AutóAddikt Magazin Csehországban építi fel a BMW legújabb jármű- és technológiatesztelési létesítményét

Csehországban építi fel a BMW legújabb jármű- és technológiatesztelési létesítményét

A BMW vállalatcsoport több mint százmillió euró összköltségű beruházása munkalehetőségek százaival élénkíti fel Nyugat-Csehország gazdaságát a következő évtized elején.

A mintegy félezer hektárnyi területen felépülő új központban a tisztán elektromos meghajtás, az intermodális digitalizáció és az automatizált járművezetés jövőbe mutató innovációit tökéletesítik majd a mérnökök.

A BMW Group, a cseh kormány és a nyugat-csehországi Karlovy Vary tartomány képviselői 2017. december 15-én, Prágában közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a világ elsőszámú prémiumautó-gyártója a Münchentől két és fél órás autóútra található, csehországi Sokolov városában építi fel negyedik jármű- és technológiatesztelési létesítményét. A százmillió eurós nagyságrendű, több száz új munkahelyet teremtő beruházás a vállalatcsoport tervei szerint már a következő évtized elején rendszerbe áll.

„A BMW Group élen jár a járműtechnológia fejlesztésében. Innovációs iránymutatóként célunk, hogy a legjobb és a legintenzívebb vezetési élménnyel ajándékozzuk meg ügyfeleinket, illetve hogy minden korábbinál átfogóbb digitális kapcsolatot hozzunk létre az emberek, a gépek és az intelligens szolgáltatások között. A Sokolov városába tervezett létesítmény felépítésével olyan úttörő területeken tökéletesíthetjük technológiai innovációinkat, mint a tisztán elektromos meghajtás, az intermodális digitalizáció és az automatizált járművezetés – vezetést támogató rendszereink finomhangolásával így például a valaha kínált legbiztonságosabb közlekedést váltjuk valóra” – fogalmazott Dr. Herbert Grebenc, a BMW AG humán erőforrási részlegének ingatlangazdálkodásért felelős alelnöke a Prágában tartott sajtótájékoztatón.

A Münchenhez közeli Aschheim városában, a franciaországi Miramasban és a svédországi Arjeplog városban a BMW Group jelenleg összesen három jármű- és technológiatesztelési létesítményt üzemeltet, ezek azonban nem rendelkeznek elegendő kapacitással ahhoz, hogy maradéktalanul megfeleljenek a technológia fejlődésével párhuzamosan növekvő tesztelési és tökéletesítési követelményeknek. A vállalatcsoport az elmúlt időszakban ezért gőzerővel dolgozott Németországban és a környező régiókban a stratégiailag optimális helyszínek felkutatásán. „Sokolov városában találtunk rá az innovatív jármű- és technológiatesztelési folyamatainkhoz szükséges legideálisabb feltételekre. Azáltal, hogy néhány éven belül rendszerbe állítjuk átfogó teszthálózatunk első kelet-európai állomását, új lehetőségeket teremtünk és a BMW Group történetében újabb mérföldkőhöz érkezünk. A területet birtokló Sokolovská uhelná vállalattal és az összes politikai féllel kivételesen jó együttműködést építettünk ki, amely a kölcsönös bizalmon alapszik” – mondta Dr. Herbert Grebenc a csehországi helyszínválasztás körülményeiről.

„A cseh kormány és a BMW Group már megkezdte az úttörő együttműködést lefektető megállapodás részletes kidolgozását, amelynek keretein belül a Karlovy Vary tartományban felépülő jármű- és technológiatesztelési létesítmény összes speciális aspektusát figyelembe vesszük. Minisztériumunk nagy örömmel köszönti az effajta beruházásokat, amelyek kimagasló szakmai ismeretekre épülő munkahelyeket teremtenek és jelentős hozzáadott értékként segítik a cseh gazdaságot” – nyilatkozta Tomáš Hüner, a Csehországi Ipari- és Kereskedelmi Minisztérium képviselője.

