AutóAddikt Magazin Jótékony célú kezdeményezésbe fogott a Nissan a WFP-vel

Jótékony célú kezdeményezésbe fogott a Nissan a WFP-vel

A Nissan Europe ismertette az ENSZ Világélelmezési Programmal (World Food Programme – WFP) közös, egy évesre tervezett, jótékony célú kezdeményezését, amelynek célja, hogy biztonságosabbá tegye a szervezet tevékenységeihez kapcsolódó közlekedési-szállítási feladatokat, illetve javítsa a WFP műveleteinek környezeti fenntarthatóságát.

nissan-europe-wfp-egyuttmukodes-autoaddikt

A WFP munkatársainak közlekedés- és vezetésbiztonsági tréningje mellett a program jelentős előrelépést ígér a szervezet által működtetett ellátási láncok környezeti lábnyomának mérésében, valamint a fenntartható beszerzési gyakorlat kialakításában. Mindez segíti az ENSZ „Greening the Blue” néven elindított zöldítési programját is, ami az ENSZ-intézmények széndioxid-kibocsátásának mérésére, csökkentésére és kompenzálására irányul.

A WFP napi működése során a biztonság kiemelt fontosságú, hiszen a szervezet 14 600 alkalmazottjának 88 százaléka a világ 82 országában, a helyszínen dolgozik azon, hogy az élelmiszersegélyek hatékonyan jussanak el a leginkább rászorulókhoz. A természeti csapások sújtotta, vagy fegyveres konfliktusokkal fenyegetett területeken a rossz biztonsági és útviszonyokból adódóan sajnos a balesetek is gyakoriak.

A most meghirdetett program keretein belül a Nissan Europe a WFP-vel szorosan együttműködve távoktatási programmal segíti az erős közlekedésbiztonsági kultúra meghonosítását a WFP mintegy 3200 járműből álló flottájának sofőrjei körében, hogy még biztosabban jusson el a segítség a világ legnehezebben megközelíthető helyeire. A Nissan emellett a környezetkímélő technológiák területén szerzett, iparági szinten is kiemelkedően gazdag tapasztalataival is segíti a WFP-t, hogy a szervezet hatékonyan mérhesse fel légi, szárazföldi és tengeri szállítási műveleteinek teljes szénlábnyomát.

A Nissannal közösen kivitelezett, 180 ezer eurós éves költségvetésű kísérleti projekt fontos lépést jelent afelé, hogy a WFP munkatársai, illetve a humanitárius segélyszállítmányok a jelenleginél hatékonyabban, környezetkímélőbben és biztonságosabban mozoghassanak a világban. A program emellett hozzájárul a WFP működésének alapvető céljához, vagyis az éhezés teljes felszámolásához, valamint a Nissan „Blue Citizenship” koncepciójához, ami a zéró-emissziós, halálos balesetektől teljesen mentes közlekedés kialakítását célozta meg.

„A WFP örömmel fog össze a Nissan európai képviseletével annak érdekében, hogy új, innovatív módszerekkel segítsük elő tevékenységeink zöldítését, illetve fokozzuk járműparkunk üzemeltetésének biztonságát” – nyilatkozta Jay Aldous, az ENSZ Világélelmezési Program vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója. „A nemzetközi humanitárius szervezetek közül a legkomolyabb logisztikai hátteret működtető WFP elkötelezett tevékenységeinek folyamatos tökéletesítése iránt, hogy a lehető leghatékonyabban juthassunk el azokhoz, akiknek a legnagyobb szüksége van a segítségre, bárhol is legyenek a világon.”

Thierry Pieton, a Nissan Europe pénzügyekért felelős alelnöke ennek kapcsán elmondta: „Miután a nepáli földrengést követő WFP-segélyakciókhoz a Nissan 10 millió jennel (kb. 80 000 USD) járult hozzá, a mai bejelentés a vállalat és az ENSZ Világélelmezési Program közötti kapcsolat hosszú távú megerősítését jelenti. Ahhoz, hogy a legnehezebben megközelíthető helyeken, segítségre szoruló emberekhez biztosan eljusson a támogatás, elengedhetetlen a közlekedés- és vezetésbiztonság javítása, a Nissan pedig, meglévő tudására és a lehetőségeire építve, szeretne hozzájárulni a WFP éhezés felszámolását célzó erőfeszítéseihez.”

Az együttműködés összhangban áll a Nissan „Blue Citizenship” társadalmi felelősségvállalási programjával is, amelynek mottója – „gazdagabbá tenni az emberek életét” – egyben a vállalat alapvető küldetése is. Az együttműködés azt is lehetővé teszi, hogy a Nissan a WFP futó programjain keresztül a helyi közösségek támogatásával kamatoztassa a vállalatnál felhalmozódott tudást és szakértelmet.

A közlekedésbiztonság javítását és a WFP tevékenységei által okozott környezetterhelés jobb megértését szolgáló kezdeményezések mellett a Nissan különböző adománygyűjtő és ismeretterjesztő kampányokkal saját alkalmazottait is bevonja majd az éhezés elleni küzdelembe. Az így befolyt összegek a WFP segélyakcióit, illetve iskolaétkeztetési programját fogják segíteni. A résztvevők remélik, hogy a Nissan és a WFP együttműködése újabb előrelépést jelenthet az éhezés teljes felszámolása, valamint a zéró emissziós, halálos áldozatok nélküli közlekedés megvalósítása felé.