AutóAddikt Magazin A Ford Drive Efficient alkalmazásé a SYNC AppLink fődíja

A Ford Drive Efficient alkalmazásé a SYNC AppLink fődíja

A Ford Motor Company tegnap jelentette be, hogy a Drive Efficient nevű alkalmazás nyerte meg a SYNC AppLink Fejlesztő Versenyt; a 24 órás megmérettetés célja alkalmazások kifejlesztése volt a SYNC hangvezérlésű fedélzeti csatlakozási rendszerhez.

ford-sync-applink-techaddikt

A világ legjelentősebb technológiai seregszemléjén, a dublini Web Summit konferencián megrendezett versenyre 17 fejlesztői csapat nevezett be Németországból, Oroszországból, Brazíliából, az USA-ból és Dél-Afrikából – ennek kapcsán készült beszámolónkat a Techaddikt.hu-n olvashatták.

A Ford technológiai részlegének és partnervállalatainak szakértőiből összeállított zsűri döntése alapján a Drive Efficient nevű alkalmazás lett a verseny győztese. A nyertes csapat nemcsak az 50.000 eurós fődíjat kapja meg, hanem arra is lehetőségük nyílik, hogy a Forddal közösen új alkalmazásokat fejlesszenek.

Az AppLink rendszerrel kiegészített SYNC segítségével az autós hangutasításokkal kezelhet alkalmazásokat, miközben nem kell elengednie a kormányt, és tekintetét végig a forgalmon tarthatja. A városi közlekedésre szakosodott német Unu cég szakembereiből álló csapat győztes alkalmazásának segítségével az emberek takarékosabban autózhatnak, mivel a rendszer nemcsak azt jelzi, hogy túl magas vagy túl alacsony a motor fordulatszáma, hanem azt is, hogy optimálisan használják-e ki a motor forgatónyomatékát. Az alkalmazás hang- és képüzenetekkel ösztönöz a helyes vezetési stílusra, és jelzi, ha sikerült kevesebb üzemanyagot elhasználni.

“A ma megtapasztalt kreativitás lenyűgöző élményt jelentett számomra. A vezetési élmény javítására jól bevált módszernek számít, ha az autóiparon kívüli újítókat vonunk be a munkába, s ez ma is bebizonyosodott, amikor megtekintettük a SYNC AppLink Fejlesztő Versenyre benevezett új alkalmazásokat,” mondta el Don Butler, a Ford Kapcsolódó Járművek és Szolgáltatások részlegének ügyvezető igazgatója. „A Ford Motor Company nagy hasznát látja az Unu-hoz hasonló tehetségeknek, akiknek hihetetlenül innovatív és újszerű ötletei a mindennapokban is megállják a helyüket.”

A dublini SYNC AppLink Fejlesztő Verseny résztvevői 75.000 euró összdíjazásért versengtek, s a győztesek emellett 25.000 euró értékű szolgáltatásra is számíthatnak a piacvezető WeiserMazars tanácsadó cégtől.

A SYNC AppLink Fejlesztői Program – az autóipar egyetlen alkalmazásfejlesztési programja – keretében a Ford szoftveres és műszaki segítséget nyújt az alkalmazásfejlesztők számára, hogy megkönnyítse az olyan megoldások kifejlesztését, amelyek új élményeket kínálhatnak a Ford-vásárlóknak.

Bill Ford a Web Summit konferencián

Bill Ford, a Ford világszintű ügyvezető elnöke mai beszédében arra szólította fel a világ autóiparát és a technológiai iparágak szereplőit, hogy közös munkával fejlesszék a jövő városi közlekedését. Bill Ford ugyanezt hangsúlyozta abban az élő adásban sugárzott interjúban is, amit Caroline Hyde-nak, a Bloomberg News munkatársának adott.

Ford véleménye szerint a start-up vállalkozások, a feltalálók és a technológiai vállalatok együttműködése hamarosan stratégiai fontosságúvá válik a közeljövő egyre komolyabb közlekedési gondjainak megoldásában.

“Eredetileg pusztán autók és teherautók gyártói voltunk, mára azonban mobilitási vállalatként működünk. Jövőképet alkotunk, vagyis nem csupán autókat, hanem közlekedési megoldásokat kell kínálnunk,” nyilatkozta Ford. “Olyan vállalatként kell működnünk, amelynek célja az emberek életének jobbá tétele – és ezt egy percig sem téveszthetjük szem elől. Ezt a célt szolgálja az is, hogy folyamatosan keressük az együttműködés lehetőségeit a nagy technológiai cégekkel és a start-up vállalkozásokkal.”

A mobilitás forradalma

A Ford Motor Company négy megatrenddel számol, amikor innovatív megoldásokkal akarja átalakítani a közlekedést: az urbanizációval, a globális középosztály gyors növekedésével, a légszennyezési, egészségügyi és klímaváltozási problémák súlyosbodásával, valamint a vásárlók szemléletének változásával. A többszintű, globális Ford Smart Mobility projektek és versenyek révén a vállalat arra törekszik, hogy a fejlett technológia segítségével adjon választ ezekre a kérdésekre, méghozzá két kulcsfontosságú területre összpontosítva: az egyik a járművek rugalmas használata és birtoklása, a másik pedig városi közlekedés sokféle módjának összehangolása.

A Ford lelkesen támogatja az iparágon belüli együttműködést és az innovatív megoldások kifejlesztését; ezt szolgálják a vállalat olyan projektjei is, mint az Innovatív Mobilitás Versenysorozat és a Techstars Mobility, Driven by Detroit.

Don Butler is a Web Summit konferencián tartja meg előadását “Konnektivitás: hogyan formálják át a szoftverek az autózást?” címmel. Az előadás november 4-én 14:50 órakor hangzik el a Machine színpadon.