AutóAddikt Magazin Dízelből néhány nap alatt e-Transporter: az ABT e-Line megoldja!

Dízelből néhány nap alatt e-Transporter: az ABT e-Line megoldja!

A T7 Multivan és az ID. Buzz révén a Volkswagen gyakorlatilag újra feltalálta a VW buszt a magánügyfelek számára, és még közelebb hozta a személyautókhoz. A kézművesek, kereskedők és hasonlók számára azonban más prioritások érvényesülnek, ezért a T6.1 továbbra is a kínálatban marad.

E-transzporterként azonban már nem rendelhető: a Volkswagen Haszonjárművek számára a sorozatban gyártott mintegy 4500 darab sikeres gyártása után ugyanis a projekt a tervek szerint befejeződött, és a vállalt mennyiséget elérték. Általánosságban azonban az e-járművek egyre érdekesebbé válnak a vállalatok számára – tekintettel a belső városokban a belső égésű motorok esetleges vezetési tilalmára is. Bár a tisztán elektromos meghajtású ID. Buzz teherszállító változatban is kapható, de aki maximális tárolóhelyet vagy rugalmas alapot keres a különleges felépítményekhez, az nem nélkülözheti a T6.1-et. És itt jönnek a képbe az alternatív hajtások bajor szakértői egy innovatív ötlettel: a meglévő járművek akkumulátoros-elektromos meghajtásra történő átalakításával.

„Ez az intézkedés nemcsak azért különösen fenntartható, mert lényegesen kevesebb CO2-kibocsátással jár, mint egy új jármű építése, hanem az ügyfelek számára is számos előnnyel jár” – magyarázza Eric Plekkepoel, az ABT e-Line GmbH ügyvezető igazgatója. Az ABT e-Transporter 6.1-gyel ellentétben, amelyet eddig csak bizonyos karosszériaváltozatokban kínáltak, most szinte minden modell átalakítható: legyen szó hosszú vagy rövid tengelytávról, magas tetővel vagy anélkül, platformmodellekről vagy speciális karosszériával ellátott alvázakról. Az alapjárműnek csupán DSG váltóval szerelt dízelnek kell lennie.

A műszaki főbb adatok megfelelnek az ABT e-Transporter 6.1 műszaki adatainak. Hatótávolsága 105 és 138 km között van (WLTP szerint) – ez a karosszériától és súlytól függően az átalakítás során némileg változhat. Ugyanez vonatkozik a fogyasztásra is, amely a teljes járműre vonatkozóan a változattól függően 27,0 és 35,8 kWh/100 km között alakult. A viszonylag kompakt, 37,3 kWh (bruttó) kapacitású akkumulátornak köszönhetően a jármű használhatósága korlátlan marad. A hajtás csúcsteljesítménye 83 kW, a maximális forgatónyomaték pedig 200 Nm. A 90 km/h-ra, opcionálisan 120 km/h-ra korlátozott végsebességgel kombinálva ez gazdaságos fogyasztást eredményez. A teljes töltési idő egy 7,2 kW-os fali doboznál körülbelül 5,5 óra, egy 50 kW-os gyorstöltőállomáson (CCS) pedig 80 százalékos töltöttség mellett ez körülbelül 45 perc alatt teljesül.

Az átalakítás különösen a költséges átalakításokkal vagy felépítményekkel rendelkező járművek, például szemétszállító teherautók, billenőplatósok, hűtőkocsik vagy cseresznyéskamionok esetében érdekes. A VW T6.1 járművek esetében, amelyeknél egy meghibásodás miatt amúgy is motorcserére van szükség, szintén könnyű döntés lehet az e-drive-ra való átállítás. Vagy természetesen, ha az ID. Buzz Cargo túl kicsi vagy nem elég sokoldalú, és más elektromos szállítójárművek kiesnek a rostán, mert nem VW. Mivel az új elektromos járművek szállítási ideje általában hosszú, és a speciális felépítmények esetében még nagyobb időveszteséggel kell számolni, az ABT megoldásának van egy másik előnye is: a gyors szállítás lehetősége. „Az átalakítást mi néhány nap alatt elvégezzük” – mondja Plekkepoel: „Ha az átalakításhoz nem áll rendelkezésre megfelelő jármű, a használtpiac érdekes lehetőség a gyors elérhetőséggel.” Az érdeklődők az itt linkelt kapcsolatfelvételi űrlapot használhatják.