AutóAddikt Újdonságok Genfi Autószalon 2016: Audi Q2, érzelemgazdag és erőteljes formavilággal

Genfi Autószalon 2016: Audi Q2, érzelemgazdag és erőteljes formavilággal

A 86. Genfi Autószalonon az Audi bemutatta új Audi Q2 modelljét.

audi-q2-genf-2016-autoaddikt-1

A kompakt SUV-modell a mindennapok és a szabadidős programok ideális nagyvárosi autója, amely progresszív formavilágát színvonalas funkcionalitással ötvözi. Connectivity-, infotainment- és vezetői segédrendszerei a felsőkategória szintjét képviselik.

„Specifikus formai stílusjegyekkel kiegészített, hangsúlyosan geometrikus formai nyelvezetet alakítottunk ki az Audi Q2 számára, így egészen önálló karaktert testesít meg a Q-modellek családján belül” – emelte ki Marc Lichte, az Audi vezető formatervezője.

Robusztus külső

Az eredmény határozott élek és vonalak jellemezte, erőteljes SUV-modell. Elején magasra emelt, nyolcszögletű Singleframe hűtőrácsa és nagyméretű légbeömlő nyílásai gondoskodnak határozott fellépésről. Különösen szembetűnő enyhén ereszkedő tetővonala, amely színében elkülönülő pengemotívummal (blade) kialakított C-oszlopokban végződik. E különleges kontraszt szintén az Audi Q2 sportosságát emeli ki. Hátulján hosszú tetőlégterelő és alsó védőlemezt formázó diffúzorbetét gondoskodik hasonlóképpen dinamikus lezárásról.

audi-q2-genf-2016-autoaddikt-2

Oldalnézetében magasan húzódó övvonala és az ajtók felületének homorú formái tűnnek fel. Utóbbiak a négy kerékjáratot kiemelve a kompakt SUV-modell quattro karakterét hangsúlyozzák. Az újdonság magassága 1,51, szélessége 1,79 méter, karosszéria-túlnyúlásai pedig 4,19 méteres hosszúsága és 2,60 méteres tengelytávja mellett kimondottan rövidnek hatnak.

A felsőkategória technikái

Az extrafelszerelésként rendelhető Audi virtual cockpit és Head-up kijelző mellett az Audi Q2 vezetői segédrendszerei is egyenesen a felsőkategóriából érkeztek, köztük az alapkivitelt bővítő Audi pre sense front technikával.

audi-q2-genf-2016-autoaddikt-5

E rendszer az autó előtti járművel és gyalogosokkal adódó kritikus helyzeteket érzékelve szükség esetén vészfékezést aktivál, az alacsonyabb sebességtartományokból egészen megállásig lassítva az autót. A kínálatban az araszoló (Stop & Go) funkcióval kiegészített adaptív sebességszabályozás (adaptive cruise control), a közlekedési torlódás asszisztens, a sávváltást segítő Audi side assist, az éppen igénybe vett forgalmi sáv tartását támogató Audi active lane assist, a közlekedési táblák kameraalapú felismerése, illetve a parkoló-asszisztens és a hátsó keresztirányú forgalom asszisztens is megtalálható.

Színvonalas internet-kapcsolat

A Q2 már alapkivitelében is tartalmazza a magasan a műszerfalra épített MMI monitort. Az infotainment-rendszer egy nyomó-/forgatógombbal és a középkonzol két gombjával kezelhető. Az MMI touch funkcióval kiegészített MMI Navigációs rendszer plusz megrendelésekor a központi kezelőpanelen egy érintőfelület is rendelkezésre áll, de a rendszer természetes hangvezérléssel és az integrált MMI-keresővel is kényelmesen irányítható.

audi-q2-genf-2016-autoaddikt-4

A WLAN-hotspot segítségével a mobil eszközök csatlakozhatnak a világhálóra. Az MMI touch segítségével az Audi connect online-szolgáltatásai is lehívhatók. Az iOS és Android operációs rendszerű mobiltelefonok az Audi smartphone interface segítségével kapcsolódhatnak a jármű rendszerére. Az Audi MMI connect alkalmazás révén az Online Media Streaming is lehetővé válik és az okostelefon naptára is az MMI-rendszerre továbbítható. Az alkalmazás az iOS számára a myAudi úti célok szolgáltatását is kínálja, amellyel a kívánt navigációs cél adatai bármely alkalmazásról átküldhetők az MMI Navigációs rendszer plusz számára, amely ezután átveszi az útvonalvezetés feladatát.

Egyszerűen funkcionális

Magas beszállás, jó kilátás és tágas csomagtér (405 – 1050 liter) – a Q2 kiválóan teljesíti a SUV modellekkel szembeni alapvető elvárásokat. Különlegessége azonban, hogy a vezető üléspozíciója a kormánykerékhez viszonyítva az Audi limuzinokat idézően alacsony és sportos. Kívánságra olyan praktikus megoldások is rendelkezésre állhatnak, mint az elektromos mozgatású csomagtérajtó vagy a rakodónyílással kiegészített, három részre osztott hátsó ülés.

Egyéni kialakítás

Az Audi Q2 éppolyan egyéni lehet, mint vezetője – kívül és belül egyaránt. Számos felszereltségi csomag, fényezések, kifejező színű dekorbetétek és üléskárpitok kínálnak bőséges teret az egyéni kialakításoknak. Kívánságra a LED-fénycsomag megvilágított dekorelemekkel közösen kelt az utastérben vonzó fényhatásokat.

Hajtás és futómű

A Q2 hat motor választékával mutatkozik be. Az 1.0 literes, háromhengeres TFSI mellett egy-egy 1.4 illetve 2.0 literes négyhengeres benzines, valamint három, szintén négyhengeres dízel is rendelkezésre áll, 1.6 és 2.0 liter összlökettérfogattal. Az erőforrások a 85 kW (116 LE) és 140 kW (190 LE) közötti teljesítménytartományt ölelik fel. A hatfokozatú manuális sebességváltó alternatíváiként mindegyik motor a kettős tengelykapcsolós, hétfokozatú S tronic váltóművel is rendelhető.

audi-q2-genf-2016-autoaddikt-3

A csúcs-TDI és a 2.0 TFSI számára új fejlesztésű kettős tengelykapcsolós sebességváltó készült, átdolgozott olajellátással és tovább mérsékelt belső súrlódással. E két aggregát már alapkivitelben a quattro összkerékhajtáshoz csatlakozik. A hátsó felfüggesztések az elsőkerék-hajtású változatokon kapcsolt lengőkaros, a quattro összkerékhajtás esetében pedig négykaros konstrukciók. A progresszív kormányzás minden változat esetében az alapkivitel része. A bekormányzási szög függvényében változó áttétele révén a nagyobb kormánymozdulatokat igénylő manőverek során a kormányzás közvetlenebbé válik. Extrafelszerelésként az adaptív csillapítás-szabályozás éppúgy rendelkezésre áll, mint az audi drive select menetdinamikai szabályozórendszer, amellyel a vezető igény szerint választhatja meg a Q2 alapvető karakterisztikáját.