AutóAddikt Hírek A Volkswagen Tiguan lett kategóriájának legjobbja az Euro NCAP 2016 összesítése alapján

A Volkswagen Tiguan lett kategóriájának legjobbja az Euro NCAP 2016 összesítése alapján

Az Európai Újautó-értékelési Program (European New Car Assessment Programm; Euro NCAP) közzétette a 2016-os év legjobb modelljeinek listáját. Tekintélyes elismerésben részesült a Tiguan is, amelyet kategóriája legjobbjának („Best in Class”) választottak a kisméretű terepjárók szegmensében. A sikermodell ezzel egyike lett a kategória legbiztonságosabb járműveinek.

Júniusban az új Tiguan teljesítette az Euro NCAP komoly követelményeket támasztó vizsgálatait és ötcsillagos minősítéssel zárta a tesztsorozatot. A széles körű vizsgálat négy részterület eredményeit vette figyelembe, így a minősítés a felnőtt- és gyermek-utasvédelem, a gyalogosvédelem és a biztonságot támogató rendszerek értékelését egyesíti.

Az Euro NCAP teszt követelményeit a 2016-os évben tovább szigorították. Idén először alkalmaztak a tesztek során új, gyermek méretű tesztbábukat. Az új Tiguan kiváló eredményt ért el a felnőtt és gyermek utasok védelmére vonatkozó vizsgálatokon. Köszönhetően a szériafelszereltséghez tartozó ISOFIX és felső hevederes (Top Tether) gyerekülés-rögzítési pontoknak, valamint a második üléssor biztonságiöv-előfeszítőinek, egy frontális vagy oldalirányú ütközés esetén a gyermekek és a felnőttek is magas fokú védelmet élveznek.

A gyalogosvédelem kategóriájában az új Tiguan szerkezeti elemei kiemelkedően pozitív értékelést kaptak. Ilyen részlet például az úgynevezett aktív motorházfedél, amely gázoláskor a súlyos fejsérülések veszélyét hivatott csökkenteni. Ezen kívül az új Tiguan a városi vészfék funkcióval és az előrelátó gyalogosvédelemmel kiegészített Front Assist környezet-figyelő rendszerével is hódít, amely csökkenti egy esetleges baleset súlyosságát, a legjobb esetben pedig akár meg is előzheti annak kialakulását. Ezen kívül olyan fejlett biztonsági berendezések szerepelnek a Tiguan szériafelszereltségének listáján, mint az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESC), a hátsó biztonsági övek becsatolására is figyelmeztető jelzés vagy az éppen igénybe vett forgalmi sáv tartását segítő Lane Assist funkció.

Az Euro NCAP minden évben nyilvánosságra hozza a legjobban teljesítő modellek listáját. 2016-ban az összes autógyártótól 22 modellt vetettek alá az Euro NCAP komoly követelményeket támasztó vizsgálatsorozatának. A tavalyi évben a Touran szintén kategóriájának élén végzett az eredmények összesítésekor.