AutóAddikt Autóteszt Citroën Citroën Jumpy Club M 2.0 BlueHDi – a vállalkozás sikere

[TESZT] Citroën Jumpy Club M 2.0 BlueHDi – a vállalkozás sikere

Sok esetben meghatározó lehet egy célirányos vállalkozás esetében a megfelelő kishaszonjármű kiválasztása. Főként olyan esetekben, amikor a profil leginkább a szállítmányozásra irányul – kis- és közepes cégekhez javallott az új Citroën Jumpy beszerezése. Akár flottában is.

Tudvalévő, hogy a korábbi, egyébként jól bevált Citroën-Peugeot-Fiat hármas olasz tagjának a helyére a Toyota férkőzött haszonjármű-területen, így nem meglepő, ha a Citroën Jumpy-Peugeot Expert házon belüli páros kiegészítő résztvevőjét a Toyota ProAce személyében kell keresnünk. Szinte csavarra megegyeznek, de a felszereltség, az enteriőr-béli elgonolások azért minden esetben mások és mások.

Lesz teszt mindegyik szereplőről, azonban elsőként a Citroën Jumpy érkezett szerkesztőségünkhöz. Örülünk minden egyes kishaszonnak, hiszen olvasóink jelentős hányada folyamatos érdeklődést mutat a kategória iránt, arról nem is beszélve, hogy a legendássá lett francia dízelmotorok fenntarthatósága és megbízhatósága még inkább nyom a latba.

A küllem meggyőző, ugyan hajaz a klasszikus kishaszonjármű-megjelenésre, mégis számtalan, a kategórián túlmutató részlettel lett felvértezve az új Citroën Jumpy. Kissé gömbölyded formavilággal, húzott front fényszóró rajzolattal, illetve az elmaradhatatlan hűtőmaszkba kanyarított márka emblémával domborít, a maga kellően visszafogott krómberakásaival, nélkülözve a színre fújt lökhárítókat és tükröket.

Hagyományos, klasszikus formavilág: amilyennek egy kishaszonjárműnek lennie kell

Oldalnézetben már látszik jól, hogy a 3.2 méteres tengelytáv sejteti az autó tényleges, 4959 méteres hosszát, amelyből az is következik, hogy a raktér méretezése is figyelemre méltó.

Mindezekből adódóan a manőverezésnél – elsősorban belsőíves, szűkebb kanyaroknál figyelni kell jól, hogy nehogy padkázás legyen a vége ténykedésünknek. Parkolóházak e tekintetben nem a legideálisabbak számára (kacskaringós, kanyargósak semmiképp), annak ellenére, hogy az 1895 milliméteres magasság lehetővé teszi, hogy a legtöbb mélygarázsba beférjünk vele. Az Aréna Plaza-ba gond nélkül be is parkoltunk, ott 2.1 méter a magasságkorlátozás, viszont kihajtásnál ha a belvárosi irányt választjuk, ott bizony figyelni kell az első lesorolásnál a kivezető út falainak szűk keresztmetszetére.

Hátulról szemlélve a Citroën Jumpy tesztautót, feltűnő lehet az ablakok jelenléte úgy, hogy az oldalak zártak, illetve az utaskabin is kapott egy teljes elválasztópanelt a raktértől. Ennek a konfigurálás az oka, ugyanis számtalan módon lehet személyre szabni az autót, kényünk és kedvünk szerint – nem éreztük zavarónak ezt, van, akinek ilyen elgondolásai lesznek, amikor kitalálja, miként és hogyan virítson Jumpy-je vásárlás után.

Kényelem, komfort kipipálva

Egyszerű és lényegre törő a Citroën Jumpy utastere, a vezetőállás kellően magasra pozícionált, a műszerfal jól áttekinthető és megfelelően informatív.

A sofőr mellett még két személy elfér, ami inkább egy, szükségmegoldásnak viszont rendben van a hármas kialakítás. Az ülések kényelmesek, viszont a háromból csak a vezetőülés tekinthető teljes értékűnek, a két utasülés ülőfelülete rövidebbre lett szabva.

A középső ülésnél érthető is, hiszen a cockpitbe integrált váltóbölcső viszonylag sokat elvesz a térdtérből, úgyhogy a középen helyet foglaló delikvensnek kissé féloldalasan kell utaznia, ha hármas felállásban történik a fuvar.

Méretek és adatok

Ami talán a legfontosabb a Citroën Jumpy esetében, az a pakolhatóság, raktér.

Nos, e téren sincs hiány, ugyanis a tesztelt verzió 5.3 köbméterrel érkezett, ami önmagában véve nem kevés, viszont a konkurens márkák hasonszőrű képviselőihez képest kisebb. Számadatok szerint leginkább a Ford Transit Custom adatait hozza, ott 5.4 köbméteres a rakfelület, míg a Volkswagen Transporter és Opel Vivaro-Renault Trafic megközelítések 0.5 köbméterrel tudják felülmúlni.

A Citroën Jumpy rakterének hossza 2512 milliméter, 1628 milliméter teljes szélességgel. Persze a kerékjárati doboknál szűkül a szélesség, 1258 milliméterre csökken.

A teljes belmagasság 1397 milliméter, felegyenesdni teljesen nem is, de kényelmesen mozogni tudunk benne rakodás közben, a fellépés is egyszerű, csakúgy mint a kilépés – a rakodási magasság 544 milliméter. A hasznos terhelhetőség kereken 1 tonna, ami szintén remek érték, s a méretezést elnézve ki is lehet használni maradéktalanul.

Megmarad a stabilitás

2 literes BlueHDi dízel került a Citroën Jumpy-ba, 120 lóerővel 4000-es percenkénti fordulatszámon, 340 Newtonméteres forgatónyomatékkal, mely már 2000-től rendelkezésre áll. A furgon kifejezetten dinamikus menettulajdonságokkal bírt a tesztek során, nagyjából 200 kilogramm teherrel, 3 felnőtt utassal szinte semmilyen különbséget nem véltünk felfedezni ahhoz képest, ha csak a sofőrrel, szólóban történt az autózás. Itt a menetstabilitást is meg kell említeni, az autót – nyilván ebben közrejátszott a hosszú tengelytáv is – nehéz volt kihozni a sodrából, még havas, jégkásás útszakaszokon is.

A Citroën Jumpy-hoz társított 6 gangos maunális váltó áttételezése testreszabottan illett a karakterisztikához, rövid gyorsítófokozatokkal, jól kiautózható ötödikkel és hatodikkal. Az optimális áttételezésnek köszönhetően a fogyasztás is jól domborított: városi környezetben 6.7, országúton 5.1 literes éréket rögzítettünk 100 kilométeres távolságra átlagolva.

Tesztünkben tehát egy olyan konfigurációjú Citroën Jumpy szerepel, amely konkrétan nincs beárazva az árlistán, mivel kapott egy Stop&Start rendszert. Így az alap 8 788 400 forintos bruttó listaár mellé még hozzájön 75 000 forint plusz ÁFA felár.

2016 Citroën Jumpy Club M 2.0 BlueHDi specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres turbótöltött soros dízelmotor

Lökettérfogat: 1997 cm³

Maximális teljesítmény: 120 LE @ 4000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 340 Nm @ 2000 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, hatfokozatú manuális kéziváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4959 mm

Szélesség: 1920 mm

Magasság: 1895 mm

Tengelytáv: 3275 mm

Első gumik mérete: 215/60 R16C

Hátsó gumik mérete: 215/60 R16C

Tömeg, üresen: 1510 kg

Megengedett össztömeg: 2610 kg

Csomagtartó mérete: 5300 liter

Üzemanyagtartály mérete: 69 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 152 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 14.6 s (gyári), 12.6 (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 8.1 l/100 km

Országúti: 4.8 l/100 km

Vegyes: 6.4 l/100 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 6.0 l/100 km

Országúti: 5.2 l/100 km

Vegyes: 5.5 l/100km

CO2 kibocsátás: 144 g/km

Bővebb információ a Citroën hazai importőrének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Együttműködő partnereink: ASUS, Acer Hungary, Sony, KonzolvilágEPSON, QNAP, AOC, PhilipsMyActionCam, Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte