AutóAddikt Magazin Elektromos teherautót állított munkába Münchenben a BMW és SCHERM Group

Elektromos teherautót állított munkába Münchenben a BMW és SCHERM Group

A 40 tonnás elektromos teherautó – a holland Terberg gyártó modellje – sikeresen teljesítette első próbaköreit.
munchen_bmw_elektromos_autozas_autoaddikt
Július 7-én az autó megkezdte állandó működését és naponta nyolc alkalommal fog a SCHERM Group logisztikai központja és a BMW Group müncheni gyára között ingázni. A teherautó különböző járműalkatrészeket fog szállítani, mint például lengéscsillapítók, rugók és kormányművek.

A BMW Group és a SCHERM Group teherautójának töltése kizárólag megújuló energiaforrásokból származó elektromosságból valósul meg. Ennek és az alternatív hajtáslánc kombinációjának köszönhetően a 40 tonnás teherautó menet közben kíméli a környezetét szén-dioxid mentes, csendes és szinte semmilyen finomszemcsés szennyezést sem termel. Összehasonlítva egy dízelmotoros teherautóval, az elektromos teherautó évente 11,8 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. Ez a mennyiség elegendő lenne egy BMW 320d Efficient Dynamics számára háromszor körbeutazni a Földet.

A teherautó akkumulátora 3-4 óra alatt tölthető fel. Teljesen feltöltött állapotban, a jármű akár 100 kilométeres hatótávolságra is képes. Így elméletileg minden további újratöltés nélkül teljesíteni tudja a teljes gyártási napot.

„Bajorország vezető ipari és kutatási térség. Lényeges, hogy a bajor gazdaság élen jár az elektromos mobilitásban is. A BMW nagymértékben közreműködik ebben, továbbá megmutatja, hogy az innovatív vállalatok által megalkotott, fenntartható termékekkel is lehet a világpiacon sikert elérni” – mondta Ilse Aigner, Bajorország gazdasági minisztere.

„Az elektromos teherautónkkal egy újabb, komoly előrelépést tettünk a fenntartható városi mobilitás felé. Hozzájárulunk a városi környezetszennyezés csökkentéséhez és emellett büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk az első autógyártó Európában, aki ilyen méretű elektromos teherautót használ közúti anyagszállításra“ – mondta Hermann Bohrer, a BMW Group müncheni gyárának igazgatója. Így az elektromos teherautó egy újabb értékes hozzájárulás a hosszú távú fenntartható termelés irányába.

„A projekt megvalósítása során értékes információra tettünk szert a lehetséges jövőbeli, városi logisztikában használt elektromos teherautók fejlesztése terén. A BMW Group kiegészülve a SCHERM Group-pal, ismét bátran indul egy új irányba, mely során úttörő munkába kezd“ – hangsúlyozta az elektromos teherautóban rejlő lehetőségeket Jürgen Maidl, a BMW Group logisztikai igazgatója.

„Fuvarozási megoldásokat nyújtó vállalatként, különösen fontos számunkra, hogy fenntartható szállítási lehetőséget tudjunk biztosítani. Az elektromos teherautó az első lépés a szén-dioxid csökkentett szállítási logisztika felé. Továbbá, az innovatív teherautó töltése 100 %-ban zöld energiából származó kapacitásból valósul meg” – emelte ki Kurt J.F. Scherm, a SCHERM Group ügyvezető igazgatója.

Városi mobilitás- a BMW Group számára ennek a részét képezi a városi logisztika és a fuvarozás is- egy olyan téma, ami remek jövőbeli lehetőségekkel rendelkezik. A BMW i márka 2013 vége óta van jelen a piacon. Emellett a vállalat elindította a rendkívül sikeres DriveNow car-sharing rendszerét és kiépítette azt számos világvárosban, így lépésről-lépésre jelennek meg a BMW i3 járművek ezekben a DriveNow flottákban.