AutóAddikt Autóteszt Nissan Nissan e-NV200 Furgon – kisáruszállítás a jövőben?

[TESZT] Nissan e-NV200 Furgon – kisáruszállítás a jövőben?

A teljesen elektromos hajtású Nissan Leaf technológiájának közreműködésével jött létre a Nissan e-NV200 koncepciója. Világviszonylatban is újdonságnak, egyben egyedülállónak számít a mai napig: kishaszonjármű, villanymotorral, zéró károsanyag-kibocsátással.

nissan-e-nv200-furgon-teszt-001

Mindenesetre előremutató irány ez, elismerés is jár a Nissan márkának ezért, úttörőnek is tekinthető a témában. Előre kijelentenénk, hogy nem ildomos (és nem is lehet) összekeverni a hibrid hajtást az elektromossal, itt nincsen fosszilis üzemanyaggal hajtott erőforrás, csak és kizárólag a villanyáram táplálja a rendszert. Erről már több ízben írtunk, illetve hamarosan belefogunk egy hosszú távú kivesézésbe a témában, a részletek majd ezzel kapcsolatosan is jönnek majd.

Visszakanyarodva a Nissan e-NV200 furgonjához: a klasszikus vonalvezetés itt is megvan, a korábbi, néhány évvel ezelőtti e-NV200 formavilág keveset, visszafogottan változott. Futurisztikusnak is mondható, csapott orr-rész a jellemző, középre helyezett hangsúlyos töltőfedélell, benne a Nissan logójával. Ezt fogja közre a ferdére húzott tokozású két fényszóró-bura, a gépházfedél szintén csapott, s tekintélyes méretű szélvédőfelületben végződik.

A Nissan e-NV200 magassága 1858 milliméter, így a legtöbb mélygarázsban gond nélkül parkolhatunk – előnyös, ha árut szállítunk ki és be fedett beállókból. Az oldalnézet tradicionális, tesztelt modellünk menetirány szerinti jobb oldalán található tolóajtó, ami kifejezetten praktikus az ilyen kategóriájú modelleknél.

Vajon hogyan teljesít kishaszonjárműként?

A pakolás szimpla az Nissan e-NV200-ba: az előző bekezdésben említett oldalajtó szélesre nyitható, egészen pontosan 700 milliméterre, de a magasság sem kicsi, 1171 milliméter.

nissan-e-nv200-furgon-teszt-002

Tehát kisebb, közepesebb dobozok kiválóan rakosgathatók, de nyilván a hátsó ajtók szélessége és magassága – 1262/1228 milliméter lesznek a leginkább kecsegtető paraméterek.

nissan-e-nv200-furgon-teszt-011

Ráadásul a hátsó traktus kimondottan szélesre tárható, a befogadóképesség optimális, 4.2 köbméterrel lehet számolni, gyakorlatban pedig 2 méteres hossz áll rendelkezésre. Itt figyelnünk kell azonban, mivel rá kell hagyni az ajtók vastagságát is, ha matekozunk a szállítandó tárgyak tekintetében, de a tesztelés során egyszer sem fulladt kudarcba egyetlen pakolási próbálkozás sem.

nissan-e-nv200-furgon-teszt-009

A kerékjárati ívek közti távolság (szélesség) 1220 milliméter, tehát egybefüggő elemként 1 és egy negyed méter szélességű dolgokat suvaszthatunk a beltérbe.

Kényelem, komfort

nissan-e-nv200-furgon-teszt-004Utasfülke: a kétszemélyes kialakítás átlagos férőhelyet hordoz, az ülések korlátozottan állíthatók és szabhatók testre, ugyanakkor átlagos testalkattal rendelkező felhasználók kompromisszumoktól mentesen utazhatnak a fedélzeten. A központi műszeregység informatív, lényegre törő, digitális kijelzőt kapott. Itt olvashatjuk le az aktuális menetsebességet, de figyelemmel kísérhetjük a 24kWh-s akkumulátor pillanatnyi töltöttségi szintjét, valamint az akku kapacitását is láthatjuk félkör alakú rovátkázással. A felhasznált anyagok átlagosak, haszonjárművekhez „méltón” kopogós műanyagok dominálnak, az ülések ülő- és hátfelületei közepesen kemények, ennek megfelelő a komfortjuk is.

nissan-e-nv200-furgon-teszt-005Figyelni kell arra, hogy az indítás után várjuk meg, amíg a rendszer üzemkész állapotba vált, és csak utána helyezzük drive-ba az irányváltó karját. Ha túl gyorsak vagyunk, lefagyás jellegű reakcióval viszonozza a Nissan e-NV200 ténykedésünket, ami mondjuk egy dinamikusan megoldandó forgalmi szituációban kellemetlen lehet. Ha esetleg mégis belefutnánk ilyesmibe, tartsuk a fékpedálon a lábunkat, vissza P-be az irányváltó, majd újra ismételjük meg a folyamatot.

