AutóAddikt Magazin A Toyota katalizátorpajzsot is árul az új Priushoz

A Toyota katalizátorpajzsot is árul az új Priushoz

A MillerCAT cég által gyártott Toyota Cat Shield feladata, hogy megvédje a lopástól az értékes alkatrészt.

A katalizátorlopások továbbra is nagy problémát jelentenek szerte a világon, ezért a Toyota összefogott a MillerCAT-tal, hogy katalizátorpajzsokat kínáljon Amerikában az új Toyota- és Lexus-modellekhez. A gyári kiegészítőként rendelhető pajzsok masszív, 5052-es minőségű alumíniumból és 304-es rozsdamentes acélból készülnek, és fúrás nélkül szerelhetők fel. A Toyota által forgalmazott készletek tartalmaznak egy hamisíthatatlan, egyedi csavarkészletet is, amely várhatóan elriasztja majd a tolvajokat.

Először a 2023-as Toyota Prius extralistáján jelent meg a katalizátorpajzs, mindössze 140 dollárba (52 600 forintba) kerül, ha valaki új rendelést ad le a hibrid autó ötödik nemzedékére a Toyota weboldalán vagy egy észak-amerikai Toyota-márkakereskedésben. A Cat Shieldet a Toyota és a Lexus márkakereskedések szervizei szerelik fel, a vevőnek nem kell vele bajlódnia. Egyelőre nem világos, hogy a MillerCAT pajzsa a Prius után a többi Toyota- és Lexus-modellhez is elérhető lesz-e.

Az utóbbi időben a Prius a katalizátortolvajok fő célpontjává vált Amerikában és Európában is, mivel a katalizátora több nemesfémet tartalmaz, mint a legtöbb belső égésű motorral hajtott járművé. De Amerikában a Toyota Tundra is népszerű célpontnak számít, mert könnyű befeküdni alá és nagy a katalizátora. Egy ellopott katalizátor pótlása hivatalos forrásból, márkaszervizben akár 1800-3000 dollárjába (676 ezer – 1,13 millió forint) is kerülhet a peches tulajdonosnak. Bár a Cat Shield sem nyújt 100 százalékos védelmet, az mindenképpen elmondható róla, hogy alaposan megnehezíti majd a bűnözők számára az alkatrész kivágását a kipufogórend

A katalizátor a belső égésű motorral szerelt jármű károsanyag-kibocsátását szabályozó rendszerének fontos része. Aranynál is drágább nemesfémeket, például platinát, ródiumot és palládiumot tartalmaz, amelyek katalizálják a kipufogógázokat, megakadályozva, hogy bizonyos szennyező anyagok távozzanak a kipufogócsőből. Sajnos a védtelen katalizátorokat akár egy perc alatt el lehet lopni, ráadásul ezek az alkatrészek nem rendelkeznek egyedi azonosítóval és a jármű alvázszámával sem, ami lehetetlenné teszi a nyomon követésüket, és csábító célponttá teszi őket a tolvajok számára.

A katalizátorlopások száma a Covid-19 világjárvány során az egekbe szökött, ami az őket alkotó nemesfémek egyre magasabb árának köszönhető. Előszeretettel lopnak a tolvajok magas járművekből, terepjárókból, SUV-okból és pickupokból, mert a hasmagasságuk jelentősen megkönnyíti a kipufogórendszerhez való hozzáférést.

A katalizátorlopások különösen nagy problémává váltak az Egyesült Államokban. 2022 augusztusában a houstoni rendőrök hat embert tartóztattak le, akik egy katalizátorlopásra szakosodott bűnbanda tagjai voltak. Csak ebben az akcióban 477 katalizátort foglaltak le a rendőrök, amelyek értéke meghaladta az egymillió dollárt. A Car and Driver magazin jelentése szerint csak Houstonban több mint 6000 katalizátort loptak el 2022 első felében.

Novemberben az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma pedig egy országos katalizátorlopó hálózatot leplezett le, amelytől több mint 545 millió dollárt kobzott el. Helyi, állami és szövetségi rendfenntartók segítettek a letartóztatások, házkutatások és lefoglalások végrehajtásában, amelyeket Kaliforniában, New Jersey-ben, Minnesotában, New Yorkban és Virginiában hajtottak végre. „A bűnözők több száz millió dollárt kerestek a folyamat során, több ezer ártatlan autótulajdonosnak okozva jelentős kárt” – mondta Christopher Wray, az FBI igazgatója.