AutóAddikt Magazin Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2022: minden információ a történelmi járműkülönlegességek idei szépségversenyéről

Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2022: minden információ a történelmi járműkülönlegességek idei szépségversenyéről

Az olaszországi Comói-tó partján megrendezett Concorso d’Eleganza Villa d’Este évről évre álomszerű hátteret biztosít a világ legexkluzívabb, történelmi járműkülönlegességeket felvonultató ünnepségének. Eme egyedülálló szépségverseny főszervezőjeként a BMW Group Classic páratlan szenvedéllyel és töretlen elköteleződéssel folytatja tovább több mint 20 éve íródó partnerségét a Grand Hotel Villa d’Este szálloda oldalán.

A főszervező a Villa d’Este szállodával szorosan egyeztetve, évről évre felülvizsgálja a Concorso d’Eleganza Villa d’Este programsorozatát és kereteit, hogy minden alkalommal a kortárs körülményeknek leginkább megfelelő formát ölthessen. A Concorso di Motociclette motorkerékpáros felvonulás ezért továbbra is szünetel, helyette a Cernobbiói hétvégébe egy új, egyedi eseményt építettek be a szervezők: a BMW Group Classic minden érdeklődőt szeretettel vár május 22-én, vasárnap a Villa Erba szállodában megrendezendő „Wheels & Weisswürscht Lake Como” eseményre, amelyet a „Casually Celebrating Cars” témakör égisze alatt hívnak életre. A „Wheels & Weisswürscht Lake Como” a BMW, a Mini és az összes márka nemzetközi klubjait szeretettel, illetve a főszervező otthonának autentikus bajor ízeivel várja. A Villa Erba szálloda területén így számos autórajongó állíthatja ki féltve őrzött gyűjteményét. A fennállása 50. évfordulóját ünneplő BMW M divízió autós sztárjainak külön területet tartanak majd fenn. E sztárok között a Nürburgring három legendás BMW M RingTaxija is jelen lesz.

A Concorso d’Eleganza Villa d’Este idei felvonásának hét kategóriájában mintegy ötven autócsoda mutatkozik be, az autóipar történetének közel száz évéből. Az egyes kategóriák elnevezései az idei évfordulókat és a legkiemelkedőbb különlegességek vonatkozásait tükrözik:

A – The golden age of elegance: the art deco era of motor car design

B – Kompressor! The supercharged Mercedes-Benz

C – Celebrating 150 seasons at Villa d’Este: how grand entrances were once made

D – The Cavallino at 75: eight decades of Ferrari represented in eight icons

E – Born for the racetrack: „Win on Sunday, sell on Monday“

F – 50 years of mean machinery: BMW M cars and their ancestors

G – Breaking the speed barrier: pioneers that pursued the magic 300 kph

A BMW Motorsport GmbH-t 50 évvel ezelőtt, a BMW AG leányvállalataként alapították. Az 1993 óta BMW M GmbH néven működő és azóta legendává érett BMW M divízió lélegzetelállító múlttal büszkélkedhet, nem csupán a versenyautók, de a nagyteljesítményű sportautók mezőnyében egyaránt. A Concorso d’Eleganza Villa d’Este idei felvonásán saját, „50 years of mean machinery: BMW M cars and their ancestors” elnevezésű kategóriája állít emléket és tiszteleg a divízió félévszázados története előtt.

A BMW M divízió fennállásának 50. évfordulója alkalmából idén májusban a BMW Group Classic is számos történelmi járműkülönlegességet kigurít a Comói-tó partjára: a BMW legendás versenyautói éppúgy jelen lesznek, mint a BMW M GmbH mérföldkőnek számító járművei és a BMW 7-es sorozat lenyűgöző, szemet gyönyörködtető nemzedékei.

A BMW Group Classic a történelmi járműkülönlegességek és a legkorszerűbb technológiai innovációk kiállításával képez hidat a személyes mobilitás múltja, jelene és jövője között. A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2022 a luxus, az elegancia és a sportosság csúcsát állítja a középpontba.

A közeli jövőbe két kivételes BMW modell premierje is idő előtti betekintést enged: a várva várt BMW M4 CSL (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 9,8 – 10,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 222 – 227 gramm / km) a Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2022 színpadán ünnepli világpremierjét, a BMW 7-es sorozat első tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzinja, a BMW i7 (a BMW i7 xDrive60 kombinált energiafogyasztása (WLTP): 18,4 – 19,6 kWh / 100 km; előzetes érték) pedig első ízben mutatkozik be a Comói-tó partján megrendezett szépségversenyen. A BMW M 1000 RR motorkerékpár műszaki alapjain a BMW Motorrad is bemutatja jubileumi kiadását, amely a BMW M4 CSL oldalán gurul majd reflektorfénybe.

A Concorso d’Eleganza Villa d’Este másik csúcspontja a Rolls-Royce Boat Tail: a projekt négyéves időszaka alatt a Rolls-Royce három rendkívül egyedülálló autót tervezett egyedi ügyfelei számára. A Boat Tail következő fejezetéről a Concorso d’Eleganza Villa d’Este idei felvonásán rántják le a leplet.

A Ferrari fennállásának 75. évfordulóját szintén saját versenykategória dicsőíti: A „The Cavallino at 75: eight decades of Ferrari represented in eight icons” elnevezésű kategória a legendás olasz márka rendkívüli történetét eleveníti fel.

2022 ráadásul az ikonikus Villa d’Este szálloda számára is rendkívül különleges év: a XVI. században, eredetileg Tolomeo Gallio bíboros magánrezidenciájának tervezett, majd 1873-ban a világ egyik legjobb szállodájává alakított Villa d’Este idén ünnepli 150. szállodai szezonját. A Villa d’Este néma csillogásába és történelmébe szinte lehetetlen nem belefeledkezni, hiszen a szálloda az elmúlt 150 szezonban a filmművészet, a művészet, az irodalom, a politika és az üzleti élet legnagyobb alakjait látta vendégül. A legendás szálloda mindvégig kiállta az idők próbáját és méltóságteljesen fejlődött, 150. szezonját ünneplő, jubileumi évében pedig azon hagyományai előtt tiszteleg, amelyek miatt mind a mai napig világszerte híres és imádott. A Concorso d’Eleganza Villa d’Este idei hétvégéjén mindez önálló kategóriát érdemel: a „Celebrating 150 seasons at Villa d’Este: how grand entrances were once made” elnevezésű kategória azokat a járműkülönlegességeket gyűjti csokorba, amelyek az 1929-ben megrendezett első felvonás óta a Coppa d’Oro Villa d’Este vagy a „Best of Show” trófea győzteseiként vonultak be a legendás szépségverseny történelmébe.

A nagy hagyománynak örvendő Prelude Tour felvezető kirándulás idén először a közeli Milánóból indul. A történelmi járműkülönlegességek a Concorso d’Eleganza Villa d’Este előtti csütörtökön, gondosan kiválasztott útvonalon gurulnak végig a Comói-tó partján, ahol délutánra érkeznek meg a legendás szépségversenynek otthont adó Cernobbióba. A rajongók Milánó belvárosának különböző pontjain is megcsodálhatják a járműveket. A résztvevők fő parádéjára szombaton kerül sor a Villa d’Este szálloda parkjában, ahol a legszebb autónak nyilvános szavazás útján ítélik oda az exkluzív és áhított Coppa d’Oro Villa d’Este elismerést.

A világhírű esemény idei felvonása ismét vasárnap, az egyes kategóriák legjobb helyezést elért résztvevőinek felvonulásával és a jövőbe mutató koncepcióautók Villa d’Este szállodában megrendezett kiállításával ér véget. A kategóriák győztesei ekkor veszik át fényes trófeáikat, a „BMW Group Trophy – Best of Show” díjátadójára pedig már a délután folyamán sor kerül.

Az A. Lange & Söhne óramanufaktúra immár tizedik éve a Concorso d’Eleganza Villa d’Este értékes partnere, amelynek jeléül a „Best of Show” trófea győztese egy egyedi, fehéraranyból készült 1815 CHRONOGRAPH modellt is kap. Az egyedülálló órával az A. Lange & Söhne a motorsport és az időmérés történelmi kapcsolatának állít emléket.

A Concorso d’Eleganza Villa d’Este őszinte köszönetét fejezi ki régi partnereinek, az A. Lange & Söhne óramanufaktúrának és a Vranken-Pommery Monopole vállalatnak az évek óta gyümölcsöző, kiváló együttműködésért.

A rendezvénnyel és a jegyvásárlással kapcsolatos további információk a Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2022 hivatalos weboldalán találhatók: www.concorsodeleganzavilladeste.com

A Concorso d´Eleganza Villa d´Este 2022 helyszínen készült fényképei és videói május 21-től az alábbi weboldalon lesznek megtekinthetők: www.bmwgroupclassic-downloads.com