AutóAddikt Újdonságok Opel OnStar és IntelliLink: az Opel Astra K mobilitása

Opel OnStar és IntelliLink: az Opel Astra K mobilitása

Számos meggyőző és egyben ösztönző kapcsolódási megoldást fedeztünk fel az új, 2016-os Opel Astra K nemzetközi bemutatóján. Az eseményről itt olvashatnak, illetve kapcsolódó részleteket alább közlünk.

opel_astra_k_2016_nemzetkozi_menetproba_009

Régi hagyomány az Opelnél széles közönségnek elérhetővé és megfizethetővé tenni a személyes mobilitást. Már az első kompakt modelljében – Kadett 1, 1936-ban – magasabb kategóriák újításait és műszaki megoldásait vezette be, és hű maradt ehhez az új Astrával is: az autó élvonalbeli csatlakoztathatósága és sok egyéb jellemzője a 2013-as Frankfurti Autószalonon bemutatott Opel Monza Concept néhány vízióját ülteti át a valóságba.

Ez a márka első modellje, amelyben benne lesz az Opel OnStar személyes online- és szolgáltatási asszisztens (magyarországi bevezetés 2016-ban). A díjnyertes IntelliLink infotainment-rendszer két új változata is premierjét ünnepli az új Astrával. Ezek még gyorsabban és átfogóbban hozzák be az okostelefonok világát és alkalmazásait az autóba, Android 5.0 Lollipop- és Apple iOS 8 (vagy magasabb) kompatibilisek. Az Android Auto és az Apple CarPlay segítségével például térkép- és hírszolgáltatások használhatók, illetve olyan appok, mint a Stitcher, a Podcast, a Spotify vagy az Umano, a rendszertől függően a kormánykerékről vagy az akár nyolccolos érintőképernyőről vezérelve.

„Csatlakoztathatóság terén nagyon jól áll az Opel. Ezt már a díjnyertes IntelliLink infotainment-rendszerünk is bizonyítja. Az Opel OnStarral széles publikumnak tesszük hozzáférhetővé a jövőbemutató technikát“, mondta az Opel Csoport főnöke, Dr. Karl-Thomas Neumann. „Az Opel OnStar úttörő megoldás, új standardot állít fel a biztonságban, ugyanakkor még komfortosabbá teszi az autózást. A közvetlen párbeszéd az ügyfeleinkkel megerősíti kötődésüket a márkához. Mindez további potenciális vevőket hoz az Opelnek.“

Nagy teljesítményű mobil WLAN-hotspot, 4G/LTE-kapcsolat

 A 19 éve az Egyesült Államokban életre hívott OnStar ma már Kínában, Mexikóban és az Államokban hétmillió ügyfelet számlál, mint hálózati biztonsági megoldások, értékes mobilitási szolgáltatások és haladó informatikai technikák kínálója. Most a márka szinte valamennyi személyautó-sorozatába vonul be fokozatosan az Opel OnStar. Európában a 13 prémium-piac a következő: Ausztria, Belgium, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Svájc – ezeket Magyarország 2016-ban követi.

Az Opel OnStarral nagy teljesítményű 4G/LTE-WLAN-hotspottá lesz az Astra. Akár hét végkészülék kapcsolható a rendszerhez. Maximális hatótávról, a lehető legjobb kapcsolódásról és stabil internetről speciális antenna gondoskodik. A rendszerhez tartozó SIM-kártyának köszönhetően nincs szükség okostelefonra a felkínált szolgáltatási lehetőségek igénybevételéhez. A 4G/LTE technika először Németországban, Nagy-Britanniában és Hollandiában áll rendelkezésre, majd lépésről-lépésre vezetik be egyéb országokban is.

Átfogó szolgáltatáskínálat

Az Opel OnStar kiterjedt szolgáltatásai között olyanok szerepelnek, mint a vészhívás, az autómentő, valamint a távvezérlés a MyOpel okostelefonos alkalmazással. Az Opel OnStar filozófiájához hozzá tartozik, hogy élő emberrel beszél az ügyfél, nincs automatára vagy postafiókra utalva. Az Opel OnStar tanácsadói egy modern központban ülnek, az angliai Lutonban. Az év 365 napjának mind a 24 órájában elérhetők, és a felhasználó saját nyelvén válaszolnak.

opel_astra_k_2016_nemzetkozi_menetproba_016

Kapcsolatba lépni velük a belső tükör armatúrájának három gombjával lehet. A kék gomb például járműdiagnosztikára vagy automatikus célmegadásra való. Ha például éttermet vagy közeli benzinkutat keres valaki, az Opel OnStar tanácsadója direkt betáplálja azt az autó navigátorába. A piros SOS-gomb azonnali segítséget hív, akár meg tudják nyomni az autóban ülők, akár nem, hiszen ha a baleset egy szemtanúja tesz így, akkor is ott van az Opel OnStar speciálisan kiképzett embere. Légzsákos balesetkor automatikus a kapcsolatfelvétel az őrangyallal. A tanácsadó megkérdezi, kell-e segítség, és ha igen, akkor milyen. Amennyiben senki sem válaszol, megadja a baleset földrajzi pozícióját a mentőknek, hogy a helyszínre vonulhassanak.

