AutóAddikt Magazin Nissan: elektromos ökoszisztéma a Nissan Futures 3.0 keretein belül

Nissan: elektromos ökoszisztéma a Nissan Futures 3.0 keretein belül

A Nissan bemutatta az Európában bevezetendő elektromos ökoszisztéma négy fő pillérére épülő terveit: új elektromos járművek bevezetését, további infrastrukturális befektetését, akkumulátorfejlesztéseit, valamint egy forradalmian új elképzelést, amely révén a Nissan ügyfelei ingyenesen juthatnak áramellátáshoz elektromos járművük töltésére az egyedi kétirányú töltési technológia használatával.

A bejelentésekre a harmadik, ’The Car and Beyond’ névre keresztelt Nissan Futures rendezvényen került sor a norvégiai Oslóban.

Paul Willcox, a Nissan Europe elnöke ennek kapcsán a következőket mondta: „A Nissan csaknem egy évtizede indította útjára az elektromos járművek forradalmát. Azóta több elektromos járművet értékesítettünk bármely más gyártónál a világon. Most a következő évtizedes terveinket vázoljuk fel: még nagyobb infrastrukturális befektetésekre készülünk, új akkumulátorfejlesztéseket végzünk, sőt az autók áramellátásához való hozzáférés és az áramfizetés módját is megváltoztatjuk.” Hozzátette: „Egyszerűen arról van szó, hogy hosszabb ideje foglalkozunk az elektromos járművekkel, mint bárki más, eddig minden versenytársunknál több elektromos autót adtunk el, és sokkal izgalmasabb terveink vannak a jövőre nézve a többi autógyártó elképzeléseihez képest.”

Új járművek

A Nissan Futures 3.0 rendezvény legnagyobb attrakciója a vadonatúj Nissan Leaf európai premierje volt a speciális ’2.ZERO’ verzió európai bevezetésével. A Nissan Intelligent Mobility ikonja, a vadonatúj Leaf akár 378 km megtételére is képes egyetlen feltöltéssel (NEDC), és műszaki megoldásaiban egyedülálló szintet képvisel, beleértve a biztonságosabb és kényelmesebb vezetést kínáló ProPilot fejlett vezetéstámogató rendszert, valamint a teljesen önálló parkolást biztosító ProPilot Parkot. Az autó e-Pedal technológiája lehetővé teszi a járművezetőknek a zökkenőmentes vezetést és fékezést, a karcsúbb kialakítás révén pedig a világ legkeresettebb elektromos járműve minden eddiginél vonzóbbá válik.

A Nissan Futures 3.0 rendezvényen bejelentett másik új termék a 100%-ban elektromos e-NV200-hoz készült új 40 kWh-s akkumulátor, amely 60%-kal megnövelt hatótávolságával akár 280 km megtételére is képes a NEDC szerint. Teszi mindezt az akkumulátor méretének vagy súlyának növekedése nélkül, tehát az ügyfeleknek nem kell kompromisszumot kötniük a raktérkapacitás vagy terhelhetőség terén. Az akkumulátor lehetővé teszi a vállalatok és hivatásos járművezetők számára a szállítás utolsó kilométereinek 100%-ban elektromos végrehajtását. A vezetők több mint 100 km-rel nagyobb távolságot tudnak megtenni egyetlen feltöltéssel, ezáltal a Nissan e-NV200 lefedi az európai kishaszongépjármű-használók 40%-ának napi szükségletét.

Infrastrukturális elkötelezettség

A Nissan megerősítette infrastrukturális vállalását: a következő évtized 100 millió eurós európai befektetését. Ennek előzménye a korábbi 50 millió eurós befektetés Európa legátfogóbb töltőhálózatának kiépítésére több mint 4600 db, 50 KWh-s Chademo villámtöltővel. A 100 millió eurós befektetés a fogyasztói igényeken alapul, felhasználása az európai önkormányzatokkal és iparágvezetőkkel együttműködve történik, hogy a tervek az egyes helyszínek és polgáraik igényeihez igazodjanak.

