AutóAddikt Autóteszt Nissan Nissan Micra 0.9 IG-T – évtizedek látványos fejlődése

[TESZT] Nissan Micra 0.9 IG-T – évtizedek látványos fejlődése

Még a K10-es Nissan Micra első generációjával kezdődött minden, 1982-ben. A cél mindösszesen annyi volt, hogy egy olyan univerzális, ám aprócska autó szülessen, amely megfelel egy átlagos család kívánalmainak, mégis kimondottan praktikus. Mára nyoma sincs az alapelemeknek, nagyjából egy kategóriát előre is lépett a koncepció, némileg mások a normák. Nissan Micra 0.9 IG-T teszt.

Itt már tulajdonképp minden más, mint ahogyan megszokhattuk: a Nissan Micra K14-es kódjelű, jelenlegi ötödik generációja roppant meggyőző, még akkor is, ha összevetjük az előző eresztésekkel. Minden kétséget kizáróan a leginkább egyedi megközelítést a békalámpás verzió (bár ez inkább a korábbi Civic-ekre illik), a K12 kapta, 2002-es megjelenését követően az egyik legformabontóbb autó volt a piacon.

Mára a formabontó fazon teljesen háttérbe szorult, inkább a korszerűség, és a fentebb már említett praktikum és modern tálalás került fókuszba a Nissan Micra esetében. A tesztautó közepes felszereltséggel érkezett, bár a 0.9 literes motorizáltsághoz képest meglepően masszív konfigurációt kaptunk.

Egyértelmű: az új Nissan Micra formaterve nagyban követi a jelenlegi Nissan-szellemiséget, tehát az élces, markáns vonalvezetés a jellemző. Hosszúra húzott mellső lámpatestek olvadnak bele a félreismerhetetlen sziluettű hűtőmaszkvonulatba, V alakzat fogja közre a gyártó logóját, alul pedig szolidan bújnak meg a szintén a formavilágba passzentos ködlámpafészkek.

Akár lehetne egy pár centiméterrel rövidebb-keskenyebb Pulsar is, hirtelen ránézésre akár össze is téveszthetjük a két modellt.

A régire nem hasonlít nyomokban sem

Oldalnézetből azért felfedezhető sok eltérés a Pulsarhoz képest. A kaszni vonalvezetése csapottabb, az övvonalak felfelé ívelnek; a hátsó oldalajtókon a kilincs rejtett, a C oszlop találkozásánál lettek kialakítva. Ezzel együtt teljes értékűnek mondható mind a négy oldalajtó, kellemes be- és kiszállást biztosítva az utazóknak. Jellegzetes vonalvezetést itt is kapunk, ez leginkább a fénytöréssel játszó szinteltérésekre, törésvonalakra redukálódik.

Bohókás, fiatalos tálalást kapott a far is: a Nissan Micra dizájnerei itt is elsősorban a jelenlegi Nissan-arculatot követték (nyilván, hiszen minden autógyártónál hasonló koncepciók és elvárások futnak), ennek megfelelően a zárófények burái aszimmetriára alapoznak, amolyan random rajzolatot kaptak.

Mindenesetre a 3D tervezőplatform, még ha véletlenszinten is generálta a vonalakat, megkapót alkotott, akár a Juke házon belüli alternatíva kisöccse (bocsánat, kishúga) is lehetne ez a részlet. Vagy akár az egész autó.

Próbál maszkulin is maradni, de itt inkább a gyengébbik nem kegyeit érdemes keresnie az új Nissan Micra-nak. Bár lehet, túlzott sztereotip a megállapítás, a tradíciók megmaradnak, no és persze van rendesen pozitív értelemben vett áthallás is. Ami nem baj, a célközönség nyilvánvaló, de általánosítani sem szabad persze.

Első nekifutásra meglepően tágasnak találtuk a Nissan Micra enteriőrjét. Rendezett letisztultság, klasszikus értelemben vett japán egyszerűség mindenütt, érezve, hogy az anyaghasználat során is figyelembe vették a tervezők 2017 elvárásait. Ezzel együtt a Nissan-nál sosem lehet érezni, hogy bármit is túlgondolnának, csakis a lényegiségre koncentrál a megvalósítás.

