AutóAddikt Magazin LEGO LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911 – egy igazi klasszikus, amely...

[TESZT] LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911 – egy igazi klasszikus, amely egyetlen gyűjteményből sem hiányozhat

Korábbra visszanyúló cikksorozatot folytatunk hírportáljainkon. Újra bemutathatjuk a legújabb, legkülönlegesebb LEGO készleteket, aminek nagyon örülünk, ugyanis elhívatott rajongói vagyunk a kreatív szabadidős tevékenység e formájának, amely természetesen hobbi szinten sem utolsó. Meg persze imádjuk a LEGO-t. LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911 teszt az Autóddiktton.

Úgy döntöttünk, hogy a jövőbeni LEGO autós-járműves bemutatók az Autóaddikt külön erre a célra létrehozott dedikált rovatában lesznek, hiszen egy autóimádó – legyen gyerek, vagy felnőtt – szívesen fog ötletet meríteni ilyen jellegű ajánlóinkból is.

Elsőként tehát a LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911 készlet érkezett szerkesztőségünkhöz, mi pedig neki is ugrottunk az összerakásnak. Ez a 2021-es LEGO-újdonság a legendás 911-es Porsche 1980-as években futott szériájának állít mementót, egy olyan vérbeli német klasszikusnak, amely nem sok létezik (jelenleg sem) a felhozatalban. Mármint a 911 egy etalon, nincs mese, épp ezért nem hiányozhat a rajongók LEGO gyűjteményéből sem, kötelező darab.

A LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911 egyből két alternatívát kínál: 911 Turbo, 911 Targa. Ezt a két modellverziót lehet elkészíteni az 1458 LEGO-kockát számláló szettből – nyilván nem egyeszerre, hanem a kirakási folyamat vége felé járva dönthetünk, melyik irányba mennénk szívesebben.

Mi első körben a 911 Turbo modell megépítését választottuk, és meg kell mondjuk: nem ment pillanatok alatt az összerakás, ami természetesen remek dolog, hiszen így bővül az adott készlet szavatossága. A 18+ rangsorolás is teljesen helyénvaló, hiszen bődületes részletesség jellemzi a modell tervezését, ennek megfelelően rendkívül sziszifuszi munka egy-egy részletét megalkotni.

Ugyanúgy, ahogy általában a LEGO szettek, a LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911 is modulárisan épül fel. Ez azt jelenti, hogy részletekben, tulajdonképp fejezetekre bontva haladunk előre a megépítéssel.

A LEGO-elemeket tartalmazó zacskók mindegyike meg van számozva, így az adott feladatsort elegendő a szükséges zacskó megbontásával elvégezni.

Persze a gigászi expertek választhatják azt is, hogy az összes kockát kiszórják az asztalra, és úgy válogatják össze az adott taskhez szükséges darabokat, de nem ajánljuk, mert pillanatok alatt elveszhetünk a részletekben.

Első fázis: alváz, vázszerkezet

Nem meglepő módon az alváz megépítésével indul a LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911 összeszerelése. Az 1. számú zacskó tehát az ehhez kapcsolódó kockákat tartalmazza; amúgy pedig minden egyes adaghoz jár egy „kisebb” adag is, kül9n nejlonozva. Az összerakásnál a tartalmakat különítsük el, így még egyszerűbb lesz a dolgunk.

Modulárisan építjük a LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911 modellt. Olyannyira, hogy a legelső alkotóelem egy komplett, egybeöntött frame, és eköré alkoltunk. Szépen el is kezd kibontakozni a modell tényleges hossza – már a kezdetekkor, így lesz némi sejtésünk a méretekről. Hamar kiderül a szélesség is, helyére kerül a padlólemez alsó rétege, majd az oldalszoknyák gömbölyített elemeit is bepattintjuk.

Kellemesen bontakozik ki a váltókulissza, a kardánalagút helye, csakúgy, mint az ülések előkészítése. Az első fázis végén az autó farához biggyesztünk egy újabb frame-et, és így már majdnem megvan a végleges hossz.

2. fázis: hátsó traktus kialakítása, kezdetek

Miután a frame be lett építve, és az ottani padlólemez-elemek is bekerültek végleges pozíciójukba, négy ívelt kockából piros színben elkészül a hátsó ülés ülőlapja.

Utána máris jöhet a hátlap, megfelelő dőlésszögben hozzáillesztve az alsó részekhez, majd a LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911 karosszéria-keret hátsó, C oszlopi részleteivel folytatjuk. Ezeket mindkét oldalra egyenként kell elkészíteni, majd úgy a helyükre pattintani, majd’ 45 fokos szöget bezárva. Utána jöhetnek a könyöktámaszok, valamint a kalaptartó rész keretei.

3. fázis: far-rész megépítésének elkezdése

Ha már a farnál tartunk, legyen kerek, és kezdjünk bele a burkolat kialakításának (is). Rendkívül sok apró részletre kell figyelni – természetesen az egész LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911 szett megépítése során – így ne lepődjünk meg, ha aprócska darabokból a végén olyan komplex és nagy horderejű rész, részlet kerekedik ki, hogy leesik az állunk. Persze pont ettől expert a Creator Expert, a szó szoros értelmében. Mozaik, vagy puzzle. Ja, meg kicsi tetris is mellé, egyértelműen.

Miután a sárvédőívek gerincszerkezete is kezd kibontakozni, jöhetnek az apróbb finomítások itt is. A kocsiszekrény egyre gömbölydedebb és letisztultabb lesz, a LEGO-kockák bütykei folyamatosan tűnnek el.

Külön kis fázisban elkezdjük legyártani a hátsó lükhárító egyik részét. A jellegzetes 911-es bumperszélek is a helyükön, baj már nem lehet, egyre inkább hasonlít ténylegesen az igazira. Hihetetlen ez a mérnöki tervezés, mintahogy az is, hogy apró kockákból mi minden valósítható meg. A guide szorgalmasan és kimondottan pontosan vezeti végig az összeszerelési folyamatot (néha azért okozott fejvakargatást egy-egy olyan építőelem kikeresése a kupacból, amit még az életben nem láttunk). Mondjuk az is tény, hogy a LEGO készletek mára rengeteg dedikált kockát tartalmaznak az adott modell megépítéséhez, míg jó pár éve, évtizede nagyjából csak a basic kockák léteztek, és azokkal kellett mindent kiügyeskedni.

Tehát a jellegzetes 911-es lökhárítórész is elkészült, helyére is került annak rendje s módja szerint, a Porsche felirat is ott virít, ahol kell. Ezután jühet a B oszlopoktól hátrafelé a karosszéria építése, gömbölyded elemekből, aztán az egycsöves kipufogó következhet, stílusosan.

Negyedik fázis: jöhetnek az első ülések, meg a jó öreg boxermotor

Jönnek is, méghozzá stílusosan. Mint ahogyan az látszott már a hátsó ülések kárptija kapcsán, az enteriőr piros színben pompázik, így az első ülések is ilyenek lesznek.

Azonban előtte elkezdjük üsszerakni a klasszikus 6 hengeres boxermotort is. Itt a részletesség (újból) lenyűgöz, még aprócska ventilátort is beépíthetünk – még jó, hiszen pontosan így néz ki valóságban is. A motor közel sincs kész, tulajdonképp csak a blokk, ehhez majd hozzáteszünk még később. S hogy a hihetetlen részletesség-faktort tovább lehessen fokozni, elkészítjük a kézifékkart is, amelyet le-fel lehet mozgatni. Zseniális.

Amint megvoltunk ezzel is, jöhetnek az ülések. Az ülő- és hátlapok hullámos hatást adnak vissza, így operálva azzal, hogy a LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911 legalább olyan sportos optikát nyújt, mint az igazi. Miután behelyeztük az üléseket, azaz bepattintottuk, konstatáljuk, hogy előre dönthetők. Hiszen a 911-be hátra csak és kizárólag így lehet beszállni (és ki is így).

Ötödik fázis: a front-rész kialakítása, csomagtér

Miután eléggé masszívan megalapoztuk a LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911 hátsó részének végleges elkészülését, folytathatjuk az orr kialakításával. Viszont ahhoz, hogy a front teljes legyen, kell egy kormányozható futómű is. Itt is figyelnünk kell, mert könnyen felcserélhetünk egy-két darabot, aztán már a végén fejthetjük vissza az egészet, az pedig nem túl kellemes. Főként, ha már be is építettük az adott modult.

Miután a helyére illesztettük az első futóművet, dukál hozzá megfelelő, globoid csigás megoldást modellező kormányoszlop is. A kormánynak már korábban elkészítettük a kialakítását, így csak ve kell rakni a helyére a kész modult, majd rábiggyeszteni a kormánykereket.

Most jöhet is az első lökhárító jellegzetes elemeinek felépítése. Itt két külön modulból áll össze az egység, szintén nagyon figyelős, folyamatosan forgatni kell a már elkészült modellvázat.

Helyére kerül a csomagtérpadlózat is, hasonlóan a padlólemez burkolásának jellegéhez. S ha már előbb kézifék, akkor most manuális kéziváltó. Olyan, amelyik bármely irányba mozgatható, és meg is tartja pozícióját.

Hatodik fázis: szélvédő, ajtók beszerelése

Kezdődik a cockpit kialakítása, természetesen először a keret készül el, amelyre a szélvédőelem felkerül. Viszont előtte a fantasztikusan valósághű ajtók megépítése következik. Jó vaskosak lesznek, ez már látszik az alapoknál, de méretarányos, úgy, ahogy az egész LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911; lesz kilincs is, belül meg kárpitozás, hasonló stílusban és színben persze, mint az enteriőr. Mindkét oldalon visszapillantó tükrök, hogy teljes legyen hatás. És ami frenetikus: az ajtók csukódás után becuppannak konkrétan a helyükre, ellentartással, hogy véletlenül se nyíljanak ki, ha épp nem szükséges.

Miután az ajtók megvannak, jöhet a szélvédő és modulja, mely utóbbi hordozza a műszerfalat is. Itt újfent visszaköszön a részletesség, fő kijelzőként természetesen fordulatszámmérő, mellé a mellékműszerek. Mindezt döntve, majd a helyére bekattintható, aztán úgy 35 fokban dönthető szélvédővel együtt a cockpit is beáll megfelelő pozícióba.

Hetedik fázis: orr-rész finomítása, maradék részletek befejezése

Itt elsőként a sárvédőíveket fejezzük be, ezeket csinosítgatjuk, így tényleges végleges formájuk kezd kialakulni.

A vázszerkezet elkészült, jöhet is rá az íves burkolat, majd újfent a sosem látott aprólékosság jegyében kerülnek helyükre az apró toldások. Az első lámpák is elkészülnek, majd a karosszéria frontrész-kialakítása is megkapja a végleges formáját a lámpák vonulata kapcsán. A hetedik fázis végén elkészül a csomagtértető is, amely természetesen szintén nyitható-csukható.

A nagy kérdés: TURBO, vagy TARGA?

A korábban már emlegetett kérdés, amelyet feltesz az összeszerelési útmutató, most élesedik. Nehéz a döntés, ugyanis vagy a 911 Turbo-t, vagy a 911 Targa-t építhetjük, ugazából jó lenne mindkettő, de csak egyet lehet sajna. Mi első körben a 911 Turbo-t választjuk.

Nyolcadik-kilencedik fázis: a modell befejezése

Rögvest egy kissé szöszmötölős munkafolyamatba csöppenünk: a pár bekezdéssel feljebb elkezdett motorblokkot egészítjük ki plusz elemekkel. Konkrétan ha már Turbo, akkor megkapja a turbótöltőt, aztán a hűtőt a maga csövével, illetve egy tárcsa is beépítésre kerül még. A végeredmény korrekt, részletes, hamisítatlan Porsche 911 Turbo-s, de mi is lehetne más?

Kész a motortér. Ja, nem: ott az intercooler rácsa. Nosza, tegyük a helyére, majd üvegezzük be a C és a B oszlopok közötti döntött részt! Így meg is lesz a tetőív hátsó része, amit le is zárunk egy B oszlop-vonali merevítőelemmel. Aztán a kettő közé beilleszthetjük a hátsó szélvédőt, majd az élek is megjelennek, egészen a tetővonal csúcsáig.

Talán a legjellegzetesebb Porsche 911 Turbo motívum a motortértető maga, és az azt körülölelő szárny. Ezt is elkészítjük, nem túl bonyolult, viszont figyelni kell a rács-elemek arányára és eloszlására az összerakásnál.

Jöhet végre a tető, itt pár elemmel kell gazdálkodnunk, nagyjából 2 perc, és megvan. A tetőmodul (szintén) bepattintható a helyére, az első szélvédőre erősítjük, aztán a hátsó részt a B oszlopi középmerevítő tartja meg.

Elérkezünk az utolsó taskekhez, folytatjuk a hátsó futóművel. Ez lényegesen szimplább szerkezeti felépítés terén, mint az első, szintén pár perces folyamat, és készen is vagyunk. Legutolsó simításokként pedig helyükre illesztjük az eddig kimaradt karosszériaelemeket, majd a hátsó, kiszélesített sárvédőíveket is.

Utolsó lépésként a kerekek következnek. A felnik és a gumiabroncsok is külön vannak, ezeket szimpla módon összepattintjuk – mindegy, melyik oldalfelület néz kifelé, teljesen egyforma, mintázat szempontjából is. A gumikkal felszerelt keréktárcsá felmennek a tengelyekre, és egy-egy díszkupakkal zárjuk.

A végeredmény magáért beszél

El is készült a LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911.

Véleményünk szerint egy tapsztaltabb felhasználó pár órás munkával ki is tudja rakni a készletet, azonban kapkodni nem érdemes, mert bonthatjuk vissza a felépítményt, ami kifejezetten frusztráló és nem utolsó sorban időigényes feladat.

A LEGO 10295 Creator Expert Porsche 911 rendkívül részletgazdag, élethű és arányos LEGO-modell a Creator Expert sorozatból.

Bátran ajánljuk mindazoknak, akik a márka elhívatott szerelmesei, de azoknak is, akik autórajngók, és szeretnek kreatívan alkotni – esetünkben LEGO-ból.

Még több fotó: Autóaddikt Facebook oldal

Még több infó a cikkben szereplő termélről: LEGO hivatalos oldal

Partnereink: LEGO Magyarország, Acer