AutóAddikt Hírek Kelley Blue Book: egyetlen márka sem nyert annyi elismerést 2020-ban, mint a...

Kelley Blue Book: egyetlen márka sem nyert annyi elismerést 2020-ban, mint a Toyota

A Kelley Blue Book augusztus végén összesítette a 2020-as modellévre kiosztott díjakat, elismeréseket és elsőségeket. A Toyota minden más márkánál többször bizonyult a legjobbnak, míg a Lexus a prémium márkák között aratott sikert.

Az észak-amerikai Kelley Blue Book 1926-os alapítása óta az autópiac egyik meghatározó fogyasztótájékoztató szervezetévé vált. A hagyományos mérőszámok (legjobb ár-érték arány, legjobb értéktartás stb.) mellett a fogyasztói szokásokhoz és igényekhez igazodva folyamatosan új mátrixokat dolgoznak ki (a hosszú távú tulajdonlás teljes költségétől kezdve a technológiai tartalmakon át a márkaarculatig), hogy a lehető legteljesebb, legalaposabb tájékoztatásban részesíthessék az új vagy használt autó vásárlásában gondolkodó ügyfeleket.

A szervezet csak idén fél tucat különböző főkategóriában számtalan autót és márkát részesített elismerésben. Habár decemberig még sok idő van hátra, az autóipar (és a vásárlóközönség) mostantól már a 2021-es modellévre koncentrál, így ideje volt összesíteni, melyek voltak az idei év legtöbbször kitüntetett márkái és típusai.

A tízes listában dominálnak az ázsiai gyártók: négy japán és két koreai márka szerepel a legjobbak között. A fennmaradó négy helyen három észak-amerikai brand osztozik egy európaival. Mindössze két prémium márka került be a Top 10-be.

A rangsor élén a Toyota áll, nem kevesebb mint 23 elsőséggel. Ezt leginkább sokoldalúságának és műszaki kiválóságának köszönheti. A gyártmányok megbízhatósága és tartóssága legendás, a belső terek logikusak és könnyen használhatók, a rugózás jellemzően komfortos, az ár/érték arány pedig a legjobbak közé tartozik.

Ráadásul gyakorlatilag nincs olyan ügyfélkör, amelyet meg ne szólítana a márka: robusztus pickupok, sokoldalú szabadidőjárművek, kivételesen takarékos hibrid modellek és remekbe szabott szedánok csábítják a vevőket, kedvező ötéves üzemben tartási költségekkel és irigylésre méltó értéktartással kombinálva.

A Lexus az abszolút rangsorban a hetedik, a prémium márkák között pedig az első helyen végzett az aranyérem-gyűjtésben: gyakorlatilag minden egyes típusa győzni tudott valamilyen megmérettetésben. Különösen a szabadidőjárművek brillíroztak, és ami a prémium márkáknál igazán meglepő, a Lexus kiegyensúlyozottan erős teljesítményt nyújtott az értéktartás és az üzemben tartási költségek terén.

A Kelley Blue Book 2020. modellévben legtöbbször kitüntetett márkáinak listája:

1. Toyota
2. Subaru
3. Honda
4. Hyundai
5. Chevrolet
6. Ford
7. Lexus (a prémium kategória legjobbja)
8. Kia
9. Jeep
10. Porsche

Előző cikkLegyártották az 500 ezredik Nissan LEAF-et
Következő cikkMár készül a világ legvadabb Toyota Yarisa