AutóAddikt Autó-motorsport Nissan JUKE Rally Tribute Concept: az ikonikus 240Z Kelet-afrikai Rally győzelmének ötvendeik...

Nissan JUKE Rally Tribute Concept: az ikonikus 240Z Kelet-afrikai Rally győzelmének ötvendeik évfordulója

Az ikonikus Nissan 240Z Kelet-afrikai Rally-győzelmének az 50. évfordulójáról való megemlékezésképpen a Nissan tervrajzot adott ki, melyen látszik, hogy milyen lenne egy kortárs rallyautó a Nissan Jukera építve.

A Nissan JUKE Rally Tribute Concept képeinek publikálása egybeesik a legendás Safari Rally Kenya első napjának időpontjával.

Az utcai JUKE ideális kiindulópont a JUKE Rally Tribute Concept kialakításához robosztus és megemelt felfüggesztésének köszönhetően. A rövid első és hátsó túlnyúlások kiváló terepképességekkel, agilitással és fordulékonysággal ruházzák fel az autót. 

A megnagyobbított kerékíveknek köszönhetően, melyek egyedileg készített off-road kerekeknek adnak helyet az autó megjelenése még impozánsabb, míg a tetőn és motorházon található addicionális fényszórók a JUKE Rally Tribute Concept terep-autó jellegét emelik ki.

A JUKE Rally Tribute Concept fekete motorháza és kerekei az 1971-es, Kelet-afrikai Rally-n versenyző 240Z előtt tisztelegnek. Ugyanezek a jellemvonások inspirálták a 2015-ös Frankfurt Motor Show-n debütáló Gripz koncepció autót is, mely a 2019-es utcai JUKE dizájnjának szolgáltatott alapot.

A Nissan termékkínálatának elektromosítására vonatkozó kötelezettségvállalásának részeként a JUKE Rally Tribute Concept egy elektromos-hibrid hajtásláncot kapott, mely nagyobb hatékonyságot és azonnali extra nyomatékot biztosít teljesítményének fokozása érdekében.

Coralie Musy, Márka és Ügyfélélmény alelnök, Nissan Automotive Europe, nyilatkozta: „A JUKE Rally Tribute Concept a Nissan örökségnek egy történelmi pillanatát ünnepli a legendás 240Z 1971-es Kelet-afrikai Rally győzelmével. A győzelem ünneplésén kívül rávilágít a Nissan Crossovereket illető úttörő történelmére, látványos dizájnjára és elektromos hajtásláncára. Örömünkre szolgál, hogy ennek a kiemelkedő eredménynek az 50. évfordulóját ilyen szemet gyönyörködtető képekkel ünnepelhetjük.

A Nissan történelmének jelenleg is egy izgalmas fejezetét írja, hiszen éppen Crossover kínálatunk megújításával foglalkozunk Európában. Az első generációs, ikonikus és úttörő JUKE utódja 2019 végén került bemutatásra és kiemelkedően népszerű a vásárlók körében. Az újonnan elektromosított zászlóshajó Qashqai harmadik generációját is most indítottuk útjára Európában, az X-Trail illetve az Airya Crossoverek pedig jövő évben érkeznek.” – jegyezte meg Coralie.

A legendás 240Z-t 1971-es Kelet-afrikai Rally-győzelme alkalmával Edgar Hermann vezette Hans Schüller navigátor segítségével. A rally valóban egy nagy visszhangot okozó siker volt a márka számára a 240Z második és hetedik pozíciójával. Az eredmény továbbá a márka második egymást követő rallygyőzelme volt.

Az ültetett 240Z-t egy 2.4 literes, soros, hathengeres, 210 lóerőt produkáló motor hajtotta, mely az erőt a hátsókerekre irányította. Az autót 2013-ban rekonstruálták és a Nissan örökség gyűjtemény részévé vált, mely Zamában, a Nissan globális központjához közel található Japán Kanagawa tartományában.