AutóAddikt Autóteszt BMW BMW i4 M50 – az M-elektrifikáció lenyűgöz!

[TESZT] BMW i4 M50 – az M-elektrifikáció lenyűgöz!

Az elektrifikációs folyamategyüttes elérte a BMW M divízióját is, nem meglepő módon kimagaslóan lenyűgözőre sikerült a végeredmény. Bár szerkesztőségünk teljes mértékben a petrolhead kategóriát képviseli minden értelemben, a BMW i4 M50 meg tudta lepni csapatunkat. Teszt.

Ami jó a BMW i4 M50-ben sok-sok más mellett, az az, hogy a küllem és a formavilág nem akar túlzottan a jövőbe mutatni. Ezalatt annyit kell érteni, hogy csak amiatt, hogy a koncepció elektromos, meg innovatív, meg huszonegyedik századi, még nem kell túlzóan merész és túlbonyolított formaterveket alkalmazni. A BMW i4 M50 mindezekből adódóan ránézésre egy szimplán sportos, belevaló M-es BMW 4, a mai hűtőmaszk-koncepcióval, tradicionális sportszedán külsőségekkel.

Mint ahogyan említettük feljebb, a BMW i4 M50 is megkapta a széles, homológ vonalvezetésű hatalmas vesepárost, lamellásan; bár a beömlők részben látják csak el eredeti funkciójukat – némely rész pusztán műanyag, viszont rendkívül jót teszt a vizualitásnak. Természetesen az aprócska M-plakett sem hiányozhat a felhozatalból, ez az autó szinte minden felületén fellelhető, oldalt és hátul, valamint a felnik felületén is. A hűtőmaszkba élcesen ékelődik a motorháztető vezérvonalától jól elkülönülő BMW embléma, ez is ki lett emelve pár masszív törésvonallal, míg a rendszámtábla kialakítás helye a maszk nagyjából közepén fut végig.

Hatalmas beömlők kaptak helyet a bal és jobb oldalakon is, ez rendkívül sokat teszt hozzá a sportosság kihangsúlyozásához. Nem nevezhető túl gömbölydednek a BMW i4 M50, viszont pontosan annyira sarkított a dizájn, amennyire imádnivaló az egész egységet tekintve.

Tökéletes formavilág

A gépháztetőn is tovább futnak az élek, egészen a front szélvédő határvonaláig, itt finoman beleolvad a felületi síkba, majd a fényezés színárnyalatát (színjátszóságát) kihasználva alkot összetéveszthetetlen formaiságot. S hozzá kell tennünk: amennyire szkeptikusak voltunk kezdetben a BMW új vesekialakításának mikéntjével, úgy szeretjük meg percről perce. Vagy csak szokjuk, az is lehet – mindegy is: elmondhatjuk, hogy a bajorok jó úton járnak a formatervvel, a dizájnnal. Persze azért nem árt, ha a dinamizmust hirdető vonalon van erősebben jelen mindez.

Oldalnézetből grancoupé: a BMW i4 M50 tulajdonképpen nem szedán, nem is ötajtós. Ez ebből a perspektívából kevésbé látszik, hirtelen blikkre szedán nyilván, a klasszikus formairányzat itt jön ki a legjobban. Ami szembetűnő leginkább, az a kilincsek újragondolása; a BMW szakított a tradicionális verziókkal. Érdekes, hogy bár Tesla-szerű a koncepció, mégsem elektromotoros a megoldás, esetünkben szimplán „analóg” nyithatók az ajtók.

Pár bekezdéssel feljebb már taglaltuk a markáns törésvonalak jelenlétét a BMW i4 M50-en, most folytatjuk – az ajtók felületén, a küszöbökön, a hátsó, C oszlop alatti részeken szintén megtaláljuk ezeket. Nem szabad elfelejtenünk, hogy mindezek nem mellesleg a CW-érték kedvező alakulásáért is felelnek, ami ugyebár egy elektromos autónál elengedhetetlen a hatótávot, hatékonyságot illetően.

Egyediség, kivételesség, félreismerhetetlenség

Talán leginkább hátulnézetből tekinthető megszokottnak a BMW i4 M50. A lámpák rajzolata hagyományos, kevlár hatású betétek ide is kerültek, sőt, még kipufogóöblök is fellelhetők a lökhárítóelem alsó kialakításában, diffúzorpanelt közrefogva.