A Privát-gomb megnyomásakor rejtve marad a pillanatnyi tartózkodási hely – az Opel OnStar felhasználója kontroll alatt tarthatja adatait. Ha viszont légzsákos karambol történne, akkor a biztonság az első: mégis automatikusan elmegy a pozíció, hogy a lehető leggyorsabban kiérjenek a mentők.

Az Opel OnStar felhasználójának ezeken felül rendelkezésére áll a MyOpel okostelefonos alkalmazás is, amellyel bárhonnan kapcsolatba léphet az Opel OnStarral. Például, ha ellopták az autót, és blokkolni kell a gyújtást, vagy ha ismeretlen az aktuális tartózkodási hely. Lehívhatók fontos adatok, mint az olajszint vagy a gumiabroncsok nyomása, tárhatók vagy nyithatók az ajtózárak, ha éppen kizárta volna magát az ember.

A teljes Opel OnStar szolgáltatási választékot ingyen használhatják az első 12 hónapban az Astrák és az egyéb Opel modellek tulajdonosai.

 Okostelefon integrálás Android Autóval és Apple CarPlay-jel

Két új IntelliLink-rendszer ünnepli premierjét az Opel Astrával: az R 4.0 IntelliLink és az integrált navigátoros Navi 900 IntelliLink. Mindkettő lehetőséget ad az okostelefon teljes körű és sima használatára a kocsiban. Az R 4.0 IntelliLink kompatibilis az Apple CarPlayjel és az Android Auto rendszerrel, így az autós használhatja például az Apple Maps vagy a Google Maps térképeit. a Navi 900 IntelliLink-renszer máris kompatibilis az Apple CarPlay-jel, majd a következő években hozzá jön az Android Auto is.

Az egyes rendszereket úgy alakították ki, hogy leképezzék az okostelefon-felhasználók által leggyakrabban használt funkciókat. Az Apple CarPlay menet közben problémamentes hozzáférést biztosít az iPhone funkcióihoz, és kijelzi azokat a műszerfali monitoron. Segítségével az autós például az érintőképernyőről vagy a Siri hangvezérléssel kezdeményezhet telefonhívást, küldhet és fogadhat üzenetet, hallgathat zeneszámokat. Az Apple CarPlay támogat térkép-, hír-, telefon-, zenei- és egyéb alkalmazásokat. Ezek teljes listája itt található: apple.com/ios/carplay. Az Android Auto középpontjában a Google Maps, a Google Now és a Google-lal beszélgetés lehetősége áll, akárcsak az audio- és üzenet-appok sora – néhány példának elég a WhatsApp, a Skype, a Google Play Music, a Spotify és a Podcast-Player. Az összes használhatót felsorolja az android.com/auto.

Az infotainment-szolgáltatások a középkonzol akár nyolccolos érintőképernyőjéről kezelhetők, de egyesek a kormánykerékről vagy hangvezérléssel is. Hogy minimális legyen a figyelemelterelés, a legfontosabb információkat le lehet hívni a vezető közvetlen látóterébe, a sebességmérő és a fordulatszámmérő közötti mezőbe. Ha van Opel OnStar az autóban, akkor az okostelefon bejelentkezhet a WLAN rendszerébe, így bejönnek a valósidejű útinformációk és a legújabb térképek. Mivel az adatokat szerver tárolja, nem pedig a mobiltelefon, a felhasználónál kevés tárhelyre van szükség.

Finom részletek, kiváló kapcsolódás

Valamennyi rádióhoz, az R 300 BT alapkészülékhez is tartozik Bluetooth-kapcsolat, audiostreaming, aux-in és USB-csatlakozó. Az opcionális, digitális DAB+ rádióvétel viszont óriási mértékben javítja a programválasztékot és a hangminőséget. A Navi 900 IntelliLink lehetőséget ad a kezdőlap tetszés szerinti alakítására és kedvencek rögzítésére. 60 tárhely várja a rádióadókat, kapcsolatokat, címeket, telefonszámokat vagy lejátszási listákat.

Kicsiny, de finom részletek kerekítik ki az Astra kapcsolódási programját. A hátsó ülésen utazók például két opcionális USB-csatlakozóról vételezhetnek maximum 2100 mA áramot. Ha benne van a kombinációban az Opel OnStar és a hozzá tartozó WLAN-hotspot, akkor semmi akadálya a filmek, a csevegés vagy az internetezés zavartalan élvezetének. Hozzájárul mindehhez az opcionális okostelefon-tartó PowerFlex Bar adaptere is, 5 voltos áramellátással.

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS-1D Mark IV fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: ASUSAcer, Gigabyte