AutóAddikt Újdonságok Mazda Vision Coupe: a legszebb tanulmányautó

Mazda Vision Coupe: a legszebb tanulmányautó

A Mazda Vision Coupe nyerte Az év legszebb tanulmányautója címet a 33. Nemzetközi Automobil Fesztiválon. Ikuo Maeda, a Mazda vezető tervezője vette át a díjat tegnap este Párizsban, dizájn csapatának kíséretében.

Az autós és motorsport szakértőkből, valamint elismert építészekből ill. divattervezőkből álló zsűri a Vision Coupe-t – melyet a gyártó októberben leplezett le először Tokióban – választotta a legjobbnak, kilenc olyan konkurens jelölt előtt, mint az Audi Aicon, a BMW i Vision Dynamics, a KIA Proceed Concept, a Lamborghini Terzo Millenio, a Mercedes-Benz AMG GT Concept, a Mercedes AMG Project One, a Vision Mercedes Maybach 6 Cabriolet, a Nissan Vmotion, vagy a Peugeot Instinct. A Mazda már elnyerte a díjat két éve az RX-VISION koncepcióért.

Ahogy a neve is fémjelzi, a Vision Coupe, úgymint az RX-VISION, a Mazda következő generációs formanyelvét testesíti meg. A légies négyajtós arányai a hátra pozícionált utastérrel a klasszikus kupék formájára emlékeztetnek, míg lendülete egy nagyteljesítményű sportautó benyomását kelti.

“A Vision Coupe a tükröződéseket használja arra, hogy vitalitást adjon a formának, ez a KODO következő lépése” – mondta Ikuo Maeda, dizájn és márkastílus igazgató, majd így folytatta: “Ez az autó a finom japán esztétikát testesíti meg, és itt, a művészet városában másodszor is elhozni ezt a neves elismerést az RX-Vision után, nagyon örömteli. Szeretnénk megtartani japán identitásunkat még akkor is, ha továbbra is olyan autókat gyártunk, melyek világszerte vonzóak.”

A külső egyszerű “egy-mozdulat” formája sebességet közvetít, a belső tér pedig a hagyományos japán építészetből kölcsönöz motívumokat, melyek háromdimenziós mélységet adnak, ennek eredménye a nagyon nyugalmas környezet. A név tiszteleg a gyár nagy sikerű, több, mint 50 éves kupé-hagyományai előtt, melynek egyik képviselője pl. a bolygódugattyús motoros Mazda Luce (Mazda R130).

A Vision Coupe-t február 4-ig a párizsi Hôtel National des Invalides-ban állítják ki a Nemzetközi Autómobil Fesztivál keretében. Az évente megrendezett fesztivál 35.000 látogatót vonz.