AutóAddikt Újdonságok Volvo XC40: nincs több rendetlenség!

Volvo XC40: nincs több rendetlenség!

A Volvo Cars egyszer és mindenkorra véget vet annak a problémának, amellyel világszerte nap mint nap szembesülnek az autósok: nevezetesen hogy járművükben soha nincs elég megfelelően kialakított, funkcionális tárolóhely.

A heteken belül bemutatkozó, vadonatúj XC40 városi szabadidőjármű belső terének innovatív kialakításával a Volvo Cars új mércét állít a szubkompakt prémium crossover szegmensben a helykínálat, a tárolómegoldások és az általános funkcionalitás terén.

A régen várt Volvo XC40 megjelenésével teljessé válik a vállalat szabadidőjármű-kínálata, amely jelenleg a zászlóshajó XC90 és a középkategóriás XC60 típusokból áll.

Az XC40 fejlesztési fázisának részeként a Volvo Cars ügyfélkutatási csoportja számottevő időt töltött azzal, hogy kiderítse, a városlakók a világ különböző részein hogyan használják autójukat a mindennapokban – és ami ennél is fontosabb, hogyan tárolják személyes használati tárgyaikat a fedélzeten. Arról is megkérdezték az ügyfeleket, hogy milyen téren tökéletesítenék szívesen autójuk belső terét.

A válaszok térségtől és várostól függetlenül megdöbbentő hasonlóságot mutattak; a Volvo formatervezői az így nyert, hasznos információk alapján fogtak hozzá az XC40 belső terének kialakításához.

„Amint arról beszélgettünk az emberekkel, hogy a mindennapokban hogyan és hol tárolták személyes tárgyaikat, nyilvánvalóvá vált, hogy a legtöbb autó az ideálisnál gyengébben teljesít ezen a téren. A telefonok csúszkálnak a padlókonzolon, a bevásárló szatyrok bármikor felborulhatnak, a sofőr a kormány mögött ügyetlenkedve igyekszik előhalászni kártyáit a tárcájából. Arra törekedtünk, hogy megoldást találjunk ezekre és a számos egyéb, felmerülő problémára” – magyarázza Louiza Atcheba, a Volvo Cars 40-es modellszériáért felelős igazgatója.

Annak érdekében például, hogy az új XC40 ajtózsebeit minden eddiginél praktikusabbá tegyék, a Volvo tervezői radikális lépésre szánták el magunkat. A hangszórókat kiemelték az ajtókból, és kifejlesztették a világ első, szellőztetett, műszerfalba beépíthető mélynyomóját. Így elegendő helyet tudtak felszabadítani ahhoz, hogy elférjen az ajtózsebben egy hordozható számítógép és egy táblaszámítógép, vagy egy pár ásványvizes palack.

„A padlókonzol kialakítása során nem értük be a tetszetős megjelenéssel: fontos volt, hogy a pohártartók valóban megtartsák a beléjük helyezett poharakat, és hogy a dizájn kézenfekvő megoldást nyújtson az aprópénz, a kártyák vagy a töltőkábelek tárolására. Szintén kiemelten foglalkoztunk azzal, hogy használható helyet alakítsunk ki a vezető mobiltelefonjának elhelyezésére, és hogy egyaránt biztosítsunk vezeték nélküli és USB töltési lehetőséget” – mondja Conny Ewe Blommé, a Volvo Cars vezető dizájn menedzsere.

A kesztyűtartóban kihajtható kampót helyeztük el, amelyre biztonságosan felakaszthatók a könnyebb bevásárló szatyrok. Mindkét első ülés alatt tárolóhely található, amely elég nagy egy kisméretű tablet vagy egyéb apróságok elhelyezéséhez.

Az XC40 műszerfalán külön tárolómegoldás várja a bank-, törzsvásárlói és egyéb kártyákat, így azok szükség esetén könnyedén elérhetők. A padlókonzolon, a könyöklő alatt kialakított tágas tárolórekeszben elfér egy doboz papír zsebkendő. A szemét tárolását és eltávolítását pedig egy különleges, kiemelhető rekesz teszi kényelmessé.

„A csomagtartóban olyan intelligens padlórendszert alakítottunk ki, amely összehajtva térelválasztóként szolgál, ráadásul a teljes rendelkezésre álló kapacitás kihasználásához nem szükséges eltávolítani a raktérből. A hátsó ülések elektromos vezérlésű mechanizmusa révén egyetlen gombnyomással teljesen sík padlót alakíthatunk ki” – teszi hozzá Conny Ewe Blommé.

Az XC40 felhajtható csomagtér-osztó rendszere két akasztófüllel gondoskodik a bevásárló táskák és egyéb csomagok rögzítéséről; a rakodást négy rögzítőfül könnyíti meg. A padló alatt pedig zárható tárolórekeszt alakítottunk ki.

„Az XC40 fedélzetén található megoldások jelentős részét ügyfeleink meglátásai alapján fejlesztettük ki. Az XC40 örökre véget vet a rendetlenségnek: fedélzetén semmi nem marad szem előtt, mégis mindent a kezünk ügyében tudhatunk. Ha rend van az autóban, rend van a fejünkben is” – mondja Louiza Atcheba.

Szóljon hozzá!