AutóAddikt Hírek Lamborghini Urus: új gyártási rekord született

Lamborghini Urus: új gyártási rekord született

Az Automobili Lamborghini új rekorddal bővíti listáját a Super SUV Urus modellel, amely a valaha volt legjobban fogyó modell lett a legrövidebb idő alatt. A 2018-as piaci debütálása óta 20 000 darabot gyártottak belőle, ami évről évre értékesítési rekordot jelent. A húszezredik Urus Viola Mithras színben, fekete féknyergekkel és panorámatetővel ma fut le a gyártósorról, egy azerbajdzsáni megrendelőnek szánva.

Az Urus volt a katalizátora a vállalat volumenének és a Sant’Agata Bolognese-i gyár méretének megduplázásának. Számos díjat és elismerést nyert, és a „Unlock any Road” főszereplője volt a világ minden táján megrendezett eseményeken, a legmagasabb utaktól a legextrémebb off-road környezetekig. Becslések szerint a világszerte birtokolt Urusok összesen több mint 360 millió kilométert tettek meg.

„Az Urus koncepció 2012-es pekingi autókiállításon történt első bemutatásának pillanatától kezdve a 2018-as piaci debütálásáig, és azóta minden évben bizonyította, hogy az Urus azonnal és folyamatosan igazi Lamborghiniként vonzó, a szupersport örökségünkből és a világ első Super SUV-jából, az LM 002-ből született” – mondta Stephan Winkelmann, az Automobili Lamborghini elnök-vezérigazgatója. „Az Urus tökéletesen kiegészíti szupersport modellcsaládjainkat, luxus és nagy teljesítményű mindennapi vezetési lehetőséget biztosítva azoknak, akik azonosulnak autentikus olasz márkánkkal.”

A világ körül a rekordok és kalandok meséjén keresztül

A 2017 decemberi bemutatót követően az Urus 2018 tavaszán egy világkörüli turné keretében mutatkozott be az ügyfeleknek, amely mindössze négy hónap alatt 114 várost érintett, és az első megrendelések több mint 70%-át a márka újdonsült vásárlóitól gyűjtötték be.

A hat Strada, Sport és Corsa vezetési módnak, valamint a terep-, homok- és hóvezetésnek köszönhetően az Urus „Bármilyen utat kinyit” hírnevének köszönhetően a Super SUV új gyorsasági rekordot állított fel a jégen vezetés során az oroszországi Bajkál-tónál, és megmászta a világ legmagasabb járható útját: az indiai Umling La hágót 19 300 láb magasan.

Az Urus túrák során 6 500 km-t tettek meg Japánban; felfedezték az izlandi sziklás tájakat; a Lamborghini Accademia rendezvényein jégen és havon is remekeltek; meglátogatták a lenyűgöző Szardínia legexkluzívabb célpontjait; és megmászták az olasz hegyeket, hogy karácsonyi vásárokat látogassanak. Az Urus flotta a portugáliai Nazare tengerpartján mutatta meg tudását a homokon, míg Alessandro Marcianò szörfbajnok a hullámokon; az Urus követte az olasz siklóernyős bajnokot, Aaron Durogatit az úton és a terepen, amikor a Red Bull X-Alps versenyen vett részt az olasz hegyekben.

Ad Personam testreszabás: az ügyfelek személyiségének tükröződése a színeken keresztül

Az Urus legnépszerűbb külső Ad Personam színei a Grigio Telesto, a Blu Cepheus és a Viola Pasifae. A Graphite és Pearl kapszulák vonzereje a Lamborghini vásárlóit is vonzotta a Nero Noctis Matt (Graphite) és az Arancio Borealis (Pearl) színekhez.

Ez az öt Ad Personam külső szín vált a kedvencek közé, amelyek az Urus és tulajdonosai sokszínű személyiségét és identitását mutatják.

A gyártási helyszín megduplázása; Gyártás 4.0; több mint 500 alkalmazott felvétele kevesebb mint négy év alatt.

Az Automobili Lamborghini Sant’Agata Bolognese-i központja az Urus érkezésével exponenciálisan nőtt: a gyár 80 000 négyzetméterről 160 000 négyzetméterre duplázódott, és létrehozta a Lamborghini Manufacturing 4.0-t: a gyártástechnológiák innovatív megközelítését a futószalagon dolgozók támogatására. Az Urus projekt fenntartása érdekében 2015 és 2018 között több mint 500 új állandó alkalmazottat vettek fel. 2019-ben felavatták az Urus festőműhelyt, 2020-tól pedig az Urus ellátási lánca fenntarthatóbbá vált azáltal, hogy az Urus karosszériák teherautós szállítását vonatra cserélték, és 85%-kal csökkentették a CO2-kibocsátást.

A V8-as turbó, amely egy szupersportkocsi lelkét egy SUV funkcionalitásával ötvözi

A Lamborghini Urus egy 4,0 literes, duplaturbós V8-as motorral rendelkezik, amely 650 LE (478 kW) teljesítményt nyújt 6000-es fordulatszámon (max. 6800 fordulat/perc), és 850 Nm nyomatékot 2250-es fordulatszámon. A 162,7 LE/liter teljesítményével a kategória egyik legnagyobb fajlagos teljesítményével, valamint a legjobb, 3,38 kg/HP tömeg/teljesítmény aránnyal büszkélkedhet, Az összkerékhajtás és a négykerék-kormányzás kombinációjával az Urus 3,6 másodperc alatt gyorsul 0-100 km-re (0-200 km/h 12,8 másodperc alatt) és 305 km/óra végsebességet ér el.

Forrás: Newsmarket