AutóAddikt Hírek 2023-tól az utakon: BMW és MINI modellek vegán utastérrel

2023-tól az utakon: BMW és MINI modellek vegán utastérrel

A BMW Group 2023-ban tervezi bemutatni első olyan modelljeit, amelyeket teljes egészében vegán utastérrel szerel. A jövőbe mutató innováció világpremierjét elsősorban a bőrhöz hasonló tulajdonságokkal bíró, innovatív anyagok kifejlesztése teszi lehetővé. A forradalmi megoldás ráadásul a kormánykerekek prémium tapintású, rendkívül ellenálló bevonására is lehetőséget biztosít.

A teljes egészében vegán utasterek első ízben 2023-tól válnak elérhetővé a BMW és a MINI palettáján. A müncheni központú vállalatcsoport ezzel maradéktalanul kielégíti a vegán és bőrmentes utasterek iránti ügyféligényeket, amelyek a közeljövőben még tovább fokozódnak majd – kiváltképp az Egyesült Államokban, Kínában és Európában.

A BMW Group célul tűzte ki maga elé, hogy sorozatgyártásban kínált modelljei teljes értékláncát legkésőbb 2050-re abszolút klímasemlegessé tegye, amelyben a károsanyag-kibocsátás csökkentéséé a főszerep. A gyártás során használt alapanyagok kiválasztása így kulcsfontosságú. Az állati eredetű nyersanyagok helyettesítése jelentős mértékben hozzájárul az autógyártás fenntarthatóságának növeléséhez. Az új kormánykerék-bevonat világpremierjével 1 százalék alá csökken a BMW és a MINI modelljeiben használt, állati eredetű nyersanyagokat nyomokban tartalmazó alkatrészek aránya. Ez utóbbi anyagok így kizárólag az ügyfelek számára láthatatlan területeken fordulnak majd elő, például olyan különböző viaszos anyagokban, mint a védőbevonatként használt zselatin, a festékekben használt lanolin, az elasztomerek adalékanyagaként használt faggyú és a festékek fluxusaként használt méhviasz.

A BMW Group már hosszú ideje kínál különféle szövetalternatívákat a bőrözés helyett, most először azonban arra is lehetősége nyílik, hogy a vezető és a jármű közötti legfontosabb kapcsolódási ponton, a kormánykeréken is a bőr megfelelő alternatíváját kínálja. A kormánykerék-bevonatnak kellemesnek és stabil tapintásúnak, rendkívül ellenállónak és tartósnak kell lennie. „A prémium minőségű vegán kormánykerék-bevonattal azon ügyfeleink igényeit elégítjük ki, akik sem a megjelenés, sem a tapintás, sem pedig a funkcionalitás terén nem szeretnének kompromisszumokat kötni. Az innovatív anyag a folyamatos használat, az izzadtság és a nedvesség okozta kopásnak egyaránt ellenáll, miközben a bőr minden kívánatos tulajdonságával rendelkezik” – mondta Uwe Köhler, a BMW Group karosszéria- és utastér-kiegészítőket fejlesztő részlegének vezetője. Az új anyag egyetlen ismertetőjegye a kormánykerék peremének újfajta szemcsézettsége lesz.

A bőrmentes felületek használata mintegy 85 százalékkal csökkenti az előállítási folyamat károsanyag-kibocsátását

A kormánykerék-bevonatok korábbi gyártásánál használt bőrrel megegyező tulajdonságokkal rendelkező, kiváló minőségű vegán anyagnak köszönhetően a mérnökök újabb jelentős lépést tettek a módszeres emisszió-csökkentés felé vezető úton, hiszen a bőr helyettesítése mintegy 85 százalékkal csökkenti az előállítási folyamat károsanyag-kibocsátását. Az emisszió nagy részét – hozzávetőlegesen 80 százalékát – eddig a szarvasmarhatartás során keletkező metángáz tette ki, a fennmaradó 20 százalék pedig a marhabőr rendkívül energia- és vízigényes feldolgozási folyamata során keletkezett.

A legfőbb szempont a klímasemlegesség és a körforgásos gazdaság

A teljes klímasemlegesség elérése érdekében a BMW Group a gyártásban és az ellátási láncban a környezetbarát villamos energia hasznosítására, a másodlagos anyagok és természetes nyersanyagok következetesen növekvő arányára, a magas hatékonyságú elektromos és belsőégésű motorokra, valamint a körforgásos gazdaság alapelveivel megegyező, magas újrahasznosítási arányra támaszkodik.

Minden a részletekben rejlik: a különféle modellek szőnyegei mono-anyagból készülnek, amellyel elkerülhetők a nehezen újrahasznosítható anyagkeverékek. A BMW Group így évente mintegy 23 000 tonna szén-dioxid kibocsátását és további 1 600 tonna hulladék keletkezését előzi meg, hiszen a gyártási folyamaton belül az újrahasznosított szőnyegeket és a hulladékanyagokat is újra felhasználják.

A BMW Group a másodlagos és fenntartható anyagok terén végzett kutatásokra, illetve fejlesztésekre abszolút hangsúlyt fektet. A jövő modellgenerációi a bőr újabb és újabb alternatíváival kecsegtetnek. A müncheni központú vállalatcsoport számos startup oldalán dolgozik az innovatív bioalapú anyagok kifejlesztésén, amelyek előállítási folyamata a korábban használt, szintetikus bőrökhöz képest mintegy 45 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással jár. A teljes egészében bioalapú és kőolajmentes Mirum™ a hagyományos bőr, illetve a természetes fonalak és habok minden tulajdonságával rendelkezik, miközben a másik újdonságként kifejlesztett, bioalapú Deserttex™ poliuretán mátrixszal egyesített, porított kaktuszrostokból készült. Ezen anyagok használatával az állati eredetű nyersanyagok helyettesítése jelentős mértékű emisszió-csökkenéssel is párosul.