Junior versenyzőként megnyertem itt jó pár versenyt, és most WEC pilótaként is szeretnék győzedelmeskedni. A pálya tökéletes a hosszútávú versenyzéshez, Portimao után pedig nagy elvárásokkal állunk rajthoz. Mindannyian nagyon szeretnénk, hogy jó hétvégénk legyen, annál is inkább, mert a következő megmérettetés már Le Mans lesz.”

Sébastien Buemi (GR010 HYBRID #8)

 „Nagyszerű dolog két győzelemmel megkezdeni a szezont, és ezt a formát szeretnénk Monzában is megtartani. Mint mindig, most sem lesz egyszerű. Portimao rávilágított, hogy mennyire gyors tud lenni az Alpine versenyautója, a Glickenhaus pedig ezúttal már két autóval áll rajthoz. Szoros küzdelemre számítok a Hypercar kategóriában, de készen állunk a megmérettetésre. Le Mans már szinte itt van a nyakunkon, nekünk pedig alaposan fel kell készülnünk a 24 órás versenyre, amelyet remélhetőleg pozitív hangulatban tehetünk meg egy újabb győzelem után.”

Kazuki Nakajima (GR010 HYBRID #8)

 „Monza az egyik kedvenc versenypályám, így nagyon várom a visszatérést. A nagysebességű pályákon mindig kimondottan élvezetes versenyezni, és kíváncsian várom, hogy Hypercar kategóriás versenyautónk miként teljesít, hiszen a kemény fékezések, a rázókövek és az egyenetlen útfelület mind fokozottan igénybe veszi a technikát. Nagy kihívás lesz, de egyben komoly segítség is a Le Mans-i felkészülésben.” 

Brendon Hartley (GR010 HYBRID #8)

 „Nagyszerű dolog, hogy a sebesség templomában is versenyezhetünk az új GR010 HYBRID versenyautóval. Monza gazdag történelemmel rendelkezik a hosszútávú versenyzés műfajában, és már csak ezért is örömmel üdvözöljük a WEC naptárában. Ez az első alkalom, hogy az új Hypercars kategória versenyautói meghódíthatják a Le Mans-t idéző hosszú egyeneseket. Mivel ide hasonló aerodinamika szükséges, a futam kiváló felkészülés lesz a 24 órás megmérettetésre. De nem csupán felkészülés; fontos, hogy Hosszútávú Világbajnokság ponttábláján is megerősítsük helyünket.”