AutóAddikt Magazin LEGO innovációk egyedülálló tálalásban, a BMW Motorrad közreműködésével

LEGO innovációk egyedülálló tálalásban, a BMW Motorrad közreműködésével

A BMW R 1200 GS Adventure makett piaci bemutatkozása után, a rendkívül sikeres első együttműködés megkoronázásaként a BMW Motorrad és a LEGO Technic elhatározta, hogy egy alternatív, kettő az egyben kiadást is készít a motorkerékpár-makett alapjaira.

Így született meg az összeszerelhető LEGO Technic Hover Ride dizájntanulmány, amely jóformán a BMW Motorrad motorkerékpár-makett egyes alkatrészeinek újragondolása.

„Nagyszerű munka és kihívást jelentő feladat volt a BMW R 1200 GS Adventure motorkerékpár-makettből egy jövőbe vizionált járművet alkotni. A Hover Ride jármű-koncepció nem csupán a BMW Motorrad génjeit, boxermotorját és a GS motorkerékpárok jellegzetes sziluettjét, de a LEGO Technic hamisítatlan stílusjegyeit is megörökölte” – mondta Alexander Buckan, a BMW Motorrad járműtervező részlegének vezetője.

Sőt mi több, a BMW Motorrad és a LEGO Technic egyedülálló Hover Ride jármű-koncepciója a BMW Münchenben tanuló tervezőmérnök-gyakornokainak köszönhetően teljes életnagyságban is napvilágot látott. A bajor prémiumgyártó különféle részlegeinél tanuló gyakornokokat egyesítő BMW Junior Company másod-, harmad- és negyedéves hallgatói közösen készítették el a BMW R 1200 GS Adventure műszaki alapjaira megálmodott, teljes életnagyságú LEGO Technic Hover Ride tanulmányt, amelyhez számos alkatrészt, így például az első keréktárcsából kialakított propellert egyedileg kellett megtervezniük és legyártaniuk. „Hihetetlenül inspiráló volt a gyakornok kollégákkal együtt dolgozni, mindannyian rengeteget tanultak ebből a projektből” – fogalmazott Markus Kollmannsperger, a BMW Junior Company szakoktatója.

A BMW Junior Company életnagyságú jármű-koncepcióját számos művészeti rendezvényen, a BMW Group Münchenben található kutató- és innovációs központjában, valamint a BMW Weltben is kiállítják majd.

Így szól a Hover Ride jármű-koncepció előzménye:

2017. január 1-jén vadonatúj makettel bővült a LEGO Technic kollekciója: a BMW Motorrad elsőszámú motorkerékpárjának élethű mása a rajongók szobájába is megérkezett. A LEGO Technic és a BMW Motorrad tervezőrészlege közösen dolgozta ki a 603 apró alkatrészből álló BMW R 1200 GS Adventure motorkerékpár-makettet, amely a modernkori művészet exkluzív darabjaként, a LEGO Technic kollekció első motorkerékpárjaként készült el.

A makett minden részletében megegyezik az eredeti BMW R 1200 GS Adventure motorkerékpárral. A számos egyedi alkatrész között a rajongókat a BMW Telelever első felfüggesztés, a kardánhajtás és a kéthengeres BMW Motorrad boxermotor kiváltképp lenyűgözi majd, a makett gurítása közben ugyanis ezek az alkatrészek az életnagyságú változathoz hasonlóan mozognak. A makett kormánya ugyancsak mozgatható, a szélterelő állítható, a fekete keréktárcsákon pedig terep gumiabroncsok feszülnek. Megannyi apró részletének köszönhetően a LEGO Technic motorkerékpár-makettje nem csupán felettébb élethű, de kiváló szórakozás és kreatív gondolkodást igénylő hobbikellék is.

„A LEGO Technic motorkerékpár-makettje kiválóan visszaadja a BMW R 1200 GS Adventure motorkerékpár arányait. Rendkívül izgalmas volt látni, ahogy a LEGO® tervezői valóra váltották legsikeresebb modellünk kicsinyített mását. A LEGO Technic és a BMW Motorrad első munkája nagyon szoros és kreatív együttműködést hozott létre, amely messze túlmutat a megszokott licencszerződéseken” – tette hozzá Alexander Buckan.

A BMW R 1200 GS Adventure motorkerékpár-makett 18 centiméter magas, 33 centiméter hosszú és 10 centiméter széles, összeszerelését pedig a LEGO intelligens okostelefon-alkalmazása segíti, amely háromdimenziós instrukciókkal mutatja a következő lépést. A BMW Motorrad rajongóira ráadásul egy különleges meglepetés is vár a motorkerékpár-makett dobozában, az idén negyvenedik születésnapját ünneplő LEGO Technic ugyanis a kerek évforduló alkalmából a BMW R 1200 GS Adventure mindegyik dobozában elrejtett egy exkluzív LEGO Technic darabkát.