Minden úgy lett kialakítva, hogy kimondottan kézre essen

Így hát érhető, hogy a műszeregységek elhelyezkedése, a cockpit kialakítása, a kezelőszervek ergonómiája miért olyan, amilyen: a Nissan Micra vezetése pofonegyszerű, nagyjából 2 és fél perc után megszokható. Még akkor is, ha merőben más karakterisztikájú autót vezettünk előtte fél órával, vagy épp kihagytunk 1 évnyi autóvezetést.

A hátsó traktus már visszafogottabb kényelmet hordoz. Alapvetően a fejterek szűkösek, köszönhetően a tetővonal kialakításának, elrendezésének. Ezzel együtt kettő, akár három felnőtt utas is elfér (utóbbi esetben kompromisszumok árán), a redukált fejteret némileg ellensúlyozza a kategóriához képest nagy lábtér.

Túl sok pakkot nem fogunk tudni elnyeletni a Nissan Micra csomagtartójával, 300 liter áll kereken rendelkezésre. Ez – szintén erre a kategóriára utalva – teljesen középszerű érték; nagyobb bevásárlások, kétnapos, kétszemélyes utazások egy-egy kézipoggyásszal gond nélkül letudhatók.

Mire elegendő 898 köbcenti?

No és milyen a hajtáslánc? A tesztelt Nissan Micra esetében 898 köbcentiméter lökettérfogattal kellett barátkoznunk. A háromhengeres egység 9.5:1 sűrítési arány mellett kereken 90 lóerőt képes kipréselni magából a relatíve magas turbónyomás mellett, ehhez 140 Newtonméter forgatónyomaték tartozik, 5500-as percenkénti fordulatszámon.

Tény, hogy a Nissan Micra viselkedése kimondottan dinamikus, robbanékony. A lendület meg is marad folyamatosan, a 0-100 kilométer/órás sprintet méréseink szerint sikerült 11.7 másodperc alatt teljesítenünk.

A hajtásba épített 5 gangos manuális váltó áttételezése átlagosnak bizonyult, autópályatempónál azonban már 3250 RPM-et rögzítettünk: ez a fogyasztásra már eléggé rátette kezét.

Fogyasztás

Nézzük is, mennyire lehetett gazdaságosan közlekedni az új Nissan Micra 0.9-es verziójával: városi környezetben 7.6 litert kaptunk 100 kilométerre átlagolva, országúti viszonyok közt az érték értelemszerűen barátságosabbá vált a maga 4.1 literével.

Autópályán volt a legbarátságtalanabb a helyzet, ott 8.3-8.8 literes értékek születtek 120-130 kilométer/óra tartományban, domborzattól függően.

2017 Nissan Micra 0.9 IG-T specifikációk

Motor

Motortípus: háromhengeres turbótöltött benzinmotor

Lökettérfogat: 898 cm³

Maximális teljesítmény: 90 LE @ 4500 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 140 Nm @ 5500 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, ötfokozatú manuális kéziváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 3999 mm

Szélesség: 1743 mm

Magasság: 1455 mm

Tengelytáv: 2525 mm

Első gumik mérete: 195/55 R16

Hátsó gumik mérete: 195/55 R16

Tömeg, üresen: 1082 kg

Megengedett össztömeg: N/A kg

Csomagtartó mérete: 300 liter

Üzemanyagtartály mérete: 41 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 175 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 12.1 s (gyári), 11.7 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 7.6 l/100 km

Országúti: 4.1 l/100 km

Vegyes: 6.7 l/00 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 6.7 l/100km

Országúti: 4.2 l/100km

Vegyes: 5.1 l/100km

CO2 kibocsátás: 115 g/km

Bővebb információ a Nissan magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS
HIRDETÉS
ÉRTÉKELÉS
Forma, design
88 %
Kialakítás
88 %
Kezelhetőség, teljesítmény
81 %
Anyagminőség
87 %
Biztonság
87 %
Ár-érték arány
85 %
Előző cikk2017 év autója a Honda Civic Type R a BBC TopGear Magazin szerint
Következő cikkAz Alfa Romeo visszatér a Forma-1-be