Jana Vildumetzová, Karlovy Vary tartomány elnöke a sajtótájékoztatón a BMW Group új tesztlétesítményének régión belüli jelentőségét hangsúlyozta ki. „A BMW Group beruházása rendkívül fontos Karlovy Vary tartomány számára. Régiónk egyike annak a három csehországi területnek, amely a közeljövőben jelentős strukturális változások elé néz. Kevés a kutatás, a fejlesztés és az innováció, amelyek következtében munkalehetőségek hiányával küzdünk. Sokolov városában egyre inkább csökkennek a bányászatban rejlő lehetőségek, az emberek így új munkát keresnek. Azáltal, hogy a BMW Group nálunk építi fel negyedik jármű- és technológiatesztelési létesítményét, a régió fejlődésében újabb fejezet veszi kezdetét. A beruházás több száz embernek kínál majd vonzó munkalehetőséget, amely a lehető legjobb pillanatban érkezik. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Karlovy Vary hosszú távon is a vállalatcsoport erős partnere maradjon és maximális támogatásunkról biztosítsuk a projektet.”

Karel Kučera, a CzechInvest elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón a beruházás Csehországra gyakorolt jelentőségét emelte ki. „Ma egy két és fél éve tartó, részletes tárgyalássorozat végéhez érkeztünk, a sikeres együttműködés kiépítésén több mint kétszáz szakember munkálkodott. A BMW Group jármű- és technológiatesztelési létesítménye kimagasló hozzáadott értéket képvisel a cseh gazdaságban, amelynek fejlesztése a CzechInvest egyik elsődleges célja.”

Új fejlesztőközpont Unterschleißheim városában és negyventagú tesztflotta az utakon

A BMW Group 2016 decemberében jelentette be, hogy az intelligens járműkapcsolati megoldásokon és az automatizált járművezetés innovációi dolgozó fejlesztőrészlegeit egyetlen központban összpontosítja a München melletti Unterschleißheim városában. A komplexum teljes rendszerbe állítása után több mint kétezer szoftverfejlesztő mérnök dolgozik majd egymás mellett azzal a céllal, hogy valóra váltsák és valós körülmények között teszteljék a teljes mértékben automatizált járművezetés korszakát elhozó technológiákat. A fejlesztőközpont 2017-es megnyitásával egy időben a bajor prémiumgyártó egy negyven darab 7-es BMW-ből álló tesztflottát gurított ki az utakra, amely valós körülmények között, az Intel, a Mobileye és a BMW Group úttörő együttműködésének köszönhetően az Egyesült Államok, Izrael és Németország autópályáin, valamint nagyvárosaiban dolgozik a nagymértékben, illetve teljes mértékben automatizált járművezetés korszakát elhozó járműtechnológiák tökéletesítésén.

A BMW Group Csehországban

A BMW Group csehországi értékesítési hálózata 14 márkakereskedést ölel fel. A vállalatcsoport prágai fióktelepe 2006 júniusában kezdte meg működését. 2017 első tíz hónapjában országszerte összesen 6 985 darab vadonatúj BMW és MINI modell talált itt gazdára, amely 18 százalékkal múlja felül az egy esztendővel korábbi értéket. 2016-ban a BMW és a MINI összesített éves eladási mutatója Csehországban 7 013 darabon állt meg, amely éves viszonylatban 7,7 százalékos abszolút fejlődésnek felel meg. A tavalyi év legkeresettebb modellje a BMW X5, a BMW 5-ös sorozat és a BMW X1 volt, amelyek a teljes értékesítés 14,3, 10,9 és 10,4 százalékát tették ki. A BMW Group számos kulturális eseményt támogat Csehországban, így többek között a Karlovy Vary városában megrendezett Nemzetközi Filmfesztivált és a Českẏ Krumlov-i Nemzetközi Zenei Fesztivált is.

A BMW Group jármű- és technológiatesztelési létesítményei

1971: a BMW Group megnyitja első tesztlétesítményét a Münchenhez közeli Aschheim városában,

1986: rendszerbe áll a vállalatcsoport második tesztlétesítménye a dél-franciaországi Miramasban,

2006: harmadikként csatlakozik be a hálózatba az észak-svédországi Arjeplog városban felépített tesztlétesítmény, amely az északi sarkkörtől mindössze 55 kilométerre délre található,

2015 szeptembere óta: a BMW Group ideiglenes bérleti szerződés keretében a németországi Hof-Plauen repülőtéren végzi egyes sorozatgyártás előtti jármű- és technológiatesztelési folyamatait (és többek között a vezetést támogató rendszerek átfogó tökéletesítését).