AutóAddikt Hírek Számtalan innovatív találmánnyal segíti az autóipar mobilitását a Ford

Számtalan innovatív találmánnyal segíti az autóipar mobilitását a Ford

A Ford munkatársai annyi találmánnyal álltak elő 2015-ben, hogy a cég rekordmennyiségű új szabadalommal rendelkezik; a Ford Intelligens Mobilitás terv és egyéb kezdeményezések továbbra is gyorsítják az innováció ütemét.

ford-ecoboost-autoaddikt

A Ford kutatói közel 6000 új találmányt mutattak be 2015-ben, többek között az önjáró és az intelligens autókkal, a testen hordható eszközökkel, eBiciklikkel, a navigációs és autómegosztó rendszerekkel, valamint egyéb technológiákkal kapcsolatban. Ez 36 százalékos növekedést jelent a 2014-es évhez képest. Az újdonságok között szerepelnek azok a technológiák is, amelyek segítségével az önjáró autók érzékelik a többi járművet a zsúfolt kereszteződésekben, vagy amelyek növelik az elektromos hajtású autók hatótávolságát a valós forgalmi helyzetekben. Az egyik találmányt a kerékpárosok számára fejlesztették ki, akik jelenthetik az útjukba kerülő akadályokat, hogy figyelmeztessék a többieket.

„Mérnökeink és tudósaink egyre többet foglalkoznak a mobilitás kihívásaival, hiszen idén számos szabadalmi kérvényt adtak le többek között az autómegosztás, a testen hordható eszközök, a kerékpárok és a felhőalapú számítástechnika területén, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók életét az autón belül és kívül is” – mondta Raj Nair, a Ford ügyvezető alelnöke és műszaki főmunkatársa. „Azzal, hogy munkatársaink hackatonokat és innovációs foglalkozásokat szerveznek, egyúttal azt is nyomatékosítják, hogy a találmányok elengedhetetlenül fontosak az iparág vezető helyének megszerzéséhez.”

A Ford Intelligens Mobilitás – vagyis a cég azon terve, hogy új, magasabb szintre lépjen az innováció révén az intelligens autók, a mobilitás, az önjáró járművek, a felhasználói élmény és az adatelemzés terén – 2015-ben rekordmennyiségű találmány megszületését eredményezte, amelyek fontos fejlesztéseket jelentenek az intelligens autók, az adatelemzés, a testen hordható eszközök, az elektromos autók és a biztonságot javító technológiák terén.

Az új kerékpáros rendszer például felismeri a bicikliutakat és jelzi az eltéréseket. Egy másik fejlesztés javaslatot tesz a biztonságos sebességre a környező infrastruktúra, az átlagos sebesség és a GPS-adatok alapján, az új elülső féklámpa-technológia pedig javítaná a kommunikációt a járművek, az önjáró autók és a gyalogosok között.

„Dicséretes a Ford elkötelezettsége az innováció terén” – jelentette ki James Malackowski, az Ocean Tomo szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó cég elnök-vezérigazgatója. „A Ford szabadalmi portfóliója olyan erős, hogy a cég öt éve felkerült az Ocean Tomo 300 Patent Indexre.” Az Ocean Tomo évente közzéteszi 300-as Patent Indexét, amely a cégek szellemi tulajdonát veszi alapul.

Ez az eredmény több száz Ford-munkatárs kemény munkájának köszönhető. A Ford délkelet-ázsiai munkatársai az elmúlt három évben több mint 140 százalékkal növelték a bejegyzési kérelmek számát; Észak-Amerikában ez az arány 100 százalék, Európában pedig több mint 50 százalék volt.

A Ford nemrégiben bemutatta, mennyire széleskörű szabadalmi portfólióval rendelkezik, hiszen engedélyeztette a robotok által végzett tesztvezetés technológiáját, amely nemcsak időtakarékos, hanem az embereket is megkíméli az olyan fizikailag megterhelő feladatoktól, mint a padkákkal és kátyúkkal tarkított utakon történő vezetés az autó tartóssági tesztje során.

Továbbra is vezető szerepben a hatékony hajtáslánc-technológiák terén

Az elmúlt öt évben a Ford 200 százalékkal növelte az elektromos autókkal kapcsolatos szabadalmai számát.

Csak 2014-ben a Ford több mint 400 szabadalmi kérvényt adott be az elektromos autótechnológiákról. A cég idén megnyitotta elektromos autók szabadalmaival kapcsolatos portfólióját, hogy a rivális autógyártókat is kutatásra és fejlesztésre ösztönözze. A Ford vezető iparági szereplőnek számít az elektromos autókra vonatkozó találmányok terén.

A korábbi, fogyasztók számára is nagyon hasznos technológiai találmányok közé tartozik a Ford EcoBoost motorcsaládja, amely az üzemanyag-takarékosság és az élvezetes teljesítmény egyedülálló kombinációját kínálja az autósok számára. A Ford 275 amerikai szabadalommal rendelkezik az EcoBoost technológiával kapcsolatban, további 200 pedig még elbírálásra vár. A Ford minden más autógyártónál több amerikai szabadalommal rendelkezik a turbótöltésű, közvetlen befecskendezéses benzinmotorokkal kapcsolatban (EcoBoost).

Az innovatív, újító szellemiség a Ford filozófiájának szerves része. Henry Ford nevéhez is több mint 150 bejegyzett találmány fűződik.