AutóAddikt Autóteszt Ford Ford Focus Electric – mindig kell egy új alternatíva

[TESZT] Ford Focus Electric – mindig kell egy új alternatíva

Mára szinte nem létezik olyan autógyártó, amely ne rukkolt volna elő valamilyen formában környezettudatos megoldásokkal. Vannak, akik a hibrid hajtásláncra esküdnek, de vannak, akik a tisztán elektromos megoldásokkal próbálják bővíteni a portfóliót. A Ford beállt a csatasorba, és remekbeszabott megoldásként kínálja a Ford Focus Electric-et. Teszt.

Pár hónappal ezelőtt mutatkozott be a vadonatúj Ford Focus Electric, Katona Mátyás Autónavigátor.hu kolléga akkor nekiindult Európának, és jó néhány kilómétert leautózott a kocsival. Már akkor fúrta az oldalunkat a kíváncsiság, hogy miként, hogyan teljesíthet a villanyos Focus, így nagy örömmel vettük át a tesztautót.

Nyilván külllemben ugyanaz, mint a hagyományos Focus, kívülről alapvetően nincs semmilyen szembeötlő különbség; maximum a tesztautó matricázása, illetve a feltűnőbb kék színárnyalat lehet az a páros, ami bevonzza a tekinteteket.

No meg az, ha beparkolunk a Ford Focus Electric-kel egy Type2-es töltőoszlophoz, és nekilátunk az elektromos áram vételezésének. Pont a Liszt Ferenc reptéren töltöttünk, és a mellettünk hasonló tevékenységet bonyolító svájci Tesla tulaj tágra nyílt szemekkel nézte a folyamatot – nem tudta hová tenni a látottakat, pedig nyilván volt már rutinja a procedúrában.

Optimális feltételekkel

A Ford Focus Electric egyelőre ritka, de ez nyilván korántsem marad így: idehaza például a zöld rendszámhoz (egyelőre) kötődő kiváltságok, valamint az (nyilvánosan egyelőre ingyenes) vételezett villamos energia mind csalogató tényező lehet.

Beltér tekintetében is hasonszőrű a kialakítás, mint egy jobban felszerelt Focus-nál, az inforendszer egyértelműen mást és mást közvetít – töltöttségre, pillanatnyi energiafelhasználásra, fékerő-energiavisszatáplálásra, és még sok minden, a működéshez elengedhetetlen részletek mutatására.

Leginkább a csomagtér „downsizingja” az, ami leginkább szembetűnő, ugyanis mindössze 250 liternyi férőhely áll itt rendelkezésre. A legnagyobb részt a fedélzeti bőrönd foglalja, viszont a gyári töltő és defektjavító külön erre a célra kialakított fiókban kerül eltárolásra.
A Ford Focus Electric-et egy 143 lóerős elektromos szinkronmotor hajtja, a hajtáslánchoz a megszokott módon egyfokozatú irányváltó tartozik. A maximális nyomaték itt is rendelkezésre áll a gyorsítás kezdetétől.

Kihozható a hatótáv 200 kilométer felett is

33.5 kWh-s lítium-ion akkumulátor került a Ford Focus Electric-be, ezzel az autónak 185 kilométeres EPA hatótávot ígér a gyártó. Ezt gyakorlatban ki is maxoltuk, ugyanis 192 kilométert sikerült megtennünk egyetlen töltéssel, alapvetően városi-elővárosi környezetben. Egyébként sikeresen teljesíthető vele a 200+ is, ugyanis van rá élő precedens, hogy ennyit is meg lehet tenni gond nélkül az autóval – megfelelő vezetéssel, megfelelő terepviszonyok közt. A Ford Focus Electric-nél is aranyszabály, ugyanúgy, ahogyan a többi márka hasonlóan tiszta elektromos autójánál, hogy a magasabb sebességtartományokat kevésbé kultiválja a hajtáslánc – azaz a teljesítménnyel nincs probléma, mert a gyorsulási görbe szépen ível felfelé.

100 kilométer/óra sebesség felett is jócskán marad erőtartalék a Ford Focus Electric-ben, azonban a súrlódás, illetve a kaszni légellenállása mind-mind visszafogó tényezőket jelentenek.

Így hát tesztjeink során bebizonyosodott, hogy a Ford Focus Electric leginkább a feljebb említett városi-elővárosi közlekedést részesíti előnyben, legalábbis, ami az energiahatékonyságot illeti.

100 km/h felett jobban fogynak a megtehető kilométerek

Autóúton, autópályán a hatótáv jelentősen lecsökken, számításaink szerint úgy nagyjából 80-100 kilométer lehet az, amit egyhúzamban megtehetünk 110-120 kilométer/órás állandó, fix tempóval. Erre nem nyílt lehetőségünk egyelőre, de terveink szerint későbbi tesztek során beirányozzuk ezt a vonalat is.

Tölteni az autó vezetőfelöli oldalán tudunk, Type2 CCS villámtöltő csatlakozón keresztül. Ha rendelkezésünkre áll megfelelő kapacitású töltési lehetőség, akkor akár 80 százalékos töltöttségi szint is elérhető valamivel több, mint fél óra leforgása alatt.

Külön előny, hogy a töltöttségi szint kapcsán nem csak az utastér műszeregységei által tudunk tájékozódni, hanem a csatlakozóaljzat mellett kialakított négyes LED sor is nagy segítséget nyújt.

Árképzés, kedvezmény

Leginkább sarkalatos pont a Ford Focus Electric esetében az árazás. A tesztautó konfigurációja révén átlépte a 13 millió forintos határt is, egyébként a listaár 12 950 000 forintról indul. Viszont ha figyelembe vesszük, hogy ezért az összegért milyen szintű (és teljes értékű) felszereltséget kapunk – 9 hangszórós Sony hifirendszer, navigáció, tolatókamera, kulcs nélküli indítás kíséretében, a többiről nem szólva – máris barátságosabb az árcédula. S persze az 1.5 millió forintos állami támagotásról, amely 2017 év végéig igényelhető, még nem is ejtettünk szót.

2017 Ford Focus RS specifikációk

Motor

Motortípus:Elektromotor (AC szinkronmotor)

Lökettérfogat: 2253 cm³

Maximális teljesítmény: 143 LE

Maximális forgatónyomaték: 250 Nm

Erőátvitel: fronthajtás, irányváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4360 mm

Szélesség: 1823 mm

Magasság: 1455 mm

Tengelytáv: 2648 mm

 

Tömeg, üresen: 1606 kg

Megengedett össztömeg: 2085 kilogram

Csomagtartó mérete: 250 liter

Üzemanyagtartály mérete: –

Menetteljesítmények

Végsebesség: 137 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 10.2 s (gyári), 10.3 s (saját mérés)

CO2 kibocsátás: 0 g/km

Bővebb információ a Ford magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS