AutóAddikt Autóteszt Toyota Toyota RAV4 Hybrid 4WD – szükség volt rá, megérkezett

[TESZT] Toyota RAV4 Hybrid 4WD – szükség volt rá, megérkezett

Hiányzott a Toyota RAV4 Hybrid a portfólióból, ez tény: a japán gyártó idejekorán felismerte a lehetőségeket, és piacra dobta az egyik legnépszerűbb SUV benzines-villanyos alternatíváját. Egyébként is jót tett a korábbi facelift, a hibrid hajtás pedig jól kielégíti az igényeket.

toyota-rav4-hybrid-teszt-autoaddikt-001

Több hasonszőrű szegmens-képviselővel összehasonlítva a Toyota RAV4 Hybrid egy képzeletbeli dobogó csúcsa felé kacsintgat, főként, hogy nem igazán létezik más hibrid a kategóriában; ennek megfelelően előnnyel indul a versenyben. Mindehhez nagyban hozzájárul a félreismerhetetlenül egyedi formavilág, a csak és kizárólag a Toyota modelljeire jellemző karakterisztika (külső), valamint a kifejezetten élhető enteriőr. Nem beszélve a kettős hajtáslánc előnyeiről, de arról majd lejjebb értekezünk.

Markáns formavilág jellemzi a Toyota RAV4 Hybrid-et, ez lerí máris a front részleteinek elemzésénél: félkörívet formázó hűtőmaszk-vonallal (felül) domborít a dizájn, a vonulatba szorosan beletartoznak a a keskenyre húzott lámpatestek, a LED menetfénycsíkok dominálnak, valamint a közrefogott Toyota-embléma. A lökhárító vonala felett azért még kialakítást kapott egy beömlő-kiegészítés, mely lefelé folytatódik trapéz alakzatban, így a vizuális összhang jól fonódik a többi részlethez, a terepes jelleg pedig már itt teret nyer az alsó ívek lezárásánál (mattezüst árnyalatú, fémes hatású műanyag berakás). A ködlámpafészkek bal- és jobb oldalra lettek beszúrva, a már megszokott keskeny, háromszög alakzatot hordozva.

Jól ismert formavilág, jellemzően a Toyota jelenlegi modellpalettájára

Az oldalvezetés nem vonultat fel különösebben kirívó vizuális hatást, a hagyományos SUV-jelleget hagyták érvényesülni a formatervezők.

toyota-rav4-hybrid-teszt-autoaddikt-004

A tetővonal hátrafelé csökken, a C oszlop vastagsága elenyésző, míg az oldalablakok felületét alulról határoló övvonal felfelé halad, majd a záró C résznél érnek össze. A kerékjárati ívek a terepes jellegzetességeknek megfelelően hatalmasak, a tesztautó 18 colos felnijei jó választásnak bizonyultak – kiváltképp, ha az összhatást nézzük, kellemes a szemnek; valamint a menetkomfort terén sem kell sokat áldoznunk a kellemes külső rovására. 1845 milliméteres magasságából látszik egyébként, hogy a Toyota RAV4 Hybrid valóban hordozza a SUV elemeket, hiszen a magas építés kötelező érvényű ebben az osztályban.

toyota-rav4-hybrid-teszt-autoaddikt-002Oldalnézetből jól lerí az is, hogy a tengelytávolság sem kevés, konkrétan 2660 milliméteres, mely arra enged következtetni, hogy az utasok sem szenvednek majd hiányt komfort ügyben a kiruccanások során. Egyébként nyilván emlékeznek olvasóink még a 2000-es évek elején nagy divatnak örvendő RAV4-kultuszra (igen, azok a holdjáró-kerekű, dobozos jellegű megvalósítások) – ott még igencsak szűkösen bántak a méretezéssel, két plusz két fő utazgathatott némi fapad jelleggel. Utána persze jött ötajtós verzió is a korai RAV4-ből, ami kellett. A vékonyabbra gondolt abroncsok pedig ideálisak voltak ahhoz, hogy az autó rövid idő alatt legendaként keringjen nemzetközi szinteken, nem indokolatlanul. Könnyebb, közepesebb terepre is ideális választás volt megfelelő gumikkal. Nem véletlenül írjuk, volt ilyen típushoz nem is kis kötődésünk annak idején.

toyota-rav4-hybrid-teszt-autoaddikt-008Visszakanyarodva tesztalanyunkhoz, a Toyota RAV4 Hybrid-hez, a hátsó felületek is rendhagyóan „toyotás” szellemiséget tükröznek, a hosszúra nyújtott, aszimmetrikus formázatú hátsó lámpaburák illusztrisak, osztottak, az egyik fél a C oszlop alá lett elhelyezve, a másik pedig az ötödik ajtón kapott helyett, így alkotva egységet. A hibrid hajtásra utaló jelzés itt is megtalálható, hangsúlyosan a hátsó üvegfelület alá helyezve, valamint kapunk kis légterelő szárnyat is a felső részre, illetve megerősítés jelleget mutató alsó mattezüst berakást, hasonlóan az orr-résznél látottakhoz.

Minimalista, de nem bántóan: játék a prémiumos jelleggel

Általában puritán utaskabin jellemzi a japán márkák arculatát, a Toyota RAV4 Hybrid-nél is megvan az a már-már kötelező minimalizmus, ami elvárt.

toyota-rav4-hybrid-teszt-autoaddikt-011

Ugyanakkor a prémium hatás is előtérbe kerül, a varrott bőrfelületek (kormánykerék, váltógomb, középkonzol egészen a kesztyűtartóig, maga a cockpit egyes részei), valamint a felszereltséghez megfelelően bőrkárpitot kapott első és hátsó ülések kialakítása is magáért beszél. Apropó, ülések: kényelem, jó állíthatóság/testreszabhatóság a jellemző, a hátsó ülések hátlapjainak dőlésszöge is megfelelő, a párnázottság optimális, nincs a feljebb már emlegetett fapados érzet utazás során.

toyota-rav4-hybrid-teszt-autoaddikt-012

Kategóriájában a Toyota RAV4 Hybrid egyértelműen viszi a prímet férőhely tekintetében, még akkor is, ha tudjuk, a hibrideknél néha áldozni kell a beltér kialakításánál. Tehát teljes mértékben azonos az utastér kapacitása bármely más márka hagyományos hajtásláncú résztvevőiével, jellemzően ugyanakkor túl is mutat ezeken.
Elöl a térd- és vállterek nagyok szintén, csakúgy, mint a mindkét traktusra jellemző fejterek.

toyota-rav4-hybrid-teszt-autoaddikt-013

A vezetőállás az építésből adódóan magas, ezáltal jó a kitekintés, a kezelőszervek mind kézre esnek, az információs kijelzők szintén jól közvetítenek. A CVT váltókar könnyedén kezelhető, kisebb megszokást igényel a pozíciók kapcsolása az egyedi retró kialakítás miatt, ilyet láttunk már kismilliószor, főként a Toyota felhozatalában, vagy egyes USA-modellek esetében.

toyota-rav4-hybrid-teszt-autoaddikt-020

Közhely: a Toyota RAV4 Hybrid nyilván szabadidőautó, ennek megfelelően fontos, hogy rendelkezésre álljon számos rakodó, pakolóhely. A csomagtér 505 literes, bővíthető 1620 literig, ami ugye nem elhanyagolható számadat, még alaphangon sem. Rekeszek, hálós zsebek rendelkezésre állnak, úgyhogy hiányt e téren sem szenvedünk, ha a Toyota RAV4 Hybrid-et választjuk.

Jól bevált receptúra a hibrid hajtásért

toyota-rav4-hybrid-teszt-autoaddikt-021Nagy valószínűséggel az olvasót leginkább a hibrid hajtáslánc taglalása érdekli, nem a külsőt-belsőt bemutató részletek. A Toyota RAV4 Hybrid hajtáslánca egy 2.5 literes Atkinson-ciklusú szívó benzinmotor köré épül, melynek teljesítménye 155 lóerő 5700-as percenkénti fordulatszámon, az összteljesítmény pedig 197 lóerő. A maximális forgatónyomaték 210 Newtonméter 4200-nál, ami bár lehetne combosabb is, ezzel együtt jól tudja mozgatni a kicsit vaskos, 1690 kilogramm gyári üres tömegű kocsiszekrényt. Kirobbanó gyorsulást ne várjunk, papír szerint 8.3 másodperc kell a 100-as sprinthez, nekünk 8.5 másodperc jött ki méréseink alapján.

toyota-rav4-hybrid-teszt-autoaddikt-019Ez persze nem baj, hiszen a Toyota RAV4 Hybrid nem a lendületről szól, ezzel együtt nem jön zavarba a hajtás, ha hirtelen ötlettől vezérelve akarunk megoldani például egy előzési procedúrát. Ilyenkor a CVT remekül teszi dolgát, eltalálja a megfelelő tartományt, és életre kelti a tartalékokat – az elektromos hajtás mindvégig kiveszi oroszlánrészét a folyamatból, rásegít hatékonyan, növelve ezzel a dinamikát, és jó szinten tartva az üzemanyag-felhasználást. EV módban, tehát tisztán elektromos módban értelemszerűen az akkumulátor töltöttségi szintjétől függően akár néhány kilométer is megtehető visszafogott, 30-40 kilométer/órás tempóban.

toyota-rav4-hybrid-teszt-autoaddikt-003

Városi araszolgatásoknál, reggeli kiállásnál a garázsból, lámpáktól való elstartolásoknál nagy segítség ez, hiszen a masszívabb energiafelvétel majdnem minden esetben a villanymotoré. Van lehetőség ECO, Normal és Sport módban közlekedni, értelemszerűen az ECO a legvisszafogottabb (menettulajdonságokat és fogyasztást tekintve), Sport-ban viszont meglepően fürge tud lenni a Toyota RAV4 Hybrid.

Gazdaságosság

Összehasonlítva akár egy hibrid hajtású Prius-szal, vagy Auris-szal – ég és föld.
Fogyasztás tekintetében jók a benyomások.

toyota-rav4-hybrid-teszt-autoaddikt-006

A Toyota RAV4 Hybrid leginkább városi környezetben érzi jól magát, mint minden hibrid, vagy tisztán elektromos autó, ha sikerül hosszabb szakaszokat megtenni tisztán elektromosan, úgy 5.5-6 literrel számoljunk 100 kilométerre. Országúti környezetben, jelentős rásegítéssel 4.9 liter/100 kilométeres átlagértéket konstatáltunk, autópályán fix 130 kilométeres tempónál viszont már 8.8 literes átlag született.

toyota-rav4-hybrid-teszt-autoaddikt-007

2016 Toyota RAV4 Hybrid 4WD specifikációk

Motor

Motortípus: Atkinson-ciklusú benzines szívómotor, teljes hibrid hajtáslánc

Lökettérfogat: 2494 cm³

Maximális teljesítmény: 155 LE @ 5700 ford./perc, összteljesítmény: 197 LE

Maximális forgatónyomaték: 210 Nm @ 4200 ford./perc

Erőátvitel: összkerékhajtás, fokozatmentes CVT automataváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4605 mm

Szélesség: 1845 mm

Magasság: 1675 mm

Tengelytáv: 2660 mm

Első gumik mérete: 235/55 R18

Hátsó gumik mérete: 235/55 R18

Tömeg, üresen: 1690 kg

Össztömeg: 2295 kg

Csomagtartó mérete: 501 liter, bővíthető 1633 literig

Üzemanyagtartály mérete: 56 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 180 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 8.3 másodperc (gyári), 8.4 másodperc (saját, mért eredmény)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 5.6 l/100 km

Országúti: 4.9 l/100 km

Vegyes: 5.7 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 5.1 l/100km

Országúti: 4.9 l/100km

Vegyes: 5.1 l/100km

CO2 kibocsátás: 118 g/km

Még több információ a Toyota magyarországi importőrének weboldalán található.

Még több fotó: Autóaddikt.hu Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.

Az online (Instagram, Facebook, Twitter) és egyéb kommunikációhoz ASUS Zenfone okostelefonokat használunk.

Együttműködő partnereink: Acer, ASUS, Camera Kft., Canon, Gigabyte, EPSON, Sony PlayStation, Nintendo, G DATA, Konzolvilág

Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte