AutóAddikt Hírek Audi projektek a mobilitás jövője kapcsán

Audi projektek a mobilitás jövője kapcsán

Az Audi gyakorlati tapasztalatokat nyújt a mobilitás fenntartható jövőjével kapcsolatban, és folytatja együttműködését a német kormány Electric Mobility Showcase segédprogramjával.

audi_e_tron_autoaddikt

Április közepétől 40 darab Audi A3 e-tron Sportback* kerül az utakra, három különböző projekt részeként, amelyek az elektromos hajtás körül forognak.

„Az első alkalommal 2012-ben vettünk részt az Electric Mobility Showcase programban. Értékes tapasztalatokat gyűjtöttünk arról, hogyan boldogul a tisztán elektromos hajtás a mindennapi használat során” – magyarázta Prof. Dr. Ulrich Hackenberg, az Audi igazgatótanácsának műszaki fejlesztésekért felelős tagja. „Most pedig továbblépünk az Audi A3 e-tron bevetésével, amely az első sorozatgyártású plug-in hibrid modellünk. Célunk, hogy kielemezzük autóink kezelhetőségét a mindennapos használat különböző szituációiban, mire számítanak a kísérlet résztvevői és milyenek a valódi tapasztalataik.”

Szombaton Prof. Dr. Ulrich Hackenberg bemutatta a negyven Audi A3 e-tront a tesztelőknek a müncheni Audi Training Centerben, Rainer Bomba, a Közlekedésért és Digitális Infrastruktúráért felelős Szövetségi Minisztérium államtitkárának jelenlétében. Három projekt kerül középpontba az idei évben.

A berlini teszt résztvevői tizenöt Audi A3 e-tront használnak majd, amelyekkel az otthonuk és munkahelyük között ingáznak városi környezetben. A tízautós müncheni projekt a nyilvános töltési lehetőségeket helyezi reflektorfénybe, és olyan tesztalanyok tapasztalatait vizsgálja, akik nem rendelkeznek saját töltőpontokkal. Végül Stuttgartban tizenöt Audi A3 e-tront használnak majd magánháztartásokban és a kézbesítési szolgáltatók alkalmazottai.

Az Electric Mobility Showcase segédprogram a német kormány és az autóipar közös kezdeményezése. Célja, hogy Németország legyen az elektromos mobilitás legnagyobb piaca és vezető szolgáltatója. A projektek minden évben tárcaközi támogatást kapnak a Közlekedésért és Digitális Infrastruktúráért felelős Minisztériumtól, a Gazdasági és Energiaügyi Minisztériumtól, az Oktatás- és Kutatásügyi Minisztériumtól, illetve a Környezet-, Természetvédelmi, és Nukleáris biztonsági Minisztériumtól.

A négykarikás márka már korábban is részt vett az Electric Mobility Showcase programjaiban 2012-ben, az Audi A1 e-tron tesztelésével Berlinben, Münchenben, Stuttgartban, Nürnbergben, Ingolstadtban és Garmisch-Partenkirchenben.

* A német piacra szánt modellek üzemanyag-fogyasztási adatai a lap alján olvashatóak.

A megnevezett modellek üzemanyag-fogyasztása: Audi A3 e-tron:

Vegyes üzemanyag-fogyasztás: 1,5-1,7 l/100km**

Vegyes energia-fogyasztás: 114-124 Wh/km**

Vegyes szén-dioxid kibocsátás: 35-39 g/km**

** Az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid kibocsátás a megadott tartományon belül a választott könnyűfém keréktárcsa/gumiabroncsok függvénye. A hatékonyság nem csak az üzemanyagtól függ, befolyásolhatja a vezetési magatartás és egyéb, nem műszaki tényezők.