AutóAddikt Hírek Nyolc évvel hamarabb teljesítette a Ford a gyártáshoz kapcsolódó CO₂-kibocsátás csökkentési célját

Nyolc évvel hamarabb teljesítette a Ford a gyártáshoz kapcsolódó CO₂-kibocsátás csökkentési célját

A Ford Motor Company a héten a tizenkilencedik éves Fenntarthatósági Jelentésében jelentette be, hogy a tervezetthez képest nyolc évvel hamarabb teljesítette a gyártáshoz kapcsolódó emissziócsökkentési célját.

A Ford Környezetvédelmi Minőségi Irodája még 2010-ben jelölte ki ezt a cél, hogy 2025-re a vállalat gyártási tevékenységből eredő globális széndioxid-kibocsátását járművenként 30 százalékkal csökkentsék

A Ford a vártnál kétszer gyorsabban érte el a kijelölt célt. Az eredmények igen meggyőzőek. A gyártásból származó globális CO₂-kibocsátás több 3,4 tonnával csökkent 2010 és 2017 között – ami több mint 728.000 személyautó egy évnyi üvegházhatású gázkibocsátásának felel meg.

„Büszkék vagyunk a munkára, amit e cél elérése érdekében elvégeztünk” – mondta Bruce Hettle gyártásért és munkaerő-gazdálkodásért felelős csoportszintű alelnök. „Több fejlesztést is elvégeztünk gyártási tevékenységeinkkel kapcsolatban – az üzemekben alkalmazott világítástól kezdve az üzemek összevonásáig –, és ezek mind szerepet játszottak abban, hogy sikerült drámai mértékben csökkenteni CO₂-lábnyomunkat.”

A Ford a gyártólétesítményeiben bevezetett energiatakarékossági és hatékonysági intézkedések révén mérsékelte kibocsátási lábnyomát. Ilyen intézkedés volt például több mint 100-000 LED világítótest felszerelése és a fényezési műveletek megújítása is.

„A fényezési folyamat során sok energiát használunk fel” – mondta Andy Hobbs, a környezetvédelmi minőségi iroda igazgatója. „A festékréteg nem száraz felületekre történő felvitelét lehetővé tévő technológia bevezetése révén kiküszöbölhető a szárítókemence használata, így több üzemben is jelentősen csökkent az energiafogyasztás, miközben ez nem érintette a munka minőségét.”

A minimális mennyiségű kenés (Minimum Quantity Lubrication) technológia egy másik energiatakarékos technológia. A MQL technológiánál a szerszámgépekben nagyon kis mennyiségű kenőanyagot használnak, amit közvetlenül fecskendeznek atomizált pára formájában a szerszám hegyére, a korábban alkalmazott nagy mennyiségű hűtőanyag/víz keverék helyett.

A Ford most egy újabb célt dolgoz ki, ami a megújuló energia alkalmazásával függ össze.

„Továbbra is ambiciózus célokat fogunk kijelölni, és ezek megvalósítása érdekében innovatív gyakorlatok kialakításán dolgozunk majd” – mondta Hettle. “Következő stratégiánk középpontjában az áll, hogy növeljük a megújuló energia felhasználását a Fordnál, miközben energiahatékonyságunkat is fenntartjuk.”

Emellett a Ford továbbra is odafigyel a járművek kibocsátásainak csökkentésre, mindent megtéve azért, hogy teljesítse a Párizsi Klímaegyezményben előírt CO₂-kibocsátás csökkentést. A vállalat – ezzel is utat mutatva a jövőbe – 11 milliárd dollárt fektet be azért, hogy 2022-re 40 hibrid, illetve teljesen elektromos hajtású modellje jelenjen meg az utakon.

Kiemelések a Fenntarthatósági Jelentésből

A 2017-2018-as Ford Fenntarthatósági Jelentésben vázoljuk a felelős üzleti gyakorlatok terjesztése érdekében zajló munkát:

Mobilitási megoldások

A Ford 2018-ban úttörőnek számító programot indított el a szaúd-arábiai Dzsiddában a helyi Effat Egyetem segítségével. A program neve Driving Skills for Life ‘For Her’. Miután egy királyi rendeletet feloldotta a szaúdi nők autóvezetésének tilalmát, a maga nemében elsőnek számító program célja a nők autós oktatása. Az első tanfolyamot – ahol megtanulhatták az autóvezetők számára legfontosabb készségeket, illetve a biztonságos vezetés alapjait – több mint 250 nő végezte el.

A díjnyertes „Driving Skills for Life” programnak ez a helyi viszonyokra szabott változata lehetővé teszi a nők számára, hogy nagyobb mobilitást élvezhessenek a jövőben.

Villamosítás

Együttműködve a BMW Csoporttal, a Daimler AG-val és a Volkswagen Csoporttal (benne az Audival és a Porschéval), a Ford egyike az IONITY alapítóinak. Ez egy páneurópai közös vállalkozás, melynek célja egy gyorstöltő hálózat kialakítása elektromos járművek részére. Az IONITY számára kijelölt cél 2020-ra 400, egyenként 350 kW töltőkapacitású gyorstöltő állomás létrehozása Európa központi fekvésű helyszínein. Ez lehetővé teszi majd a töltési idő jelentős csökkentését a meglévő rendszerekhez képest. 20 állomás építése már 2017-ben elkezdődött különböző európai országokban, s az első ilyen töltőállomás 2018-ban nyílik meg Németországban. Ezek a az erőfeszítések elősegítik az elektromos járművek bevezetését, ami hozzájárul majd a klímaváltozás elleni fellépéshez.

Termékek és tevékenységek

Amellett, hogy a vállalat már elérte a gyártásból származó üvegházhatású gázkibocsátás 32 százalékos csökkentését, a Ford mintegy 300 alkatrészt megújuló anyagok felhasználásával gyárt. A márka járműveiben nyolc fenntartható anyag található: szója, búza, hibiszkusz, fa cellulóz, juta, kókusz és ricinus. Az alacsonyabb energiafelhasználás, a kisebb mérvű hulladéktermelés és a fosszilis üzemanyagok alkalmazásának csökkentése révén a vállalat 103 millió kilogrammal csökkentette CO₂-kibocsátását a szójaalapú hab 2011-ben történt bevezetése óta; ez megfelel annak a mennyiségnek, amit négymillió fa köt meg egy év alatt.

A Ford társadalmi szerepvállalása

A Ford világszerte elkötelezett amellett, hogy szerepet vállaljon a helyi közösségek életében. 2017-ben a Ford Motor Company Alapítvány 63 millió dollárnyit adománnyal támogatott jótékonysági célokat. A vállalat aktív és nyugdíjas dolgozói 237.000 órányi munkát végeztek önkéntesként 1700 közösségi projekt keretében 40 országban. Emellett a Ford és Lincoln márkakereskedések további, több mint 110 millió dollárral és 50.000 órányi munkával támogattak jótékonysági kezdeményezéseket, katasztrófavédelmi tevékenységeket és nonprofit szervezeteket helyi közösségeikben.

A teljes jelentés itt olvasható: sustainability.ford.com.