Új akkumulátorfejlesztések

A Nissan bemutatta a háztartások számára kialakított új energiatároló prototípusát, amely 2018 elejétől lesz kapható. Az elsősorban elektromosjármű-tulajdonosoknak létrehozott prototípus olyan elektromosjármű-töltővel érkezik, amelynek segítségével a vezetők ötvözhetik a napenergiát, energiatárolást és elektromos járművük töltését.

A Nissan bejelentette továbbá, hogy a meglévő és új elektromosjármű-tulajdonosai számára piacra dob egy új, 7 KWh-s otthoni töltőt (fali egységet), amely lehetővé teszi a Nissan Leaf-tulajdonosok számára a 100%-os töltöttség elérését mindössze 5,5 óra alatt.

A Nissan új 22kW-os töltője pedig még gyorsabb lesz, képes 2 óra alatt feltölteni a Nissan elektromos járművedet. Flották és vállatok számára készült , de megvásárolható olyan felhasználók számára is akik csupán még gyorsabb töltési élményre vágynak.

A Nissan jelenlegi, az Eaton vállalattal együttműködve kidolgozott otthoni tárolási megoldásából (xStorage) több mint 1000 egység kelt el Európában, és 2018. március végéig még további 5000 egység eladása várható. A vállalat célja a 2020-as pénzügyi év végéig 100 000 egység értékesítése.

Forradalmi áttörés: ingyenes energia az elektromos járművek vezetőinek

A Nissan bemutatta merész célkitűzését is: az elektromos járművek ingyenes vezetését ügyfelei számára.

Az elmúlt évben a Nissan Dániában tesztelte a forradalmi vezetési megoldást, amely mára országszerte minden flottaügyfél számára nyitott ajánlattá nőtte ki magát. A Nissan kétirányú töltésének használatával az ügyfelek a hálózatból nyernek energiát az autójuk vagy furgonjuk feltöltésére, majd ’visszatöltik’ azt a hálózatba, hogy mások is használhassák. Nincsenek tehát üzemanyag- és energiaköltségek; csak ingyenes vezetés.
És Dánia még csak a kezdet. A Nissan bejelentette az OVO vállalattal kötött partnerségét is, amelynek köszönhetően az ügyfelek kedvezményes áron juthatnak a Nissan Xstorage otthoni energiatárolási megoldáshoz. A dániai megoldáshoz hasonlóan a járművezetők itt is ’visszatölthetnek’ energiát a hálózatba. Ezáltal hozzájárulhatnak a hálózat stabilitásához egy olyan világban, ahol az energiaigény folyamatosan nő a növekvő, urbanizálódó népesség miatt. Ez a felhasználóknak évente további 350£ bevételt eredményezhet.
A Nissan már más európai régiókat is vizsgál, hogy az ingyenes vezetést jövőbeli mérföldkővé tegye.

Paul Willcox hozzátette: “A következő évtizedekben az elektromos ökoszisztéma teljesen felforgatja a most ismert modern élet fogalmát. Ugyanakkor, bár a kiindulópontot a vadonatúj LEAF és e-NV200 modellekhez hasonló 100%-ban elektromos járművek jelentik, a hatása sokkal távolabbra is elér majd. A kisebb kibocsátás révén városaink és a levegő sokkal tisztább lesz. Az intelligensebb biztonsági funkciókkal az autóbalesetek száma drámaian csökken. A járművek és környezetük közötti jobb kapcsolat révén az iskolához vezető úton vagy a napi ingázás során már nem fog akadályt jelenteni a nagy forgalom. Ezáltal pedig lehetővé tesszük, hogy az emberek egymástól láthassák el járműveiket és otthonaikat energiával, így időnket és energiánkat minden eddiginél hatékonyabban tudjuk felhasználni.”

Előző cikkLegyártották az 500 ezredik Audit Győrben
Következő cikkRemek választás lehet kategóriájában a SEAT Arona