AutóAddikt Exkluzív 1997 Mercedes-Benz S420 W140 projekt Kormányösszekötő szett cseréje az 1997-es Mercedes-Benz S420 W140-en a Zöld Autószervizben

Kormányösszekötő szett cseréje az 1997-es Mercedes-Benz S420 W140-en a Zöld Autószervizben

Műszaki vizsgára küldtük projektautónkat, az 1997-es Mercedes-Benz S420 W140-et. Azonban előtte a Zöld Autószerviz revíziója szerint kormányösszekötő szett csere kell, elengedhetetlenül fontos. A javítás lezajlott.

Szerdai Gábor, a Zöld Autószerviz tulajdonosa, a Mercedes-Benz W140 modellsorozat szakértője átnézte az S420-at, és alapvetően mindent rendben talált – kivéve egy enyhén kritikus pontot, méghozzá a kormányösszekötő-együttest. Kopás, lógás, elfáradás – mi a megoldás? Nyilvánvalóan a csere.

Kiderült, hogy a bal oldali rész silány állapotú, a középső rész, illetve a jobb oldal mág úgy-ahogy; viszont a kormánylengéscsillapító is teljesen be volt rohadva. Mondjuk érzetre sem volt az igazi, egy bizonyos sebességintervallumban némi rezonanciát is produkált a rendszer.

Mivel sejthető volt már korábban is, hogy ezeket az alkatrészeket cserélni kell, pár hónapja megrendeltük a Mercibolttól az alábbiakat:

  • Bal kormányösszekötő A1403300003
  • Jobb kormányösszekötő A1403300003
  • Középső kormányösszekötő A1404600805
  • Kormány lengéscsillapító A1404630332

A bal, jobb, illetve középső összekötőkből nem a gyári cikkszámosat választottuk, hanem a Lemförder verziót, ugyanis semmi különbség nincs a kettő közt: beszállítüként a Lemförder látja el (e téren) a Mercedes-t alkatrésszel, a Mercedes pedig átcimkézi, átsorszámozza. Ennyi. Ja, és úgy fele annyiba kerül a Lemförder, mint a Mercedes genuine.

Kormány lengéscsillapítóból viszont gyárit rendeltünk, mert ott nem volt sok különbség az árazásban. Lett volna mindkettőből, így alakult.

Miután Gábor leszerelte a kerekeket, jöhetett az oldalsó összekötők eltávolítása. Itt kellett némi erőfeszítés, de úgy 2-3 perc alatt ki is pattantak a helyükről, majd a középső rész – először maga a rúd eltávolítása – következett. A végén a lengéscsillapító is kikerült a helyéről, és mehettek be az újak, egyenként, szépen sorrendben.

Így már semmi akadálya nem volt, hogy a Mercedes derekasan helyt állhasson soron következő műszaki vizsgáján: gond nélkül át is ment, s így 2025-ig büszkén róhatja a kilométereket a forgalomban.

Együttműködő partnerek: Mercedes-BenzVictor’s CustomsZöld AutószervizMerciBolt.huMercedes Alkatrészek Újpest,Hankook Tire MagyarországLoctite (Henkel Adhesives)

Fotó: Autóaddikt