AutóAddikt Magazin Munkaállomás a jövőben – a Nissan megalkotta?

Munkaállomás a jövőben – a Nissan megalkotta?

Előfordult már, hogy munkateljesítménye visszaesett? Aludtunk már el az íróasztalunra borulva? Voltunk már késésben annyira, hogy még a reggeli kávét sem tudtuk meginni? A Nissan nem spórol a humorral most sem – nézzük elképzeléseiket.

Mindez a múlté lehet az innovatív irodai munkaállomásnak köszönhetően, ami a legújabb Nissan Qashqaiba rejtett technológiák és a Nissan mérnökeinek újszerű megközelítése nyomán jöhetett létre.

A crossover munkaállomás prototípusát azután készítették el, hogy a Nissan Technical Centre Europe egyik mérnöke megfigyelte: a jármű technológiája növelheti a munkahelyen nyújtott teljesítményt.

A Nissan 360 fokos parkolókamera rendszerének (AVM) és a mozgó tárgyak észlelésének elvét is beépítették a munkaállomásba, így a dolgozó egy lépéssel a munkatársai előtt járhat, míg a jármű éberségfigyelő rendszerével megelőzheti az esetleges figyelemvesztést és a késő délutáni teljesítménybeli visszaesést.

A munkaállomás emellett a Qashqaiban is megtalálható ergonomikus üléssel is rendelkezik, amely folyamatos megtámasztást ad a csípőnek, a csigolyáknak és a mellkasnak.

„A Qashqai íróasztal nem csak szórakoztató, de hűen tükrözi, hogy a crossover technológiái miként könnyíthetik meg mindannyiunk életét” – jelentette ki David Moss, a Nissan európai műszaki központjának alelnöke. „Miközben a járművek egyre több szálon kapcsolódnak életünkhöz, ez a technológia a járművön kívüli életben bizonyul rendkívül hasznosnak” – tette hozzá. Jó példa erre a közelmúltból az, ahogy a Nissan egyedi 360 fokos parkolókamera technológiáját a japán tenger- és földtudományok és kapcsolódó technológiák ügynöksége és a Topy Industries, Ltd. rendelkezésére bocsátotta egy olyan projekt keretében, amely segíthet megismerni az óceánok mélyének rejtelmes világát.

„Egyelőre ugyan nem tervezik a munkaállomás gyártását, de sohasem lehet tudni mit hoz a jövő.”

360 fokos parkolókamera

A hátrameneti fokozat ikonra kattintva aktiválható kamera segítségével az irodai dolgozók az íróasztalunk körül 360 fokos látótérre tehetnek szert.

Mozgó tárgyak észlelése

Hangjelzés figyelmeztet arra, ha az íróasztalt bármely irányból egy munkatárs közelíti meg 5 méteres sugárban.

Éberségfigyelő rendszer

A billentyűzetbe és egérbe szerelt érzékelők mérik a dolgozó teljesítményét; ha egy beprogramozott időtartamot követően nem észlelhető aktivitás (ez az időtartam szabadon beállítható, pl. 5 másodpercre vagy akár 50 percre), akkor arra vizuális figyelmeztetés, valamint hangjelzés hívja fel a figyelmet.

360 fokos parkolókamera

A parkolás megkönnyítése érdekében kifejlesztett 360 fokos parkolókamera 360 fokos felülnézeti képet jelenít meg az autóról. A technológia segítségével a vezető megállapíthatja az autó parkolóhelyekhez és közeli tárgyakhoz képest elfoglalt helyét, így egyszerűbben parkolhat.

Mozgó tárgyak észlelése

A mozgó tárgyak észlelése technológia az elülső és hátsó parkolássegítő érzékelőket használja, amelyek a sofőrt manőverezés közben hangjelzéssel, illetve a Qashqai műszerfalán megjelenő vizuális jelzésekkel figyelmeztetik; ezáltal a sofőr parkolás vagy lassú haladás közben is időben észlelheti a jármű körüli akadályokat. 

Éberségfigyelő rendszer

Az új Qashqai intelligens módon ismeri ki sofőrjét, így meg tudja állapítani, mikor lankad vezetője figyelme. A rendszer felméri a sofőr vezetési stílusát, majd a műszerfalon figyelmeztetést jelenít meg – egy villogó kávészimbólum formájában -, ha a kormányzás ettől túlságosan eltér, és a vezetőnek pihenőt kell tartania.