AutóAddikt Magazin Tanácsok a Fordtól: hogyan tehetjük az autónkat biztonságos és egyben higiénikus környezetté?

Tanácsok a Fordtól: hogyan tehetjük az autónkat biztonságos és egyben higiénikus környezetté?

Európa-szerte szigorú intézkedésekkel próbálunk védekezni a COVID-19 vírus ellen, ám ezek főképp a személyes higiéniára és a tömegközlekedésre vonatkoznak. De mi a helyzet az autóinkkal?

Mivel a tisztaság manapság nagyon fontos kérdés, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy az autónk olyan terület, ahol a vezető és az utasok egyaránt rengeteg felülethez hozzáérhetnek – méghozzá minden egyes utazás során.

Az ajtók nyitásától kezdve a fűtés beállításán át egészen a világítás felkapcsolásáig vagy a sebességváltásig sok olyan érintkezési pont létezik, ahol autónk szinte vonzza a szennyeződéseket és a kórokozókat.

„Alapvető fontosságú, hogy mindenki kövesse a hivatalos javaslatokat, például 20 másodpercen át alaposan mosson kezet szappannal és vízzel. Ám akkor is legyünk ugyanilyen tudatosak, amikor az autónkat kell használnunk, ezért a jármű mindenképpen legyen tiszta és higiénikus, különösen a COVID-19 járvány idején” – mondta Dr. Jennifer Dodman, a Ford Nagy-Britannia orvosigazgatója.

A biztonsági övek minden autós tisztító listájának élén kell hogy szerepeljenek, hiszen ezeket minden alkalommal használjuk, amikor autóba ülünk. Az öv állítgatásának gyakorisága attól is függ, hányan használják, de általában három érintkezési ponttal kell számolnunk. És mivel az öv keresztezi a testet, nagy eséllyel tapadhatnak meg rajta a köhögés-tüsszentés folyadékcseppjei – ahogyan a kormánykeréken is, ami közvetlenül a vezető előtt helyezkedik el.

Jó hír viszont, hogy nincs szükség speciális eszközökre és szerekre ahhoz, hogy autónk higiénikus legyen, hiszen itt is beválnak azok a fehérítőmentes antibakteriális tisztítószerek, amelyeket otthonunkban is nap mint nap használunk.

A fentiek mellett sok egyéb pont létezik (például a kerékszelepek porvédő kupakjai vagy a fejtámlák), amelyeket ritkábban érintünk meg, így aztán elég hosszú listát állíthatunk össze a tisztítandó területekről. Kellemes takarítást!

KÜLSŐ

* Ajtókilincsek

* Ablakkeretek és tető

* Csomagtérajtó kilincs

* Üzemanyagtöltő nyílás fedél

* Kerékszelepek és porvédő kupakok

UTASTÉR

* Ajtó/motorház/csomagtér nyitó kilincsek és fogantyúk

* Kalaptartó

* Rögzítő fülek a csomagtérpadlón

* Elektromos ablakemelők gombjai

* Napfénytető gombjai

* Ajtózsebek

* Biztonsági övek és csatlakozóik

* Kormánykerék

* Ülésállítás gombjai vagy karjai

* Kürtgomb

* Kapcsolókarok a kormány mögött

* Szellőzőnyílások

* Műszerfal

* Motorindító gomb

* Kulcsok

* Sebességváltó

* Kézifék

* Multimédia kijelző

* Fűtés kezelőszervei

* Kesztyűtartó/tárolórekeszek

* Felhasználói kézikönyv

* Pohártartók

* Visszapillantó tükör

* Kabinvilágítás

* Fejtámlák

* Ülészsebek

A MOTORHÁZTETŐ ALATT

* Motorháztető nyitó kar

* Motorburkolat

* Nívópálca

* Mosófolyadék betöltő nyílás kupakja

* Olajbetöltő nyílás kupakja