AutóAddikt Magazin Áprilisi tréfa a Ford tálalásában

Áprilisi tréfa a Ford tálalásában

Április elsején a világ egyik vezető autógyártója, a Ford sem maradhatott ki a bolondozásból: Angliában egy gazda által ültetett, a replülről is jól kivehető Mustang alakú mezőről jelent meg híradás, amiről a Ford még aznap délután bevallotta, az ő csínyje volt.

Az év összes napja tökéletes egy mosolyhoz, de az áprilisi Bolondok Napjánál keresve sem találhatunk jobb alkalmat, amint azt jónéhány nagy nemzetközi márka, köztük a Ford csínytevése is igazolja. Vajon a szerelmek tényleg az égben köttetnek? A Ford szerint igen, ezért aztán a vállalat kreatív csapatának egyik tagja azzal az ötlettel állt elő, hogy ületessenek egy gigantikus Mustang-emblémát az áprilisi Bolondok Napján. Hogy miért? Az idén világszinten is debütáló kultikus amerikai izomautó, a Ford Mustang emblémája a vágtázó musztáng: ha pedig egy akkora emlémát készítenek, ami még a levegőből is látható lesz egyszerűen lehetetlen lesz figyelmen kívül hagyni a hírt, hogy első bemutatása után mintegy 50 évvel után a vadonatúj Mustang egész Európában kapható. Nem beszélve arról, hogy ha valaki az égből pillantja meg, talán rögtön szerelembe esik vele…hisz, mint mondtuk, a szerelmek az égben köttetnek…

A Ford lelkes kreatívjai találtak is egy farmot Angliában, ami tökéletesen megfelelt a célra. Elég közel volt a London közelében fekvő Stansted repülőtérhez, így jó esélyt kínált arra, hogy a fölötte évente átrepülő 17,5 millió utas láthassa a musztángot – már persze ha elég nagyra csinálják. A tréfa alapötlete az volt, hogy egy szenvedélyes Mustang-rajongó – aki nem ismeri a vállalat terveit – egy olyan geget talál ki, amivel ráveheti a Fordot, hogy hozza be a Mustangot az Egyesült Királyságba. Az orrától a farka hegyéig 60 méter hosszú musztáng-figura elkészítéséhez 6 nap és 20 ember kellett – valamint 35.000 bokor. A vágtató lóalakot GPS segítségével tájolták be a helyes irányba, hogy a fölötte átrepülő gépekről jól kivehető legyen. Hogy a történet teljesen kerek legyen, természetesen nem maradhatott ki egy arról beszámoló fiktít újsághír sem, amit hamar felkapott a szigetország médiája, ami szerint a bokrokból alkotott musztángot egy farmer, Ted Kinsella készítette.

“Azt akarom, hogy megvalósuljon az álmom.” – fogalmaz a kitalált farmer a kisfilmen. “Mindig arról álmodoztam, hogy a Mustangot egyszer az Egyesült Királyságban is árusítják majd – és ha növesztek egyet a földemet, talán tényleg megjelenik az országban.”

Ismerősen hangzik? Azoknak biztosan, akik látták már a Baseball álmok című 1989-es filmet Kevin Costnerrel a főszerepben. A filmben a Costner által megszemélyesített Ray Kinsellának az az ütődött ötlete támad, hogy baseball-pályát épít egy mezőn. A film egyik híressé vált mondata, amikor egy hang arra biztatja Kinsellát, hogy a józan érvek ellenére is tartson ki az ötlete mellett: “Ha megépíted, eljönnek.”

A Ford pedig pontosan ugyanazt csináltuk, amit filmbéli Kinsella, és az újságírók ezúttal is eljöttek. Természetesen az autógyártó már aznap leleplezte a csínytevést, minden idők legnagyobb Mustang emblémája azonban azóta is megtekinthető…