AutóAddikt Magazin Okos autók fejlesztése, SAP – képbe jön a SEAT és a Samsung...

Okos autók fejlesztése, SAP – képbe jön a SEAT és a Samsung is

Az SAP együttműködést kötött a Volkswagen-csoporthoz tartozó SEAT autógyártóval és a Samsung Electronics vállalattal a jövő okos autói fejlesztése érdekében.

okosauto-sap-seat-samsung-autoaddikt-2

A szoftvergyártó és a német EnBW áramszolgáltató közös fejlesztése eredményeként pedig márciusban egy intelligens utcai lámpát is bemutattak, amely a jövő okos városaiban lakók életét könnyíti meg.

Közelednek az okosautók

Az SAP, a SEAT és a Samsung együttműködése keretében parkolóhelyet lehet keresni, azt lefoglalni és fizetni. Az SAP Vehicles Network és az SAP HANA felhőplatform előnyeinek köszönhetően a SEAT autói hozzáférnek egy világszintű, utcai parkolókat és parkolóházakat tartalmazó adatbázishoz, ahol a parkoló rendszerekkel integrált technológia a Samsung Pay alkalmazással biztonságos fizetést tesz lehetővé. A szolgáltatás a SEAT ConnectApp applikáción keresztül elérhető lesz a felhasználók számára, akik ujjlenyomat-azonosítást követően foglalhatnak parkolóhelyet. Ezután az alkalmazás a helyszínre navigálja a járművezetőt és a sorompó az autó közeledtével felnyílik, távozáskor pedig az applikáción keresztül automatikusan megtörténik a parkolódíj kifizetése.

Az SAP 2015 végén indította útjára az SAP Vehicles Network (SVN) megoldást az Egyesült Államokban és Európában, amellyel a vállalat az olyan jármű alapú szolgáltatásokra koncentrál, mint az okos parkolás (Connected Parking) vagy az okos tankolás (Connected Fueling). Az SAP HANA felhő platformján alapuló SVN üzleti hálózat lehetővé teszi, hogy a járművezető a Dolgok Internetéről adatot osszon meg, például aktiválja az üzemanyag szivattyút a töltőállomáson és helyben fizessen, vagy akár parkolóhelyet foglaljon.

Az együttműködéssel a vállalatok célja, hogy a megkönnyítsék a parkolást a városokban, miközben újabb jármű alapú szolgáltatásokat vezetnek be.

Okos városok fénye

Az SAP és az EnBW áramszolgáltató fejlesztésének köszönhetően a jövő utcalámpái számos hasznos adattal szolgálnak majd a környezetükről szenzoraik segítségével és az IoT (dolgok internete) mind nagyobb szerephez jut a városfejlesztés területén is. Az új megoldással a közlekedési dugókról vagy a szabad parkolóhelyek számáról is információ nyerhető, így a parkolóhely-keresésre szánt idő és a forgalom egyaránt csökkenthető, ahogy a levegőszennyeződés mértéke is valós időben nyomon követhető. Az intelligens lámpák LED világítást alkalmaznak, az okostelefon felhasználók számára Wi-Fi hotspotként, az elektromos autók esetében pedig töltőállomásként is szolgálnak majd, de számos egyéb funkciót is kínálnak, például vészhívóval és a karbantartási igényt előre jelző rendszerrel rendelkeznek.

okosauto-sap-seat-samsung-autoaddikt-1

Az SAP HANA Cloud Platform megoldáson alapuló intelligens utcalámpákat jelenleg Németországban, Karlsruhéban tesztelik.

Előző cikkHétvégén WTCC a Hungaroringen, a Volvo Polestar Cyan Racing is főszerepet kap
Következő cikkÖtcsillagos Euro NCAP minősítés az új Toyota Prius modellnek