AutóAddikt Hírek Opel: 2015 a növekedő hazai eladások és növelt kapacitású motorgyártás éve lesz

Opel: 2015 a növekedő hazai eladások és növelt kapacitású motorgyártás éve lesz

Kiemelkedő tavalyi évet könyvelhet el az Opel Magyarországon. Eladásokban 51.5 százalékos rekord növekedés és tízezernél több értékesített autó, Szentgotthárdon pedig beindult a harmadik motorcsalád, a kis benzines sorozatgyártása – és az idei év újabb motorváltozatokat, megugró gyártási számokat és létszámot hoz.

opel_logo

„Örülünk annak, hogy végre érzékelhető növekedés volt a magyar autópiacon, de még jobban örülünk annak, hogy az Opel több, mint 50 százalékkal növelte eladásait. Ezzel az Opel a leggyorsabban növekvő márka volt a piacon, összeladásai pedig – a válság óta először – tízezer fölé emelkedtek” – így foglalta össze  a 2014-es esztendőt kereskedelmi szempontból Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az Opel idehaza tavaly összesen 10.195 gépkocsit értékesített szemben a 2013-as 6.730-cal. Ez 51.5%-os eladási, illetve 2.26 százalékos piaci rész növekedésnek felel meg.  A teljes piac is növekedett 23.4 százalékkal – ezt több mint kétszeresen múlta felül az Opel.  Személyautó eladásokban az Opel sorozatban immár a negyedik évben az első helyen zárt, ez számokban 9.051 eladott autót és 13.41 százalékos piaci részesedést jelent. A márka ugyancsak első a privát ügyfeleknek történő eladásokban. A magyar értékesítési eredmények egyébként európai mércével mérve is kiemelkedőek. Az Opel Európában 35.000 autóval (3 %-al) több autót adott el, mint 2013-ban és ezzel immár második éve tudta javítani piaci részesedését is.

Itthon az Opel modellek toplistáját az Astra vezeti (2.422 eladás), a szegmens első Corsa (1.752) és a az előző évi  eladásait több mint megduplázó Mokka előtt (1.259). A másik Opel szabadidő autó, az Antara is jól teljesített (795), ami azt jelenti, hogy a két SUV a teljes hazai Opel értékesítés több, mint 20 százalékát tette ki. Még egy érdekesség: a búcsúzó első generációs Zafira közel 900 darabos értékesítéssel első volt tavaly a szegmensében.

„Az idei évben az a célunk, hogy megőrizzük elsőségünket a személyautó piacon. A várakozások 15 százalék körüli piacbővülésről szólnak és szeretnénk most is az átlagnál jobban növekedni” – mondta Koncz Gábor. Az Opel Magyarország ügyvezető igazgatójának várakozásai szerint „a további Opel sikerekhez hozzá fog járulni a bővülő, megújuló modellpaletta. A kisautók között az új Corsa és a prémium kisautó ADAM mellé érkezik az ötajtós, praktikus és elérhető áru kistestvér a KARL – ezzel az Opel minden idők legszélesebb kisautó kínálatával fog rendelkezni. Az év vége előtt várjuk az új Astrát és a modellújdonságok mellett, illetve részben azokkal együtt folytatódik a motorpaletta megújulása is.”

Az új motoroknál kitüntetett szerepe van a szentgotthárdi Opel motorgyárnak. Az ott készülő 1.6-os dízel már tavasszal megjelenik a Mokkában, később az év folyamán az Insigniában is. Az Insignia egyébként már mostantól rendelhető az új kétliteres dízellel, amely 170 lóerőt és 400 Newtonméter nyomatékot tud. És várhatóak újdonságok az új Astra motorterébe is. A felsorolt újdonságok részei annak az Opel termékoffenzívának, amelynek keretében 2018-ig 27 új modell és 17 új motor kerül – illetve részben már került – a piacra.

Szentgotthárdon tavaly a Flex gyárban készült több mint 100 ezer motor mellett a régi Family1-es motorgyár 275 ezer motort állított elő, amelyek körülbelül 70 százaléka a tengerentúlon került értékesítésre. Ezen felül 200 ezer megmunkált motor-komponens is készült kínai megrendelésre. A gyár most jelentős felfutás előtt áll.

Solt Tamás, a szentgotthárdi Opel gyár ügyvezető igazgatója elmondta: „A két motorgyár az idén együttesen közel 580 ezer darab motort állít majd elő, ami a 2014-es darabszámokhoz képest több, mint 50 %-os gyártott volumennövekedést jelent. A 2015-ös évben a Flex motorok iránti kereslet bővül, az eredetileg tervezetthez képest már most 10%-kal növekedtek az igények, ami a jövőnkre nézve rendkívül pozitív és bíztató.”

A gyárigazgató hozzátette: „Nyáron indult el a kisméretű benzinmotor (SGE) háromhengeres változatának sorozatgyártása, és további újdonságok jönnek. Dízel és benzinmotorok újabb változatainak – közel 20 új alkalmazás – gyártását fogjuk a közeljövőben elkezdeni. A foglalkoztatottság tovább nő: a teljes létszám tavaly decemberben elérte Szentgotthárdon az 1.400 főt, az idén pedig további 500 fő felvételét tervezzük.”

Előző cikkVolvo XC60 T5 Ocean Race teszt
Következő cikkSikeres 2014-et zárt a Toyota Magyarországon