AutóAddikt Magazin Múlt hétvégén kalapács alá került Piet den Hartogh Ford magángyűjteménye

Múlt hétvégén kalapács alá került Piet den Hartogh Ford magángyűjteménye

Nem mindennapos dolog, hogy egy klasszikus Ford tűnik fel egy árverésen – az pedig szinte elképzelhetetlen, hogy 220 ilyen oldtimer kerül kalapács alá, köztük A-modellek és T-modellek, egyedi fa oldalkarosszériás kombik és régi autóbuszok.

A járművek lélegzetelállító kavalkádja a világ legnagyobb Ford-oldtimer magángyűjteményéből származik, amit a holland Piet den Hartogh állított össze 50 év szenvedélyes munkájával. A gyűjteményt a Den Hartogh múzeum őrzi.

Piet akkor esett szerelembe a Fordokkal, amikor az apja 1924-ben vett egy T-modell kisteherautót. Amikor felnőtt, maga is elkezdett Fordokat vásárolni: autókat, buszokat és teherautókat, köztük egy popcorn-árusító járművet, egy rendőrségi hójárót és egy fával hajtott teherautót.

A gyűjtő sajnos 2010-ben elhunyt, és két évvel ezelőtt a múzeum is bezárta kapuit. A család most a teljes kollekciót árverésre bocsátja, remélve, hogy a féltve óvott járművek új otthonra találnak, ahol ugyanúgy megbecsülik majd őket, mint az Amszterdam közelében lévő múzeumban.

“A Papa nélkül ez már nem ugyanaz a gyűjtemény” – vélekedett Piet fia, Pieter den Hartogh. “Apám szenvedélyes ember volt, és a Fordok iránti rajongását mindenkivel meg akarta osztani. Mindegyik autó fontos szerepet játszott az életünkben.”

A teljes gyűjteményt a Bonhams aukciós cég bocsátotta árverésre Hilleghomban június 23-án.

Szóljon hozzá!