Menet közben is ereje teljében, az előnyök így is megmutatkoznak

Pattogós, kemény a Nissan e-NV200 futóművének hangolása, ami teljesen rendben van, hiszen unalomig ismételve kishaszonjárműről van szó, ráadásul nagyjából az első kerekek felett ülünk vezetés közben.

nissan-e-nv200-furgon-teszt-012

A hátsó felfüggesztés is visszaüt rendesen egyenetlenebb útburkolatokon mindaddig, amíg nem terheljük, amolyan már bevett laprugós karakterisztikával. Amint pakolunk a raktérbe, lágyabbá válik a vezetési komfort is.

nissan-e-nv200-furgon-teszt-008A Nissan e-NV200-ba a Leaf-ből már jól ismert AC szinkronmotor került beépítésre. Az egység maximális teljesítménye 109 lóerő – itt stílszerű kilowattban is megjelölni: kereken 80 kW; egészen 10000 percenkénti fordulatszámig kitartva, 3008 RPM-től. A maximális, 254 Newtonméteres forgatónyomaték a pedál lenyomásától kezdve rendelkezésünkre áll, tehát a gyorsulásérzet meglesz (főként, ha kiiktatjuk az ECO profilt), terhelés nélkül nem ritka a 7-8 másodperces sprint 0-ról 100-ra.

nissan-e-nv200-furgon-teszt-010

Ugyanakkor óvatosan kell bánnunk a 24kWh-s akkumulátor töltöttségével. Ha viszonylag sík terepen közlekedünk, 120 kilométeres átlag gyakorlati hatótávot kapunk terheletlenül, de ehhez 60-70 kilométer/órás sebességnél ne nagyon menjünk magasabbra. Tehát városi araszolgatással, rövidebb távokra ide.

nissan-e-nv200-furgon-teszt-013

120 kilogrammal terheltük tesztjeink során a Nissan e-NV200-at. Átlagos városi vezetési stílussal a range nem sokat változott 2 személlyel a fedélzeten, gyakorlatban 96 kilométert tudtunk megtenni egyetlen töltéssel, de itt már akadt egy-két komolyabb emelkedő (Istenhegyi út). Igaz, a szélsőségesebb meredélyek visszafelé azért termelnek egy-két plusz kilométert a hatótávhoz, ugyanis a fékerő-visszatáplálás remekül hozza formáját az e-NV200 esetében is.

nissan-e-nv200-furgon-teszt-007

Mindenképp előrelátóan figyelnünk kell arra is, hogy a megfelelő töltőkábeleket beszerezzük a Nissan e-NV200-hoz. Nem elég tehát a hagyományos, konnektoros otthoni CHAdeMO kábel megléte, előnyös olyan is, amely az ELMŰ szabványú hagyományos töltőoszlopokhoz csatlakoztatható. Igaz, ezek nem hoznak olyan gyors és hatékony töltési teljesítményt, mint az ABB gyorstöltői, viszont sokkal nagyobb a lefedettség Budapesten belül.

nissan-e-nv200-furgon-teszt-003

2016 Nissan e-NV200 Furgon 24 kWh specifikációk

Motor

Motortípus: eletkromotor (AC szinkronmotor)

Lökettérfogat: –

Maximális teljesítmény: 109 LE @ 3008-10000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 254 Nm @ 0-3008 ford./perc

Erőátvitel: irányválasztó, elsőkerékhajtás

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4560 mm

Szélesség: 2011 mm

Magasság: 1858 mm

Tengelytáv: 2725 mm

Első gumik mérete: 185/65 R15

Hátsó gumik mérete: 185/65 R15

Tömeg, üresen: 1517 kg

Össztömeg: 2220 kg (hasznos terhelhetőség: 703 kg)

Csomagtartó mérete: 4200 liter

Üzemanyagtartály mérete: –

Akkumulátor: 24 kWh laminált lítium-ion, 360V névleges feszültséggel

Menetteljesítmények

Végsebesség: 144 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra:11.5 s (saját, mért eredmény: 10.6 s)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: –

Országúti: –

Vegyes: –

Gyárilag mért eredmények

Városi:  –

Országúti: –

Vegyes: –

CO2 kibocsátás: 0 g/km

Még több információ a Nissan magyarországi képviseletének oldalán, IDE kattintva.

Még több fotó: Autóaddikt.hu Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: ASUS, Acer Hungary, SonyCanon, Camera Kft.
Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte