AutóAddikt Hírek 5 csillagos Euro NCAP minősítés az új Ford Mondeo-nak

5 csillagos Euro NCAP minősítés az új Ford Mondeo-nak

Ahogyan az várható is volt, a vadonatúj Ford Mondeo a legmagasabb elérhető értékelést kapta az Euro NCAP biztonsági tesztjén.

ford_mondeo_2015_malaga_spain_autoaddikt_007

A Mondeo az első Ford a világon, amely Gyalogosérzékelő rendszerrel kiegészített Ütközés Előtti Asszisztenst kínál: ez a berendezés automatikusan fékez, ha az autó előtti útszakaszon embert észlel. Emellett a vadonatúj Mondeo az első európai Ford, amihez megrendelhető a szegmens legelső Felfúvódó Hátsó Biztonsági Öve: az autóban – a vezetőoldali térdlégzsákkal együtt – kilenc légzsák óvja az utasok testi épségét. A nagy szakítószilárdságú acél és az intelligens kialakítás egyedülálló kombinációja tévén a karosszériaszerkezet jobban véd a frontális és az oldalirányú ütközések során.

A vadonatúj Ford Mondeo maximális, 5 csillagos értékelést kapott az autók törésbiztonságát vizsgáló független szervezet, az Euro NCAP vizsgálatán. Az európai piacokra most bevezetett új Mondeo a világ első Fordja, amelyben Gyalogosérzékelő rendszerrel kiegészített Ütközés Előtti Asszisztens működik. A technológia feladata, hogy felderítse az autó előtti útszakaszon feltűnő – vagy az autó útját keresztezni készülő – embereket, és automatikusan fékezzen, ha a vezető nem reagál a figyelmeztető jelzésekre. Az Európában forgalmazott Fordok közül ebben a modellben jelenik meg először a vállalat Felfúvódó Hátsó Biztonsági Öv technológiája, ami a szegmensben elsőként a Mondeóhoz rendelhető meg. Egy baleset során az újfajta öv ötször nagyobb területen osztja el a test felületén az ütközéskor ébredő erőket, mint a hagyományos biztonsági övek.

“Az új Mondeo a legfejlettebb technológiájú Ford, ami valaha megjelent az európai márkakereskedésekben. A Gyalogosészlelő rendszerrel kiegészített Ütközés Előtti Asszisztens és a Felfúvódó Hátsó Biztonsági Öv mind a vezető, mind pedig az utasok és a gyalogosok számára kiemelkedő biztonságot jelent.” – mutat rá Ulrich Koesters, a Ford Európa termékcsalád-igazgatója.

A vadonatúj Mondeóban emellett a következő technológiák is megtalálhatók:

Dinamikus LED fényszórók, amelyekben a Ford Adaptív Fényszórórendszerével kombinált teljes LED fényszórók a természetes nappali fényhez hasonló színskálájú fénycsóvával világítják be az utat

Ford MyKey, ami lehetővé teszi, hogy az autó tulajdonosa beprogramozza az indítókulcsot (jellemzően a fiatal autóvezetők számára), korlátozva ezzel a bejövő telefonhívásokat és a végsebességét

Active City Stop, ami segít elkerülni a kis sebességű ütközéseket

Vészhelyzeti Segélyhívóval kiegészített SYNC 2, egy hangvezérlésű technológia, ami segít, hogy a vezető a tekintetét mindvégig az úton, kezét pedig a kormánykeréken tartsa, egy baleset után pedig közvetlen kapcsolatot teremt a jármű utasai és a helyi vészhelyzeti segélyhívó operátora között“.

Az Euro NCAP ötcsillagos értékelését egyébként egyre nehezebb elérni: az autóknak ma már a kimagasló utasbiztonság mellett kifinomult vezetősegítő rendszereket kell felmutatniuk ahhoz, hogy ezt a besorolást megkaphassák. A Mondeo mindkét elvárásnak megfelelt, sőt elsőként kínál gyalogosészlelő technológiát.” – hívja fel a figyelmet Michiel von Ratingen, az Euro NCAP főtitkára. “Arra biztatjuk az autóvásárlókat, hogy a legteljesebb mértékben használják ki a biztonsági opciók nyújtotta előnyöket, és inkább ezeket az extrákat rendeljék meg a többi opció helyett.” A vadonatúj Mondeo karosszériaszerkezete 61 százalékban nagy szakítószilárdságú acélból épül fel, s az autó első ajtóoszlopai és tetősínjei az iparágban elsőként hidroformázott, nagy szakítószilárdságú acélból készülnek, így a karosszéria 64 mm-rel kisebb mértékben torzul az oldalirányú ütközések során. Tovább növeli a szerkezet szilárdságát, hogy a különleges kialakítású stabilizátorrúd frontális ütközésnél kevésbé mozdul el, minimumra csökkentve a kormánymű fogaslécének elmozdulását, a küszöbök pedig martenzites bóracélból készülnek, így jobban ellenállnak az oldalirányú ütközés erőhatásainak. A négyajtós, ötajtós és kombi karosszériával gyártott vadonatúj Mondeo, valamint a négyajtós Mondeo Hybrid – a Ford első, Európában gyártott és forgalmazott hibridje – már kapható a márkakereskedésekben.