AutóAddikt Magazin Microsoft Azure alapú platform Nissan és Infiniti modellekbe

Microsoft Azure alapú platform Nissan és Infiniti modellekbe

A Nissan és a Microsoft bejelentették, hogy a Microsoft Azure lesz minden Nissan LEAF, valamint az Európában forgalmazott összes Infiniti modell Connect Telematics Systems (CTS) rendszerének kiszolgáló platformja.

nissan_qashqai_1_6_dci_2014_006

2010-es bemutatása óta a Nissan LEAF-ből 200 000-nél is többet értékesítettek világszerte, ezzel a modell a világ legkeresettebb elektromos autója. A Nissan most az Azure-t választotta partneréül a fedélzeti mobil megoldásokhoz, a járművekkel való új interakciós megoldások létrehozásához, valamint a biztonság fokozásához.

A Nissan az új modellek tervezése során figyelembe veszi az autóvásárlók következő generációjának, a környezettudatos digitális bennszülöttek igényeit. A modell bevezetése óta átformálta az elektromos járművek teljesítményével, praktikumával és megítélésével kapcsolatos közvélekedést, és hozzásegítette a Nissant ahhoz, hogy az elektromos járműtechnológia vezetői között maradhasson. A vezetőikkel és a külvilággal új módon kapcsolatot tartó elektromos autók vonzóbbak és kényelmesebbek a vásárlók számára. E kapcsolatra alapulnak az autóban rendelkezésre álló térképek, a töltőállomás-kereső szolgáltatás, a töltési állapot kijelzése, valamint a napjainkban az autóktól elvárt összes digitális szolgáltatás. Az Azure csúcstechnológiás védelemmel rendelkező globális felhőplatformot biztosít, amelynek segítségével a Nissan széles ügyfélköre számára képes világszerte zavartalanul biztosítani szolgáltatásait.

A Nissan CTS az Azure-ral összekapcsolva lehetővé teszi a járműhöz való távoli hozzáférést. A CTS segítségével a Nissan LEAF tulajdonosai akkor is használhatják autójuk számos funkcióját, amikor éppen nem benne ülnek. Lehetőség van többek között arra, hogy az álló autón mobiltelefonjuk segítségével távolról bekapcsolják és vezéreljék a légkondicionálót vagy éppen a töltési funkciókat. A töltés akár a fedélzeti időzítő beprogramozásával is indítható.

Az országos és nemzetközi szabályozás egyre szigorúbb adatvédelmet és technológiai követelményeket ír elő, ezért a Nissan és a Microsoft elkötelezett a szabályok betartása iránt a világon mindenütt. A Nissan választása azért esett az Azure platformra, mert az a vállalati igényekhez mért biztonságot és megfelelőséget biztosít. A Microsoft volt az első jelentős felhőszolgáltató, amely megfelelt a felhőbeli adatvédelemre vonatkozó első nemzetközi szabvány, az ISO 27018 előírásainak, tovább erősítve ezzel a vállalati ügyfelek bizalmát az Azure platformban. Az Azure számos operációs rendszert, programnyelvet és eszközt támogat, így biztosítja a rugalmasságot és választás lehetőségét a Nissan számára.

A világszerte minden Nissan LEAF alapfelszereltségében megtalálható hangvezérelt üzenetírási szolgáltatással a vezetők hangutasításokkal kezelhetik beérkező szöveges üzeneteket anélkül, hogy akár csak egy pillanatra is le kellene venni a kezüket a kormányról vagy szemüket az útról. A rendszer figyelmezteti a vezetőt a beérkező üzenetre, majd a rendszer elindításával az üzenet meghallgatható, amelyre diktálással vagy a kormánykerék kapcsolóival kiválasztott előre beállított üzenetekkel (pl. „vezetek, nem tudok írni”, „úton vagyok”, „késni fogok” vagy „rendben”) lehet válaszolni. Ezt az élményt az Azure háttérkapcsolata és támogatása teszi elérhetővé a vezetők számára.

A Nissannak arra is lehetősége van, hogy az új hasznos helyek (POI) adatait vezeték nélkül elküldje az autókra, így a szolgáltatások frissítésekor mindig a legfrissebb információkat biztosítsa az ügyfelek számára. Az Azure-integrációnak köszönhetően a Nissan gyorsabban piacra dobhatja az új összekapcsolt szolgáltatásokat, valamint rugalmasabb megoldásokkal készülhet fel a jövőre.

A partnerséggel a Nissan kiaknázhatja a Microsoft kritikus területeken – például az adatkezelés- és elemzés területén – megszerzett tapasztalatait. Az Azure a Nissan számára a globális műveleteihez megfelelő méretű platformot és biztonságot nyújt. A Microsoft adatközpontjainak kiterjedt hálózata biztosítja azt a lefedettséget, amelyre a Nissannak szüksége van járművei támogatásához, bárhol is járjanak azok a világban.

„A Microsoft Azure-ra alapozva innovatívabb és intelligensebb összekapcsolt szolgáltatásokat tudunk biztosítani a jövőben” – mondta el Celso Guiotoko, a Nissan informatikai igazgatója és a vállalat globális IS/IT tevékenységéért felelő alelnöke. „Ez egyben egy merész első lépés a jövő új mobilitási technológiái felé vezető úton.”

A Nissan Azure-on alapuló összekapcsolt platformja lehetővé teszi a Nissan számára, hogy továbbra is kiemelkedő szolgáltatást nyújtson ügyfeleinek, az autókat pedig élettartamuk végéig újabb funkciókkal bővítse.

„A Nissannal kötött partnerség rámutat, hogy az autógyártók is sokat profitálhatnak a Microsoft intelligens felhőplatformjának használatából” nyilatkozta Peggy Johnson, a Microsoft üzletfejlesztési alelnöke. „Együttműködésünk számtalan új lehetőséget kínál a vásárlóknak arra, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az összekapcsolt technológiákból az autózás közben is.”