Érdekes, hogy enteriőr tekintetében nem érezhető annyira az innovatív megvalósítás, mint mondjuk a külső optikai témák terén. Sebaj, majd a facelift nyilván hozzátesz, ha lesz egyáltalán jelentős, és nem a következő generációs i4 érkezik ehelyett – ki tudja? A kormánykerék kialakítása átlagos, általános, nincs kiegyenesített alsó ív, vagy kicsattanó sportos hatás. Ilyet látunk a hagyományos M-szériánál, vagy akár a szimpla hármasoknál is. A háromküllős kialakításnál a két keresztoldalon a legfontosabb kezelőelemek találhatók meg, a fogás ergonomikus, kifejezetten vaskos.

Minden LCD, a központi óracsoport, valamint a középkonzol is, a lehető legtöbb információt képes a BMW i4 M50 megjeleníteni ezeken a kijelzőkön. A légbeömlők kialakítása visszafogott, matt krómmal, a váltókar és a hozzá tartozó kieglszítő kezelőgombok, módválasztó szintén jól kézre esnek. A közbenső műanyagburkolatok a kívülről már jól megszokott karbonhatást hordozzák.

A beltérben minden a sportosságra hangolás jegyében került kialakításra

Rendkívül jól tartanak a sportülések a BMW i4 M50-ben, amolyan belevaló sportautóhoz méltóan. Ugyanakkor nem kényelmetlenek, nem kemények túlzóan, és a ki-beszállás sem bonyolult. Az más kérdés, hogy az oldaltartó bordák mennyire fognak kikopni a folyamatos surlódástól, aminek ki vannak/lesznek téve a hétköznapokban.

Hátul elegendő helykínálatot kapunk, optimális váll- és fejterekkel, a térdtér is jó kialakítású. Az ülőlapok, hátlapok megfelelő komfortot adnak, azonban itt is érződik a keményhangolás.

Nem titkoltan a BMW a BMW i4 M50-vel kezd egy olyan korszakot, amelyben a fosszilis üzemanyaggal működő M-szériát elektrifikálják, jövőbe mzutatóbbá teszik. Ez nyilván komoly feladatot rótt a tervezőmérnökökre, ugyanis az M-et kultiváló felhasználói kör igencsak kényes az ilyen jellegű dolgokra – érthető okokból kifolyólag. Nehéz megemeszteni például, hogy a sorhat, vagy netán V8 karakterisztika teljesen a múltba vész, nincs hangorkán durrogásokkal és recsegésekkel, nincs benzingőz, és még sok minden egyéb.

Mindenre odafigyeltek a BMW i4 M50 tervezésénél, hogy a rajongók ne veszítsék hitüket az M-divízió termékeinek létjogosultsága kapcsán: a digitálisan lemodellezett és loopba rakott hangeffektek megkomponálásra Hans Zimmer-t kérték fel, s természetesen ő jegyzi az infotainment bootolásánál, shotdownjánál beúszó rövidke zeneetűdöt is. Tehát a BMW i4 M50 egyáltalán nem statikus és csendes mozgás közben, kigurulásnál visszafogott gépmorajlást, kipufogóhangot hallunk a hangsugárzókból, aztán ha jön a performance, a zajhatások is erősödnek.

Beválik-e a hanggenerátor?

Benzingőz-illat nincs (a Ford kanyarított ilyesfajta megoldást a Mustang Mach-E esetében – illatpatronok közbeiktatásával a szellőzőrendszer légfrissítőként fújja az utastérbe a kívánt illattónust), viszont van elképesztő teljesítmény.

Olyannyira, hogy a nemrégiben tesztelt M3 Competition gyorsulása és menettulajdionságai szinte azonnal háttérbe szorultak: a BMW i4 M50 795 Newtonméter forgatónyomaték azonnali leadására képes a „gázpedál” lenyomása után. Mindez azt eredményezi, hogy Sport Boost módban olyan szinten tapadunk az ülésbe, hogy levegőt nem kapunk. Méréseink szerint a 0-100 kilométer/órás sprint megvolt 3.8 másodperc leforgása alatt (ez 1 tizedet rávert a gyári értékre).

Vég nélküli gyorsulás

Lenyűgöző, hogy a BMW i4 M50 ereje nem fogy el. Oké, ez minden (nagyobb teljesítményű) villanyautó esetében igaz, a nyomaték végig, fordulatszámtól függetlenül jelen van, értelemszerűen nincs turbólyuk, gondolkodás. Ha úgy hozza kedvünk, hogy 140-nél kellene még egy kevés plusz kraft, mi sem egyszerűnn: eszeveszetten tol a majd’ nyolcszázas nyomaték, végeláthatatlanul.

Ha stlíszerűen kilowattban mérjük a BMW i4 M50 teljesítményét, akkor egy kerek 400-as értéket kapunk. Ez 544 lóerőt jelent, melyet két villanymotor táplál az első és a hátsó tengelyekre szinkronban. Így máris megvan az összkerékhajtásunk is, amely hihetetlen stabilitást kölcsönöz az autónak, akár ha szimplán sprintben gondlkozunk, akár ha kanyarokra vadásznánk viszonylag magasabb sebességtartományban.

Érdekes az is, hogy a BMW i4 M50 sportfutóműve kifejezetten kemény, a társítot peres kerekek sem javítanak a komfortérzeten, de mégis olyan szinten siklik az úton az autó, hogy majd’ észre sem vettük a megengedett sebességhatár túllépését. 100-as korlátozásnál úgy érezzük, mintha 40-nel döcögnénk, magasabb tartományokban pedig nagyjából a szélzaj az, ami figyelmeztet.

80.7 kWh nettó kapacitású akkucsomag került a BMW i4 M50 padlólemezébe. Az akkumulátormodul magassága nem éri el a 11 centimétert, így remekül el lehetett helyezni az utastér alatt, és nem volt szükség a kaszni módosítására sem – azzal együtt, hogy a BMW i4 M50 speciálisan az i4 platformra, nem pedig a 4-es Gran Coupé platformjára épül.

Hatótáv tekintetében nyilván két külön dolog a WLTP-féle gyárilag megadott adat, valamint a gyakorlatban kivitelezhető verzió. A gyári 416-520 kilométer, a valós 400-450 kilométer közt mozog méréseink szerint. Nyilván nagyban befolyásol a felhasználási mód, bár érdekes, hogy teljesítményre kihegyezve sem csökkent drasztikusan a range ECOPRO-hoz képest.

Teljesítményéhez képest rendkívül jó az energiafelhasználása

Autóúton, autópályán is kedvező viselkedést mutatott a BMW i4 M50. Hosszú idő után először teszteltünk olyan villanyautót, amely nem vallott szinte rögvest kudarcot a huzamosabb, relatíve magas sebességtartomány alkalmazása mellett, sem eco, sem pedig sportmódban. A visszaszámolt range kilomélterek egyenes arányban maradtak a ténylegesen fogyó kilométerekkel.

80 százalékra villámtöltéssel nagyjából 30-35 perc alatt tölthető fel a BMW i4 M50 akkumulátora, itt 210 kWh töltéssel kell számolnunk. Ugyanakkor ha otthoni, szimpla 16Ah-s hálózattal próbálkozunk, 11-13 óra is beletelhet, amíg elérjük a 80 százalékot. Tesztjeink során 16Ah, 11kWh töltéssel 2 kWh töltés 2 százalék hatótáv-növekedést eredményezett.

A tesztben szereplő BMW i4 M50 ára 26 220 000 forinttól indul.

2022 BMW i4 M50 specifikációk

Motor

Motortípus: teljes elektromos hajtás, 2 db elektromor

Lökettérfogat: N/A cm³

Maximális teljesítmény: 544 LE @ N/A ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 795 Nm @ N/A ford./perc

Erőátvitel: összkerékhajtás, irányváltó

Akkumulátor: 83.9 kWh

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4783 mm

Szélesség: 1852 mm

Magasság: 1448 mm

Tengelytáv: 2856 mm

Első gumik mérete: 245/45 R18

Hátsó gumik mérete: 255/45 R18

Tömeg, üresen: 2290 kg

Megengedett össztömeg: 2735 kg

Csomagtartó mérete: 470 liter, 1290 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 47 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 190 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 10.2 s (gyári), 9.9 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Elektromos hatótáv: 410-450 km

Városi: N/A l/100 km

Országúti: N/A l/100 km

Vegyes: N/A l/100 km

Gyárilag mért eredmények

Elektromos hatótáv (WLTP): 510 km

Elektromos hatótáv (EPA): 450 km

Vegyes fogyasztás: 18-22.5-25.6 kWh/100 km

Városi: N/A l/100km

Országúti: N/A l/100km

Vegyes: N/A l/100km

CO2 kibocsátás: 0 g/km

Bővebb információ a BMW magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: Autóaddikt.hu Facebook oldal

Fotó: Autóaddikt.hu

Együttműködő partnereink: Acer Hungary

Utómunka hardver: Acer